Dobrovoljno zdravstveno od 1. januara 2019?
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 11, 2018 - 09:12
Autor:
onogost.me

Već dugo se govori o uvođenju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Vlada se priprema da takav način primijeni već od prvog januara naredne godine.

Foto : rtcg.me

Petnaest godina unazad u Crnoj Gori se razmišlja o uvođenju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Dopunsko osiguranje se odnosi na isti paket usluga koji već sada imaju osiguranici u našoj zemlji, ali jedan dio njih ima obavezu plaćanja premije osiguranja.

Da se inicijativa pretoči u stvarnosti zamalo se nije dogodilo početkom godine kada je zakonsko rješenje iz Vlade stiglo do Skupštine.

Onda se Vlada predomislila i predlog Zakona povukla. Sada opet u tome govori,

“Sada već od 1. januara 2019. godine trebalo da počne način finansiranja, tako da 80 odsto zdravstvenih usluga osiguraniku se obezbjeđuju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok se 20 odsto cijene zdravstvene usluge, odnosno zdravstvene zaštite, obezbjeđuje od strane osiguranika odnosno pojedinca”, kazala je Slađana Pavlović iz Ministartsva zdravlja.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kaže da bi uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja trebalo da ima dva cilja.

“Jedan obezbjeđivanje dodatnih sredstava za finansiranje zdravstvenog sistema, a s druge strane da se obezbijedi veći kvalitet zdravstvene zaštite”, rekao je on.

Dakle, dopunsko osiguranje podrazumijeva da pokriće troškova zdravstvenog osiguranja u jednom dijelu finansiranja treba da se obezbijedi od strane samog pojedinca.

Inače, Crna Gora ima najmanje ulaganje u zdravstveni sistem u regionu. Mi izdvajamo 270 eura po glavi stanovnika, Hrvatska izdvaja 800 do 900 eura, a Slovenija recimo oko hiljadu i po eura po glavi stanovnika godišnje.

Milena Samardžić iz Sindikata doktora medicine kaže da je pitanje šta je cilj.

“Da li je cilj da saniramo dugove koje proizvodi zdravstveni sistem na ovakav način uređen, ovako neodrživ ili nam je cilj da riješimo problem, da ga stavimo na neki stabilne noge”, kaže Samardžić.

Iz Ministarstva kažu da je jedan od razloga obezbjeđivanje dodatnih izvora finansiranja za zdravstveni sistem.

 

Izvor: rtcg.me

Ukupno ocjena: 3

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 21:44
Vrsta glavobolje ukazuje na zdrastvene probleme

Ponekad su glavobolje bezopasne i posljedica su možda neispavanosti, stresa, prevelike količine alkohola, dehidracije... Ali, zavisno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Subota, Jun 16, 2018 - 21:58
Sigurni znaci da vam nedostaje vitamin C

Ukoliko vam nedostaje vitamin C to svakako možete primjetiti po par simptoma.

Petak, Jun 15, 2018 - 22:03
Šest ključnih razloga zašto je važno grliti dragu osobu

Zagrljajem najlakše i najljepše pokazujemo svoje emocije prema partneru, djeci, porodici ili prijateljima.

Četvrtak, Jun 14, 2018 - 21:47
Šest načina da bolje spavate

Svi znamo koliko je san bitan za zdravlje cjelokupnog organizma, ali nije uvijek najlakša misija uspavati se na vrijeme i pritom spvati kvalitetno i lijepo.

Srijeda, Jun 13, 2018 - 21:59
Ove tri stvari će vam pomoći protiv svraba od ujeda komarca

Ako ne možete da se izborite sa komarcima, njihov svrab vas iritira onda treba da znate da postoji nekoliko namirnica koje će vam pomoći u ovoj situaciji.