Kako da prepoznate svježe meso
Objavljeno: Petak, Januar 6, 2017 - 22:16
Autor:
onogost.me

Svi volimo da kupimo kvalitetnu hranu kako bi sačuvali svoje i zdravlje porodice. Nije lako naći svježe parče mesa u mnogim mesarama, zato vam dajemo nekoliko savjeta kako da prepoznate ono koje je pokvareno.

Foto : Ilustracija

1. Mljeveno meso

Najsigurnija opcija je ona kada ga mesar melje pred vama. Sve drugo je nesigurno, tim više što meso jednom kad se usitni, ne može dugo da stoji, pa treba da se potroši za jedan, maksimalno dva dana.

2. Biftek

Ovaj najkvalitetniji komad junećeg ili goveđeg mesa, koji se, više ili manje pečen, priprema na žaru, prije svega mora biti svjetlije boje i pun čvrstine. Ako je sive boje i pun vode, najverojatnije je bio smrznut.

3. Teleća džigerica

Ovo je poslastica koju građani rado kupuju, a ako je vidite u mesari, znači da je i ostalo meso sveže. Džigerica se prodaje i konzumira svježa, pa se ne preporučuje zamrzavanje. Ako je zdrava, onda je čvrsta i krvava, a ako nije, po neprijatnom mirisu sve će vam biti jasno.

4. Juneća plećka

Ako je zdrava i svježa, u oči će vam odmah upasti zdrava, crvena, lijepa boja mesa i čvrsta tekstura. Primijetite li primjese sive ili crne boje, moguće da nije baš svježa..

5. Piletina

Piletina mora biti normalnog mirisa, svijetle boje, a ne smije biti tamna oko kostiju i mlohava, jer to znači da je stara. Što se tiče ćurećeg mesa, obratite pažnju da su krila i prsa nježno roze boje, i da je batak malo tamniji, što je sasvim normalno i ne znači da meso nije svježe. Zelenkasta boja ćurećeg mesa znači da je meso staro.

  rtcg.me

Ukupno ocjena: 44

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Jul 20, 2017 - 21:59
Ima bar pet razloga zbog kojih treba da jedete trešnje

Trešnje su prava riznica vitamina i minerala. Sada je njihovo vrijeme i možete ih jesti u neograničenim količinama. Čiste organizam od toksina, liječe upale, otklanjaju glavobolju, nesanicu, bolove i ukočenost.

Srijeda, Jul 19, 2017 - 21:57
Stavljate lubenicu u frižider? Ni ne slutite da pravite grešku...

Nedavno istraživanje koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da svi mi koji lubenicu pre konzumiranja stavljamo u frižider griješimo.

Utorak, Jul 18, 2017 - 21:55
Opasnosti koje donosi mokar kupaći

Upala bešike i jajnika, kao i gljivične infekcije česti su, koliko i neželjeni, pratioci ljetnjih uživancija. Razlog je nesmotrenost: ne razmišljamo da li se kupaći kostim osušio, šetamo bosi po pločicama, nijesmo dovoljno oprezni prilikom korišćenja toaleta na plaži...

Ponedjeljak, Jul 17, 2017 - 22:01
Tri promjene koje se dešavaju kada prestanete da jedete bijeli hleb

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan. Ali, isto tako, ova bomba prepuna ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

Nedjelja, Jul 16, 2017 - 22:04
Dovoljna je jedna šoljica dnevno: Kafa produžava život

Prema rezultatima dva nedavno objavljena istraživanja, ljudi koji piju kafu manje su izloženi riziku smrtnosti, odnosno srčanih oboljenja i srčanog udara, ali i drugih bolesti, poput oboljenja bubrega, navode naučnici.