Institut za javno zdravlje: Jenjava grip
Objavljeno: Utorak, Januar 10, 2017 - 22:00
Autor:
onogost.me

Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori, tokom prve nadzorne sedmice 2017. (period od 02.01. - 08.01.) prijavljene su 533 osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 85,9/100.000 stanovnika - za 56,6 odsto manju nego u prethodnoj sedmici, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Foto : Privatna arhiva

Tokom ove izvještajne sedmice Institutu za javno zdravlje nije prijavljen nijedan novi smrtni slučaj kod kog je laboratorijski potvrđena infekcija vriusom gripa. Ukupan broj prijavljenih smrtnih slučajeva, a koji se mogu pvoezati sa dokazanom infekcijom, u ovoj sezoni nadzora u Crnoj Gori je šest. Kod svih smrtnih slučajeva radilo se o hroničnim bolesnicima koji nisu vakcinisani protiv gripa.

U Evropskom regionu SZO registrovan je nastavak trenda porasta obolijevanja od gripa pri čemu je ove sezone registrovan najraniji početak masovnijeg obolijevanja u posljednjih sedam godina. U sezoni dominira ''sezonski'' virus gripa tip A, podtip H3N2 te je za očekivati da najpogođenije virusom budu osobe starije od 65 godina. Pridržavanje opštih i specifičnih mjera prevencije gripa predstavlja osnovu borbe protiv daljeg obolijevanja. Bez obzira na trenutnu raširenost virusa u populaciji, vakcina se može primiti bilo kada pri čemu je potrebno između dvije i tri sedmice da dodđe do nastanka adekvatne žaštite. Posebno je bitno da vakcinu prime osobe koje su najvećem riziku od razvoja komplikacija i smrtnih ishoda od gripa. Opšte preventivne mjere su: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam.

Preporuke o ograničenju posjeta pacijentima koji se nalaze u stacioniranim zdravstvenim ustanovama i dalje su na snazi.

 

Izvor: portalanalitika.me

Ukupno ocjena: 25

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Jul 20, 2017 - 21:59
Ima bar pet razloga zbog kojih treba da jedete trešnje

Trešnje su prava riznica vitamina i minerala. Sada je njihovo vrijeme i možete ih jesti u neograničenim količinama. Čiste organizam od toksina, liječe upale, otklanjaju glavobolju, nesanicu, bolove i ukočenost.

Srijeda, Jul 19, 2017 - 21:57
Stavljate lubenicu u frižider? Ni ne slutite da pravite grešku...

Nedavno istraživanje koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da svi mi koji lubenicu pre konzumiranja stavljamo u frižider griješimo.

Utorak, Jul 18, 2017 - 21:55
Opasnosti koje donosi mokar kupaći

Upala bešike i jajnika, kao i gljivične infekcije česti su, koliko i neželjeni, pratioci ljetnjih uživancija. Razlog je nesmotrenost: ne razmišljamo da li se kupaći kostim osušio, šetamo bosi po pločicama, nijesmo dovoljno oprezni prilikom korišćenja toaleta na plaži...

Ponedjeljak, Jul 17, 2017 - 22:01
Tri promjene koje se dešavaju kada prestanete da jedete bijeli hleb

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan. Ali, isto tako, ova bomba prepuna ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

Nedjelja, Jul 16, 2017 - 22:04
Dovoljna je jedna šoljica dnevno: Kafa produžava život

Prema rezultatima dva nedavno objavljena istraživanja, ljudi koji piju kafu manje su izloženi riziku smrtnosti, odnosno srčanih oboljenja i srčanog udara, ali i drugih bolesti, poput oboljenja bubrega, navode naučnici.