PVK Nikšić navršio punoljetstvo i vratio se u bazen
Objavljeno: Petak, Decembar 30, 2016 - 07:47

U moru sportova koji su preplavljivali Nikšić u drugoj polovini XX vijeka među posljednjima, za koje su se zainteresovali naši sugrađani, bili su plivanje i vaterpolo. 

Foto : Privatna arhiva

I pored blizine jezera, Krupca i Slanog, gdje je većina naših sugrađana naučila da pliva, išak su se radije odlučivali za borilačke sportive, fudbal, košarku i ostale discipline. Krivac tome je svakako i nepostojanje bazena, pa se sa najavom njegove izgradnje, krajem prošlog stoljeća, stvara ideja da se formira plivački i vaterpolo klub.

Nekoliko entuzijista krenula je u avanturu koja ove godine navršava punoljestvo, a njen naziv je Plivački-vaterpolo klub “Nikšić”. Samo ekipa ljudi, na čelu sa Goranom Delibašićem, zna kroz šta je prošla svih ovih godina, i koliko je bilo potrebno volje i odricanja da bi klub opstao sve to vrijeme. Ni sada im nije mnogo lakše, ali su od novembra mjeseca u prilici da treniraju na renoviranom bazenu u sklopu Sportskog centra, pa su im koliko-toliko olakšani uslovi rada. U tri nedjeljna termina, koje plaćaju djeca - članovi kluba, radi se u zimskim uslovima, a po viđenom na jednom od treninga stiče se utisak da ljubavi i entuzijazma ne fali ni kod trenera, a ništa manje ni kod djece.

”Klub je osnovan prije 18 godina, u toku  kojih smo uglavnom radili u ljetnjim mjesecima na jezeru Krupac, dok smo u zimskom periodu radili samo kada je bazen prvi put otvoren. Zbog njegovog kratkog funkcionisanja i mi smo se brzo vratili radu u ljetnjim mjesecima. U takvim uslovima kroz klub je prošlo preko 4.500 djece. Pored mene u klubu sa djecom radi još pet licenciranih trenera. Vesko Simanić, Vasilije Vlahović, Boris Ćuzović, Slaven Jovović i Dijana Simanić su licencirani treneri koji su i profesori fizičke kulture, a rade u vaterpolo sekciji, kao i sa neplivačima. Dvoje instruktora su, inače, bili polaznici naše škole i prve plivačke korake naučili su kod nas”, ističe Delibašić.

Koliko znače dobri uslovi rada, dokaz je i pionirska selekcija PVK “Nikšić”, koja je 2001. na Otvorenom prvenstvu Crne Gore u Kotoru osvojila prvo mjesto. To je bio period kratkog rada na bazenu,  koji je dao rezultate, pa se isti očekuju u predstojećem periodu. Međutim, klub je i pored osamnaestogodišnje tradicije ostavljen da se bori sam za termine koje moraju sami da finansiraju, pa su trenutnim statusom od strane nadležnih zatečeni.

“Mi smo prinuđeni da se snalazimo kako znamo i umijemo. I pored dugogodišnjeg rada i velikog broja akcija koje smo organizovali za najmlađe, pomoći od Opštine nema. Mi sada imamo i takmičarskih ambicija, jer smo još prije 15 godina dokazali da imamo potencijal, samo kada su obezbijeđeni elementarni uslovi. Zato, apelujemo i na nadležne organe, kao i na sve koji su u mogućnosti ,da nam pomognu, jer je interesovanje djece za plivanjem i vaterpolom ogromno. Dokaz je pun bazen na svakom našem treningu. U jednom terminu moramo da radimo i sa vaterpolistima, i sa neplivačima, kao i sa grupom koja se bavi korektivnim plivanjem”, naglasio je Delibašić u razgovoru za naš portal.

Ljubav prema sportovima u vodi lako je bilo primijetiti na treningu kojem smo prisustvovali. Veliki broj djece koja redovno dolaze na nikšićki bazen sigurno  mašta da jednoga dana budu poput Nikole i Mlađana Janovića, Predraga Jokića ili Miloša Šćepanovića.

Želja i volja kod djece i njihovih trenera, svakako, postoji.

 

 

Ukupno ocjena: 101

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Decembar 16, 2017 - 21:59
Za trofej Kupa Budva i Jadran

U finalu Kupa Crne Gore za vaterpoliste, koji se igra u Nikšiću, igraće ekipe Budve i Jadrana, koje su slavile večeras u polufinalnim duelima. 

Subota, Decembar 16, 2017 - 10:36
Sportski centar: Danas i sjutra finalni turnir Kupa Crne Gore

Naš grad će danas i sjutra  biti domaćin finalnog turnira Kupa Crne Gore, borbe za prvi trofej u sezoni 2017/18.

Utorak, Avgust 22, 2017 - 15:03
Nikšić domaćin Mediteranskog prvenstva ''COMEN CUP 2017 Montenegro''

Mediteransko prvenstvo ''COMEN CUP 2017 Montenegro'' za vaterpoliste 2000. godište i mlađe održaće se od 24. do 27. avgusta, a domaćin turnira biće naš grad.

Četvrtak, Mart 23, 2017 - 19:03
Lompar provjerava 40 vaterpolista

Trener vaterpolo reprezentacije Crne Gore, Vido Lompar, saopštio je danas širi spisak igrača, rođenih 2002. godine i mlađih, za pripreme u Nikšiću. Pripreme će biti odrađene od 24. do 26. marta.

Petak, Februar 24, 2017 - 16:16
Dobar žrijeb za "ajkule" na SP, albanska zastava umjesto crnogorske!

Vaterpolisti Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti koje je na programu od 17. do 29. jula 2017. godine igraće u grupi A sa selekcijama - Brazila, Kazahstana i Kanade. Veliki propust organizatora koji su umjesto crnogorske zastave stavili zastavu Albanije!