Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Odalović: Najbolji Mundijal do sada, Francuska favorit u finalu, Modrić pokazao najviše

36707490_10155574865777727_8990120819799621632_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.07.2018. u 06:09

Finalnom utakmicom između Francuske i Hrvatske, danas se na 21. po redu Svjetskom prvenstvu u fudbalu spušta zavjesa. Dugogodišnji sportski novinar RTNK, koji decenijama sa posebnom pažnjom prati jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja, naš sugrađanin Boro Odalović, za naš portal je iznio viđenje kompletnog dešavanja u Rusiji u prethodnih mjesec dana.

Ono što ga je, sportskim rječnikom kazano, fasciniralo na prvu loptu, jeste besprekorna organizacija kompletnog događaja.

“Mundijal u Rusiji je definitivno do sada najbolje organizovani šampionat, a to je prije dva dana lično potvrdio i predsjednik FIFA  Đani Infantino. Raduje činjenica da nije bilo ni najmanjeg navijačkog ekcesa kako na tribinama, tako i na ulicama gradova domaćina. Vidjeli smo navijače različitih boja koji navijaju zajedno i koji su svijetu poslali jednu prelijepu sliku. Sport je pobijedio politiku i to je ono najbitnije, iako je prije prvenstva bilo pritisaka na svjetsku kuću fudbala da domaćin neće uspjeti na pravi način ispuniti zadatak ipak smo vidjeli da je Mundijal ukonačnom pobijedio”, ističe prvu impresiju Odalović.

Pored same organizacije koja je bila besprekorna, naš sagovornik je zadovoljan i kvalitetom utakmica viđenih na velelepnim ruskim fudbalskim zdanjima. Odalović navodi das mo imali priliku i da vidimo neke stvari koje su fudbal ranije činili ljepšim.

“U Rusiji smo takođe vidjeli izvanredan kvalitet fudbala. Ono što bih posebno istakako jeste da se na ovom turniro mogao vidjeti dribling i ljepota fudbala koja modernom fudbalu itekako nedostaje. Definitivno je fudbal, koji važi za najvažniju sporednu stvar na svijetu, od 14. juna bio glavna stvar. Da je tako dovoljno govori podatak da je Svjetsko prvenstvo preko malih ekrana pratilo čak oko tri milijarde ljudi”, ističe dugogodišnji sportski novinar.

Ono što je svima ostavilo najjači utisak kada su rezultati u pitanju, jeste rana eliminacija prvih favorite prvenstva, što je dalo priliku nekim drugim reprezentacijama da se istaknu.

„Prva četiri favorita na početku prvenstva bili su Brazil, Njemačka, Argentina i Španija. Oni su eliminisani ranije, dok su Francuzi bili peti favorit, a zatim su redom išli Belgija, Portugal, Urugvaj i Kolumbija. Ja sam lično bio naklonjen Brazilu. To je reprezentacija koja je fudbalsku igru podigla na viši nivo, ali eto ipak nije uspjela ostvariti željeni rezultat. Najveće razočarenje za mene je bila Srbija koja nije igrala na svom nivou jer ima kvalitetne igrače koji mogu ostvariti veći domet. Sa druge strane, definitivno je Hrvatska, koja nije bila ni među 12 favoriza, najprijatnije iznenađenje, a ako bi gledali od samog starta prvenstva, oni su najveća senzacija“, kazao je Odalović u razgovoru za naš portal.

Posljednja utakmica donijeće nam i odgovor na pitanje ko će u naredne četiri godine biti prvak svijeta, a

“U samom finalu ulogu favorita dao bih Francuskoj koja je pokazala da ima kompaktan tim, kao i iskustvo kojeje neophodno za postizanje velikog rezultata na ovakvim takmičenjima. Veoma mi je žao što u toj utakmici pravdu neće dijeliti jedan od najboljih svjetskih arbitara Milorad Mažić zbog činjenice da u finalu igraju dva tima sa Starog kontinenta, pa je ta uloga povjerena Argentincu Nestoru Pitani”, navodi on.

Ono što je negativno bilo na turniru prema riječima našeg sagovornika jeste unošenje politike i nacionalnog rodoljublja, prvenstveno u utakmicama hrvatske i švajcarske reprezentacije, a takođe su falila i pojedina velika fudbalska imena da bi spektakl bio veći.

“Na prvenstvu nije bilo mnogih poznata imena svjetskog fudbala, poput Bejla, Sančeza, Vidala, Robena, Oblaka i mnogih drugih majstora od kojih bi se mogao sastaviti tim koji bi igrao u finalu Svjetskog prvenstva. Veoma mi je žao Argentine i Portugala što su ranije eliminisane, prvenstveno zbog njihovih igrača Mesija i Ronalda koji su zaslužili da naprave bolji rezultat. Naročito se to odnosi na Mesija koji je imao posljednju šansu da napravi nešto veliko sa reprezentacijom. Istakao bih i da je VAR imao svoje loše i dobre strane, a ona loša pokazala se u duelu između Švajcarske i Srbije, kada je cijenu platio njemački arbitar koji je udaljen sa šampionata. Taj potez predstavlja presedan jer se to posljednji i jedini put desilo na Evropskom prvenstvu 1968. kada je sudija Dist, nakon katastrofalnog suđenja u meču između Jugoslavije i Italije, poslat kući“, navodi Odalović, koji je na kraju prognozirao da bi epitet najboljeg igrača turnira mogao ponijeti zvijezda hrvatske reprezentacije i Real Madrida, Luka Modrić.

“Definitivno da je od igrača najviše pokazao predvodnik hrvatske reprezentacije Luka Modrić. Vodio je svoju ekipu do finala i bio ključni čovjek u svim utakmicama. Radi se o igraču koji je sa svojim klubovima osvajao razne trofeje što znači da posjeduje izuzetnu klasu, ali i borbenost i snagu. On je sve to dokazao i na Mundijalu borbenošću tokom cijelog meča, kada je čak i u produžecima bespoštedno davao sebe za uspjeh ekipe”, zaključio je Odalović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Uoči meča 30. kola Prve fudbalske lige Crne Gore između Arsenala i Sutjeske u Tivtu došlo je do incidenta u kojem su učestvovali navijači tima iz Nikšića, javlja Radio Tivat.
Fudbaleri Arsenala pobijedili su Sutjesku 1:0 u posljednjem meču 30. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige.
Fudbaleri Sutjeske danas gostuju Arsenalu u 30. kolu MeridianBet Prve crnogorske fudbalske lige.