Elektronski recept do kraja sedmice
Objavljeno: Četvrtak, Decembar 7, 2017 - 09:12
Autor:
onogost.me

Elektronski recepti za podizanje ljekova u apotekama počeće da se koriste u Crnoj Gori  do kraja sedmice.

Foto : Privatna arhiva

Novi servis eRecept, omogućiće pacijentima uvid u propisane i realizovane recepte, putem interneta uz korišćenje računara, pametnih telefona, tableta. 

Novi model podrazumijeva da pacijenti preko naloga na Portalu eZdravlje ili korišćenjem mobilnih aplikacija za Android i IOS sisteme, mogu u svakom trenutku da pregledaju informacije o ljekarskim receptima koji su aktivni, kao i o receptima koji su podizani u posljednjih šest mjeseci.

Nezvanični izvor pojasnio je da se u okviru propisanih nalazi  i spisak svih recepata koji su trenutno aktivni, a nijesu još realizovani u apotekama. 

“Za svaki recept  ponuđene su osnovne i bitne informacije za pacijenta, kao što su period važenja recepta, propisana terapija... U okviru realizovanih nalazi se spisak svih recepata iz prethodnih šest mjeseci, sa dodatnim informacijama o datumu realizacije, izdatom lijeku, apoteci u kojoj je izdata terapija...”, saopšteno je “Vijestima”. 

Papirni recepti, uz koje pacijenti sada podižu terapiju u apotekama,  neće biti odmah ukinuti. To će biti urađeno postepeno, a uvođenje sevisa eRecept predstavlja uvod u sljedeću fazu unapređenja zdravstvenog informacionog sistema - isključivanje štampane verzije recepta, tvrdi izvor.

Direktor FZO Sead Čirgić u maju je,  u intervjuu “Vijestima”, najavio da se do kraja 2017. očekuje uvođenje elektronskog recepta. 

“Prednosti za osiguranike su što će se smanjiti odlasci kod izabranog doktora i odlazak u apoteke, kod izabranog doktora će se smanjiti gužve, a benefiti za Fond su što će se smanjiti broj usluga, a samim tim troškovi usluga i štampanja recepata”, kazao je tada Čirgić.

Tokom ove godine, FZO je uveo elektronsko zakazivanje kod izabranih ljekara u domovima zdravlja, koje ne isključuje ostale načine zakazivanja (lično, telefonski, putem call centra...). 

Ta ustanova najavila je i da bi pacijenti uskoro mogli da dobiju mogućnost da telefonu ili računaru ostvare uvid i u svoje laboratorijske nalaze, kao ljekarske recepte. 

Elektronske zdravstvene knjižice, prema obećanju nadležnih, od 2018. godine trebalo bi da zamijene papirne. 

Elektronski recepti već su zaživjeli u Hrvatskoj, a u Srbiji je počelo uvođenje u drugoj polovini ove godine.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 1

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Decembar 14, 2017 - 22:01
Med i orasi liječe anemiju, impotenciju, čir...

Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.

Ponedjeljak, Decembar 11, 2017 - 22:01
Bosiljkom otpušite nos

Zapušen nos, infekcija grla i mnogobrojne druge prateće tegobe tipične su za ovo doba godine. Narodni ljekari kažu da uspješno mogu da se saniraju pomoćnim ljekovitim sredstvima koje svako od nas ima u kući.

Nedjelja, Decembar 10, 2017 - 22:00
Ukrštene riječi smanjuju zaboravnost

Zaboravni ste? Da li često zaboravljate rođendane ili dogovore? Jeste li ikada ušli u kuhinju, a ne možete da se sjetite po šta ste došli? Ova zaboravnost nema veze sa godinama ili sa polom, i nije predodređena veličinom mozga ili pameću.

Subota, Decembar 9, 2017 - 22:03
Šest trikova za bolju koncentraciju

Razvoj novih tehnologija učinio je stalno dostupnim nepregledne količine podataka. Međutim, stalna izloženost novim informacijama može da dovode do problema smanjene pažnje i poteškoća sa koncentracijom. Pojedini trikovi i navike mogu nam pomoći da se izborimo s ovim smetnjama.

Petak, Decembar 8, 2017 - 22:01
Prednosti konzumiranja bijelog luka u zimskom periodu

Bijeli luk se s pravom smatra jednim od najčudesnijih prirodnih ljekova.