Koliko zeleni čaj zaista pomaže pri gubljenju kilograma
Objavljeno: Srijeda, Januar 10, 2018 - 22:07
Autor:
onogost.me

Zeleni čaj se odavno koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za pomoć kod brojnih stanja, od glavobolje do liječenja rana. Zeleni čaj povezujemo i sa gubitkom tjelesne težine, ali ima li u tome istine?

Foto : Ilustracija

Procesi koji tijelu omogućuju pretvaranje hrane i pića u korisnu energiju poznati su pod jednim zajedničkim imenom – metabolizam. Zeleni čaj može biti koristan za gubitak težine pomažući metabolizmu tijela da bude efikasniji.

Zeleni čaj sadrži kofein i vrstu flavonoida koji se zove katehin, koji je antioksidant. Istraživanja sugerišu da ova jedinjenja mogu da ubrzaju metabolizam. Katehin može da pomogne u razbijanju viška masnoća, dok i katehin i kofein mogu povećati količinu energije koju tijelo koristi, prenosi metro-portal.hr.

Nedavno objavljeni pregled, posmatrao je kliničku upotrebu zelenog čaja kako bi se stimulisao gubitak težine kod ljudi koji su imali višak kilograma ili su bili pod prijetnjom. Iako se utvrdilo da zeleni čaj ima pozitivan uticaj na gubitak težine, rezultat nije bio značajan, a autori zaključili da vjerovatno nije od kliničke važnosti.

Postoji teorijska osnova za dobrobit zelenog čaja kod gubitka težine, a pronađeni su i neki empirijski dokazi koji bi podržali ove tvrdnje izvan kliničkih postavki. Međutim, istraživanja na tom području imaju tendenciju da koriste doze koje sadrže veći udio katehina ili kofeina, nego što bi se našlo u tipičnoj šoljici zelenog čaja.

Zato su vjerovatno sve prednosti zelenog čaja kod mršavljenja vjerovatno male. Uticaj zelenog čaja nije tako koristan kao druge metode, kao što je fizička aktivnost, koja ima daleko veće prednosti za metabolizam.

Redovno vježbanje i zdrava ishrana sa puno povrća vrlo su učinkovite strategije mršavljenja. Zeleni čaj koji se koristi uz ove metode može povećati pozitivne rezultate.

Kako konzumirati zeleni čaj?

Pijenje između dvije i tri šoljice vrućeg zelenog čaja tokom cijelog dana, trebalo bi biti dovoljno za malu pomoć kod gubitka težine. Tačan iznos varira od osobe do osobe, zavisno od toga koliko kofeina konzumirate i kakav je vaš metabolizam.

Zeleni čaj dolazi u brojnim vrstama, ali, za gubitak težine, malo je vjerovatno da će biti značajne razlike između njih. Jednostavan, minimalno obrađeni zeleni čaj vjerovatno će zadržati najbogatiji nutritivni sadržaj.

Zeleni čaj se smatra sigurnim za konzumaciju. Međutim, treba paziti u nekim slučajevima, jer velike doze kofeina mogu predstavljati probleme kod osoba s rizikom od srčanih tegoba ili visokog krvnog pritiska.

Ukupno ocjena: 4

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Januar 20, 2018 - 22:03
Susam, drevna biljka riznica ljekovitih svojstava

Susam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svijetu, a sigurno i najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja. Prema zapisima koji datiraju od 3500. godine prije naše ere, kulture susama prostirale su se duž obala Eufrata i Tigra.

Petak, Januar 19, 2018 - 22:00
Malo kalorija: Ove namirnice možete da jedete po cijeli dan

Prešli ste na zdravu ishranu, ali biste ujedno željeli da se otarasite viška masnih naslaga ili zadržite trenutnu kilažu? Rješenje su namirnice koje smijete da jedete po cijeli dan jer nemaju mnogo kalorija, a dovoljno će vas zasititi do obroka.

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 21:58
Kako razlikovati stomačni grip od trovanja hranom?

Jak bol u želucu, mučnina, grčevi, problemi s varenjem, blago povišena temperatura - sve su to simptomi stomačnog gripa, ali i trovanja hranom. Kako razlikovati ta dva stanja i kada reagovati?

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 12:25
Vakcine protiv bakterije pneumokok obavezne samo uz saradnju sa roditeljima

Od 1. marta vakcina protiv bakterije pneumokok u susjednoj Srbiji postaje obavezna, a o sličnom potezu razmišljaju i druge zemlje u regionu. Premda je uvođenje ove vakcine kao obavezne u planu i u Crnoj Gori, u Institutu za javno zdravlje napominju da se prije toga moraju obaviti neophodne studije, ali i javna rasprava.

Srijeda, Januar 17, 2018 - 12:34
Crnogorci "odbolovali" oko 4,5 miliona eura

Crnogorski osiguranici su tokom prvih deset mjeseci prošle godine bolovali više od dvije godine, odnosno 848.202 radnih dana, što je državu koštalo gotovo četiri i po miliona eura.