Muzikoterapija: Brži oporavak uz omiljene note
Objavljeno: Subota, April 14, 2018 - 22:04
Autor:
onogost.me

Dokazano je da bi srčani bolesnici trebalo svakoga dana da slušaju muziku ujutru i uveče po najmanje 12 minuta, da bi preduprijedili anginu pektoris, pojavu infarkta ili poremećaj srčanog ritma. I nakon bolničkog liječenja treba da se nastavi sa preporučenom “muzičkom dozom”, tvrde stručnjaci.

Foto : pixabay.com

Slušajući muziku koja vam prija, dolazi do lučenja hormona zadovoljstva i oslobađanja napetosti, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska i usporavanja srčanog rada. Pozitivni efekat muzike traje 12 sati, a onda se rad srca vraća na ritam prije nego što je muzika odslušana, zbog čega je potrebno ponovo uključiti muziku kao terapiju da bi pacijent bio “obezbijeđen” 24 sata.

Pacijenti sami treba da biraju muziku koja im prija, bez obzira na to kom žanru pripada. Istraživanja su pokazala da su bolesnici sa preležanim infarktom koji su slušali omiljenu muziku rjeđe ponovo imali srčani udar, prenosi Ljepota i zdravlje.

Što se tiče klasika, zapaženo je da pacijenti sa hipertenzijom najbolje reaguju na muziku Johana Sebastijana Baha, a sa niskim pritiskom na Antonjina Dvoržaka. Ostvarenja Đuzepea Verdija najviše pomažu osobama sa upornim migrenama, dok slavni Antonio Vivaldi najviše prija oboljelima od epilepsije.

Volfgang Amadeus Mocart preporučuje se muškarcima sa erektilnom disfunkcijom, Mihail Glinka dijabetičarima, Johan Brams astmatičarima. Za kombinovane srčane bolesti, hipertenziju i povišeni holesterol treba slušati Čajkovskog i Noflera…

Ukupno ocjena: 10

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, April 26, 2018 - 21:58
Ovo su najbolji načini za sprječavanje infarkta

Novo istraživanje je pokazalo šta može da smanji rizik od infarkta kod ljudi koji za to imaju genetsku predispoziciju.

Srijeda, April 25, 2018 - 22:02
Koliko su probiotici značajni za zdravu jetru?

Jetra je najveći unutrašnji organ čoveka, koji obavlja više od 500 funkcija kako bi nas održala u životu. Njen značaj nas, međutim, ni malo ne spriječava da je konstantno zloupotrebljavamo.

Utorak, April 24, 2018 - 22:00
Borba protiv celulita: Brokoli je vaš saveznik

Nezdrava ishrana je glavni krivac za “pomorandžinu koru” koja zabrinjava sve veći broj žena, upozoravaju američki stručnjaci. Zato vam skupe kreme i tretmani u salonima lepote neće mnogo pomoći u borbi protiv celulita.

Ponedjeljak, April 23, 2018 - 22:01
Ljekovita kopriva: Jača imunitet, snižava pritisak, dobra za bubrege...

Brojna su svojstva koja se priprisuju koprivi, ali ono što je i nauka potvrdila je da enzim sekretin utiče na povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca, pa je odlična za borbu protiv anemije. Reguliše i nivo bijelih krvnih zrnaca, a svjež sok i čaj od koprive dobri su za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala. Kopriva zaustavlja i krvarenje.

Nedjelja, April 22, 2018 - 19:17
Neispavani ste? Uz ovih nekoliko namirnica spavaćete kao beba

Svakodnevno smo okruženi informacijama o tome da ne treba da jedemo prije spavanja i da određene namirnice najviše ugrožavaju naš miran san. Međutim, postoje i one koje, prema stručnjacima, uvijek možemo da gricnemo prije odlaska u krevet.