Nikšićani koji su igrali na Mundijalima
Objavljeno: Nedjelja, Jul 8, 2018 - 12:42
Autor:
Branko Čupić

Biti dio smotre najboljih selekcija svijeta, biti među najboljima, makar na tren, vrhunac je sportske karijere svakog fudbalera.  Svojevremeno su priliku da igraju na Mundijalima imala i trojica fudbalera rođenih u Nikšiću.

Foto : privatna arhiva

Daleke 1954. godine na Svjetskom prvenstvu u Švajcarskoj, u sastavu SFR Jugoslavije našao se Miljan Zeković. Naš sugrađanin, koji je na poziciji lijevog beka, u karijeri nastupao za Sutjesku, Budućnost, Crvenu zvezdu, Čelik iz Zenice i austrijski Grac, prvi je fudbaler koji je igrao na smotri najboljih reprezentacija svijeta, a da je ponikao u nekom crnogorskom klubu.

U veoma jakoj konkurenciji tadašnjeg sastava Jugoslavije, Zeković je sve tri utakmice na prvenstvu, protiv Francuske, Brazila i Zapadne Njemačke bio u rezervnoj postavi.

Na narednom prvenstvu, koje je odigrano u Švedskoj 1958. godine, našli su se najbolji fudbaleri tadašnje Jugoslavije, a u postavi je bio Vasilije Šijaković, fudbaler koji je rođen 31. jula 1929. u Nikšiću.

Igrač, koji je u karijeri nosio dresove Partizana, Crvene zvezde, OFK Beograda, BSK-a i francuskog Grenobla, odigrao je dva meča u “plavom” dresu. Nastupio je u premijernom meču protiv Škotske, kada je rezultat bio 1:1, kao i protiv Zapadne Njemačke u osmini finala, kada je Jugoslavija poražena rezultatom 0:1.

Šijaković je bio i na spisku reprezentacije u Čileu 1962., kada je Jugoslavija sti gla do polufinala, pa je tako postao prvi Crnogorac koji je nastupao na dva Mundijala.

Željko Petrović je treći i za sada posljednji fudbaler rođen u Nikšiću koji je igrao na Svjetskim prvenstvima. On je 1998. godine bio na spisku selektora Slobodana Santrača, koji mu je ukazao povjerenje u sve četiri utakmice.

Igrač koji je nastupao za Budućnost, Dinamo Zagreb, Sevilju, Den Boš, RKC, PSV i Uravu, na Mundijalu u Francuskoj je igrao protiv Irana, Njemačke, SAD-a i Holandije, a učešće na ovom prvenstvu smatra jednim od najljepših događaja u svojoj bogatoj karijeri.

Ukupno ocjena: 16

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Ponedjeljak, Jul 16, 2018 - 08:24
Doviđenja do Katara!

Mundijal u Rusiji juče je imao svoj posljednji čin. Francuska i Hrvatska odigrali su meč po svim fudbalskim ukusima, a stiče se utisak da je i kompletno prvenstvo bilo takvo.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 19:04
VIDEO: Evo kako su Francuzi u Nikšiću slavili titulu

Finale Svjetskog prvenstva između Francuske i Hrvatske  u hotelu Onogošt pratili su i gosti iz Francuske koji su napravili sjajnu atmosferu.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 18:54
Goleada u finalu i titula Francuskoj!

U finalu 21. Svjetskog prvenstva reprezentacija Francuske je ubjedljivo savladala Hrvatsku rezultatom 4:2 i tako došla do svoje druge titule u istoriji.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 11:05
Hrvatska ili Francuska: Sve je spremno za najveći sportski događaj planete!

Posljednja utakmica 21. Svjetskog prvenstva u fudbalu biće odigrana danas od 17h na stadionu Lužnjiki u Moskvi, nakon koje će biti poznat novi vladalac planete u naredne četiri godine u Kataru.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 10:32
Odalović: Najbolji Mundijal do sada, Francuska favorit u finalu, Modrić pokazao najviše

Finalnom utakmicom između Francuske i Hrvatske, danas se na 21. po redu Svjetskom prvenstvu u fudbalu spušta zavjesa. Dugogodišnji sportski novinar RTNK, koji decenijama sa posebnom pažnjom prati jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja, naš sugrađanin Boro Odalović, za naš portal je iznio viđenje kompletnog dešavanja u Rusiji u prethodnih mjesec dana.