NOVI ANTIBIOTIK: Uništava više od 20 bakterija
Objavljeno: Nedjelja, Jun 18, 2017 - 09:42
Autor:
onogost.me

Naučnici su otkrili novi antibiotik nazvan "pseudouridimicin" ili "PUM" koji uspješno uništava više od 20 bakterija.

Foto : Ilustracija

Svjetski mediji prenose da se PUM pokazao uspješnim protiv bakterija iz reda streptokoka i stafilokoka čijih je nekoliko vrsta bilo otporno na brojne antibiotike.

Antibiotik je otkriven u uzorku zemljišta iz Italije, a detalji o pronalasku objavljeni su u naučnom časopisu u SAD pod imenom "Sel".

Kako je navedeno novi antibiotik ima 10 puta manju šansu da izazove imunitet na svoje dejstvo nego svi ostali ljekovi na tržištu.

Kliničko testiranje "PUM-a" moglo bi početi u sljedeće tri godine, dok se antibiotik na tržištu očekuje u narednih 10 godina.

  klix.ba

Ukupno ocjena: 10

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Avgust 22, 2017 - 19:53
Stomačni virus puni ambulante, ovo su savjeti ljekara

Mnogo je Nikšićana koji ovih dana u Dom zdravlja idu zbog stomačnih tegoba. Dnevno se zbog jakih bolova u stomaku, praćenih povraćanjem i tečnom stolicom javi na desetine građana.

Ponedjeljak, Avgust 21, 2017 - 21:59
Maslinovo ulje pomaže u prevenciji raka mozga i stvaranju tumora

Najnovija istraživanja pokazuju da oleinska kiselina iz maslinovog ulja pomaže u prevenciji raka mozga i stvaranju tumora.

Nedjelja, Avgust 20, 2017 - 22:09
Tri znaka da se odmah morate skloniti sa sunca i vrućine

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom dužeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše tijelo u stanje pregrijavanja. To znači da vaše tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu.

Subota, Avgust 19, 2017 - 19:37
Ovo voće će vas poštedjeti problema sa varenjem

Nutricionistkinja Rebeka Gotorn kaže da kruške održavaju zdravlje crijeva i stomaka.

Četvrtak, Avgust 17, 2017 - 22:03
Mirođija za ljepši san

Jeli su je gladijatori u starom Rimu jer su vjerovali da će im dati snagu, u srednjem vijeku su joj pripisivane magične moći, pa je korišćena čak i za pripremu ljubavnih napitaka, a u našoj narodnoj medicini se upotrebljava za bolji apetit i probavu, a preporučuje se i onima koji loše spavaju.