Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zanimljivosti dosadašnjih Mundijala

35299188_974572129375513_3226590135260807168_n
  • Autor onogost.me
  • 16.06.2018. u 06:04

Mundijal ne bi bio to što jeste da nije ispunjen i svojim zanimljivostima kojima je “prošaran” bio do sada svaki, a bilo ih je ukupno 20. Dok sa nestrpljenjem isčekujete današnje utakmice za vas smo izdvojili ukupno 20 interesantnih podataka sa do sada 20 odigranih Svjetskih prvenstava.

Urugvaj 1930. – Nijedna od 18 odigranih utakmica odigranih u Urugvaju nije završila neriješenim rezultatom. Na prvi remi moralo se čekati sve do četvrtfinala između Italije i Španije (1:1) na SP u Italiji 1934., a to je bila 30 utakmica na SP-ima.

Italija 1934. –  Luis Monti, jedini je fudbaler u istoriji koji je sa dvije različite reprezentacije igrao finale svjetskih prvenstava. U Urugvaju je igrao za Argentinu koja je u finalu poražena od domaćina 4:2, a u Italiji je igrao za domaćina koji je slavio 2:1 protiv Čehoslovačke.

Francuska 1938. – Na utakmici protiv Norveške u Marselju, italijanski igrači su uoči utakmice publiku pozdravili fašističkim pozdravom, cijeli stadion je zviždao, čak i sami italijanski navijači, nego kako su igrači dobili upustvo da ne spuštaju ruku sve dok se zvižduci ne stišaju, sve skupa je to potrajalo dobrih desetak minuta.

Brazil 1950. – Brazilski golman Barbosa bio je jedan od glavnih krivaca za ”Tragediju na Marakani”, kada je njegova ekipa poražena u finalu od Urugvaja, i decenijama je za to plaćao cijenu. To je išlo toliko daleko da je nakon godina osame poželio posjetiti kamp Brazila 1994., ali tadašnji selektor Zagalo mu je to zabranio jer donosi nesreću. Poslije toga je Barbosa izjavio: ”U Brazilu je maksimalna kazna 30 godina zatvora, a ja svoju služim 50’

Švajcarska 1954. – Mađari predvođeni Puškašem, Kočišem i ostalima bili su apsolutni favoriti prvenstva. Utakmicu nisu izgubili godinama i toliko su bili uvjereni u svoj trijumf da su već pripremili i cijeli program dočeka, a na stadionu Nep već su bila postavljena postolja za biste igrača, u pravom komunističkom stilu. Ipak, Zapadni Njemci u finalu tuku Mađare 3:2 i u utakmici poznatoj kao ”Čudo u Bernu” osvajaju svoj prvi naslov prvaka svijeta.

Švedska 1958. – Reprezentacija SSSR-a, koja se po prvi put pojavila na svjetskim prvenstvima toliko je bila štedljiva da je ulogu novinara i reportera preuzeo vezni igrač Sovjeta Sergej Salnikov.

Čile 1962. – Polufinale između Jugoslavije i Čehoslovačke igralo se u Vini del Mar, inače ljevičarskom gradu, iz razloga što su gradske vlasti insistirale da dvije socijalističke zemlje igraju baš u njihovom gradu.

Engleska 1966. – Sjeverna Koreja je bila senzacija turnira. Ne samo što su u grupi izbacili Italiju, već su u epskoj utakmici u četvrtfinalu poraženi protiv Euzebijevog Portugala 3:5, nakon što su vodili 3:0. Bili su prva azijska ekipa koja je prošla u drugi krug.

Meksiko 1970. – Jedan brazilski navijač se nakon finala Brazil – Italija, koje su “Karioke” dobile rezultatom 4:1, ubio jer je smatrao da sad, nakon što je Brazil po treći put postao prvak svijeta, nema zbog čega živjeti.

Zapadna Njemačka 1974. – Na tom SP je posebno u modi bila duga kosa, a vlasnik najduže je bio Čileanac Ajala čiji su pramenovi bili dugački 43 cm.  Posebno ljut zbog toga je bio jugoslovenski reprezentativac Luka Peruzović, jer da ga u Hajduku nisu natjerali da se ošiša, on bi bio rekorder sa 50 cm.

Argentina 1978. – Brojne evropske reprezentacije su prijetile bojkotom prvenstva, ali su ipak otputovali u Argentinu, a jedini koji su se držali principa bili su Nijemac Paul Brajtner i Holanđanin Johan Krojf. Doduše, neki kao razlog Krojfovog odustanka spominju njegov sukob sa tadašnjim selektorom Hapelom, te naglašavaju kako je sjajni Holanđanin svoju antipatiju prema austrijskom treneru samo spojio sa ideologijom.

Španija 1982. – Jedan od najboljih igrača svijeta u tom trenutku, Mišel Platini, možda bi svoje Francuze i doveo dalje od polufinala da nije imao privatnih problema. Naime, Platinija je supruga nedugo prije prvenstva ostavila zbog njegovog saigrača iz St. Etjena Žana Francisa Lariosa, takođe člana reprezentacije. Zanimljivo, iako je do tada bio standardan reprezentativac, Larios je na prvenstvu odigrao samo jednu utakmicu.

Meksiko 1986. – Navijač Argentine, Pedro Gatisa krenuo je biciklom iz Buenos Ajresa do Meksika , prevalivši više od 10 hiljada kilometara, a kada je konačno došao tamo, nije mogao doći do ulaznica. Da nesreća bude veća, još mu je neko ukrao i bicikl.

Italija 1990. – Robert Prosinečki je proglašen najboljim mladim igračem prvenstva. Postigao je gol protiv UAE-u, a osam godina kasnije u Francuskoj će biti strijelac i dva gola u dresu Hrvatske i tako će postati jedini fudbaler u istoriji koji je bio strijelac na SP-ima igrajući za dvije reprezentacije.

SAD  1994. – Rejmond Domenek, tadašnji selektor mlade francuske reprezentacije, te budući selektor A tima, sa kojim će igrati u finalu SP 2006., uhvaćen je i priveden kao preprodavac karata na utakmici  Južna Koreja – Bolivija.

Francuska  1998. –  U trenutku priprema za izvođenje jedanaesteraca na utakmici Holandija – Brazil, u cijeloj Holandiji kolabirao je vodovodni sistem, jer su se stanovnici ove zemlje morali isprazniti, pa su u jednom momentu u pogonu bili milioni vodokotlića.

Japan i Južna Koreja 2002. – Brazil je pet puta bio prvak svijeta. Njemačka tri puta. Nevjerovatan je podatak da su te dvije reprezentacije na Mundijalima igrale samo jednom. Upravo u finalu SP-a u Japanu i Južnoj Koreji.

Njemačka 2006. – Švajcarska je nakon izvođenja kaznenih udaraca ispala od Ukrajine u osmini finala. Zanimljivo je da su Švajcarci ispali, a da nisu primili niti jedan gol tokom igre.

Južnoafrička Republika 2010. – Brazil je 1970. postao prvak postigavši čak 22 gola, a Španija se u JAR-u popela na krov svijeta postigavši samo osam golova.

Brazil 2014. – Svjetsko prvenstvo u Brazilu je upamćen po tome što ga je pratilo 3.200.000.000 gledalaca. Ovo je cifra koja broji gotovo polovinu svjetske populacije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Uoči meča 30. kola Prve fudbalske lige Crne Gore između Arsenala i Sutjeske u Tivtu došlo je do incidenta u kojem su učestvovali navijači tima iz Nikšića, javlja Radio Tivat.
Fudbaleri Arsenala pobijedili su Sutjesku 1:0 u posljednjem meču 30. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige.
Fudbaleri Sutjeske danas gostuju Arsenalu u 30. kolu MeridianBet Prve crnogorske fudbalske lige.