Jogurtom usporite parodontozu
Objavljeno: Srijeda, Avgust 8, 2018 - 22:05
Autor:
onogost.me

Redovno unošenje jogurta i drugih namirnica koje posjeduju mliječnu kiselinu, pomaže očuvanju zdravlja desni, koje najčešće stradaju zbog procesa parodontopatije.

Foto : pixabay.com

Ovo se ne odnosi jedino na mlijeko i sir, ističu japanski stručnjaci sa univerziteta Kjušu.

“Istraživanja obavljena na ispitanicima između 40. i 79. godine starosti, pokazala su da su oni sa uznapredovalom parodontozom unosili manje hrane bogate mliječnom kiselinom, u odnosu na drugu grupu koja je imala lokalizovanu, manje izraženu parodontopatiju. Da bi se postigao željeni efekat, potrebno je svakodnevno da se unosi više od 55 ml jogurta”, kaže dr Jošihiro Šimazaki, rukovodilac stručnog tima.

Japanski naučnici smatraju da se blagotvoran efekat na zdravlje desni postiže zahvaljujući probiotičkom djelovanju bakterije lactobacillus, koje ima u proizvodima bogatim mliječnom kiselinom, prenose Nezavisne.

Ukupno ocjena: 1

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Avgust 17, 2018 - 21:55
Krastavac u službi ljepote i zdravlja

Ovo povrće je najveći saveznik ženske ljepote i zdravlja.

Četvrtak, Avgust 16, 2018 - 21:51
Treninzi u zrelom dobu jačaju srce

Treninzi u zrelim godinama dobri su za zdravo i jako srce, kažu stručnjaci. Čak i oni koji nisu išli u teretanu prije šezdesete godine ojačaće zdravlje ako odmah počnu redovno da vježbaju.

Srijeda, Avgust 15, 2018 - 22:11
Dinja hrani organizam

Jedna od omiljenih ljetnjih poslastica - dinja, ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, već i za zdravlje. Ukusna i aromatična, sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih oboljenja.

Utorak, Avgust 14, 2018 - 21:59
Jedite breskve za preplanuli ten

Ako želite da dobijete lijep preplanuli ten, nije dovoljno samo da se izlažete suncu i mažete losione za brže tamnjenje.

Ponedjeljak, Avgust 13, 2018 - 22:07
Prije putovanja pijte mlijeko

Ako planirate putovanje, sigurni smo da želite izbjeći odlazak u toalet u toku puta.