Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićani koji su igrali na Mundijalima

page
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 08.07.2018. u 06:15

Biti dio smotre najboljih selekcija svijeta, biti među najboljima, makar na tren, vrhunac je sportske karijere svakog fudbalera.  Svojevremeno su priliku da igraju na Mundijalima imala i trojica fudbalera rođenih u Nikšiću.

Daleke 1954. godine na Svjetskom prvenstvu u Švajcarskoj, u sastavu SFR Jugoslavije našao se Miljan Zeković. Naš sugrađanin, koji je na poziciji lijevog beka, u karijeri nastupao za Sutjesku, Budućnost, Crvenu zvezdu, Čelik iz Zenice i austrijski Grac, prvi je fudbaler koji je igrao na smotri najboljih reprezentacija svijeta, a da je ponikao u nekom crnogorskom klubu.

U veoma jakoj konkurenciji tadašnjeg sastava Jugoslavije, Zeković je sve tri utakmice na prvenstvu, protiv Francuske, Brazila i Zapadne Njemačke bio u rezervnoj postavi.

Na narednom prvenstvu, koje je odigrano u Švedskoj 1958. godine, našli su se najbolji fudbaleri tadašnje Jugoslavije, a u postavi je bio Vasilije Šijaković, fudbaler koji je rođen 31. jula 1929. u Nikšiću.

Igrač, koji je u karijeri nosio dresove Partizana, Crvene zvezde, OFK Beograda, BSK-a i francuskog Grenobla, odigrao je dva meča u “plavom” dresu. Nastupio je u premijernom meču protiv Škotske, kada je rezultat bio 1:1, kao i protiv Zapadne Njemačke u osmini finala, kada je Jugoslavija poražena rezultatom 0:1.

Šijaković je bio i na spisku reprezentacije u Čileu 1962., kada je Jugoslavija sti gla do polufinala, pa je tako postao prvi Crnogorac koji je nastupao na dva Mundijala.

Željko Petrović je treći i za sada posljednji fudbaler rođen u Nikšiću koji je igrao na Svjetskim prvenstvima. On je 1998. godine bio na spisku selektora Slobodana Santrača, koji mu je ukazao povjerenje u sve četiri utakmice.

Igrač koji je nastupao za Budućnost, Dinamo Zagreb, Sevilju, Den Boš, RKC, PSV i Uravu, na Mundijalu u Francuskoj je igrao protiv Irana, Njemačke, SAD-a i Holandije, a učešće na ovom prvenstvu smatra jednim od najljepših događaja u svojoj bogatoj karijeri.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Uoči meča 30. kola Prve fudbalske lige Crne Gore između Arsenala i Sutjeske u Tivtu došlo je do incidenta u kojem su učestvovali navijači tima iz Nikšića, javlja Radio Tivat.
Fudbaleri Arsenala pobijedili su Sutjesku 1:0 u posljednjem meču 30. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige.
Fudbaleri Sutjeske danas gostuju Arsenalu u 30. kolu MeridianBet Prve crnogorske fudbalske lige.