Muzikoterapija: Brži oporavak uz omiljene note
Objavljeno: Subota, April 14, 2018 - 22:04
Autor:
onogost.me

Dokazano je da bi srčani bolesnici trebalo svakoga dana da slušaju muziku ujutru i uveče po najmanje 12 minuta, da bi preduprijedili anginu pektoris, pojavu infarkta ili poremećaj srčanog ritma. I nakon bolničkog liječenja treba da se nastavi sa preporučenom “muzičkom dozom”, tvrde stručnjaci.

Foto : pixabay.com

Slušajući muziku koja vam prija, dolazi do lučenja hormona zadovoljstva i oslobađanja napetosti, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska i usporavanja srčanog rada. Pozitivni efekat muzike traje 12 sati, a onda se rad srca vraća na ritam prije nego što je muzika odslušana, zbog čega je potrebno ponovo uključiti muziku kao terapiju da bi pacijent bio “obezbijeđen” 24 sata.

Pacijenti sami treba da biraju muziku koja im prija, bez obzira na to kom žanru pripada. Istraživanja su pokazala da su bolesnici sa preležanim infarktom koji su slušali omiljenu muziku rjeđe ponovo imali srčani udar, prenosi Ljepota i zdravlje.

Što se tiče klasika, zapaženo je da pacijenti sa hipertenzijom najbolje reaguju na muziku Johana Sebastijana Baha, a sa niskim pritiskom na Antonjina Dvoržaka. Ostvarenja Đuzepea Verdija najviše pomažu osobama sa upornim migrenama, dok slavni Antonio Vivaldi najviše prija oboljelima od epilepsije.

Volfgang Amadeus Mocart preporučuje se muškarcima sa erektilnom disfunkcijom, Mihail Glinka dijabetičarima, Johan Brams astmatičarima. Za kombinovane srčane bolesti, hipertenziju i povišeni holesterol treba slušati Čajkovskog i Noflera…

Ukupno ocjena: 39

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Jul 17, 2018 - 21:52
Ovo su znaci da jedete previše soli

Dobro pazite na količinu soli kada spremate hranu, jer to može imati velike uticaje na vaše zdravlje. Možda mislite da je unos soli u vaš organizam u normali, ali se na vašem jelovniku često nalaze namirnice koje imaju skrivene, velike izvore soli.

Ponedjeljak, Jul 16, 2018 - 22:16
Zaraznu bolest imalo 327 osoba

Institutu za javno zdravlje (IJZ) u junu je prijavljeno 327 osoba oboljelih od zaraznih bolesti.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 21:52
Japanke ne smijete da nosite cijelo ljeto

Mada ravna ljetna obuća nikad nije bila popularnija, već se dugo vrijeme vode rasprave o tome koliko je zapravo ona loša za stopala. Popularne japanke, plastične ili gumene papuče za plažu ili natikače s krznom, koje su veliki hit unazad nekoliko sezona, bez sumnje su hit obuća koja se savršeno uklapa u mnoge ljetne kombinacije, ali su stekle lošu reputaciju zato što ne pružaju pravi oslonac za stopala.

Subota, Jul 14, 2018 - 22:08
Susam: Zrnca puna zdravlja

Iako mnogi ne znaju, susam zaslužuje da stoji rame uz rame sa bijelim lukom, medom, kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama.

Petak, Jul 13, 2018 - 22:01
Ograničite djeci unos fabričkih sokova

Djeca vole fabričke sokove, a ljekari tvrde da oni nisu zdravi. Ako imate dilemu da li da ugodite mališanima ili stručnjacima, najbolje je da napravite ravnotežu.