Dobrovoljno zdravstveno od 1. januara 2019?
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 11, 2018 - 09:12
Autor:
onogost.me

Već dugo se govori o uvođenju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Vlada se priprema da takav način primijeni već od prvog januara naredne godine.

Foto : rtcg.me

Petnaest godina unazad u Crnoj Gori se razmišlja o uvođenju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Dopunsko osiguranje se odnosi na isti paket usluga koji već sada imaju osiguranici u našoj zemlji, ali jedan dio njih ima obavezu plaćanja premije osiguranja.

Da se inicijativa pretoči u stvarnosti zamalo se nije dogodilo početkom godine kada je zakonsko rješenje iz Vlade stiglo do Skupštine.

Onda se Vlada predomislila i predlog Zakona povukla. Sada opet u tome govori,

“Sada već od 1. januara 2019. godine trebalo da počne način finansiranja, tako da 80 odsto zdravstvenih usluga osiguraniku se obezbjeđuju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok se 20 odsto cijene zdravstvene usluge, odnosno zdravstvene zaštite, obezbjeđuje od strane osiguranika odnosno pojedinca”, kazala je Slađana Pavlović iz Ministartsva zdravlja.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kaže da bi uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja trebalo da ima dva cilja.

“Jedan obezbjeđivanje dodatnih sredstava za finansiranje zdravstvenog sistema, a s druge strane da se obezbijedi veći kvalitet zdravstvene zaštite”, rekao je on.

Dakle, dopunsko osiguranje podrazumijeva da pokriće troškova zdravstvenog osiguranja u jednom dijelu finansiranja treba da se obezbijedi od strane samog pojedinca.

Inače, Crna Gora ima najmanje ulaganje u zdravstveni sistem u regionu. Mi izdvajamo 270 eura po glavi stanovnika, Hrvatska izdvaja 800 do 900 eura, a Slovenija recimo oko hiljadu i po eura po glavi stanovnika godišnje.

Milena Samardžić iz Sindikata doktora medicine kaže da je pitanje šta je cilj.

“Da li je cilj da saniramo dugove koje proizvodi zdravstveni sistem na ovakav način uređen, ovako neodrživ ili nam je cilj da riješimo problem, da ga stavimo na neki stabilne noge”, kaže Samardžić.

Iz Ministarstva kažu da je jedan od razloga obezbjeđivanje dodatnih izvora finansiranja za zdravstveni sistem.

 

Izvor: rtcg.me

Ukupno ocjena: 9

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Avgust 17, 2018 - 21:55
Krastavac u službi ljepote i zdravlja

Ovo povrće je najveći saveznik ženske ljepote i zdravlja.

Četvrtak, Avgust 16, 2018 - 21:51
Treninzi u zrelom dobu jačaju srce

Treninzi u zrelim godinama dobri su za zdravo i jako srce, kažu stručnjaci. Čak i oni koji nisu išli u teretanu prije šezdesete godine ojačaće zdravlje ako odmah počnu redovno da vježbaju.

Srijeda, Avgust 15, 2018 - 22:11
Dinja hrani organizam

Jedna od omiljenih ljetnjih poslastica - dinja, ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, već i za zdravlje. Ukusna i aromatična, sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih oboljenja.

Utorak, Avgust 14, 2018 - 21:59
Jedite breskve za preplanuli ten

Ako želite da dobijete lijep preplanuli ten, nije dovoljno samo da se izlažete suncu i mažete losione za brže tamnjenje.

Ponedjeljak, Avgust 13, 2018 - 22:07
Prije putovanja pijte mlijeko

Ako planirate putovanje, sigurni smo da želite izbjeći odlazak u toalet u toku puta.