Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Jauković i Malović među rukometašicama koje stipendira COK

ae03de06fbaf39fc35256880274f1893
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 19.09.2017. u 12:58

Crnogorski olimpijski komitet i Rukometni savez Crne Gore potpisali su danas ugovor o stipendiranju 11 naših talentovanih rukometašica.

Riječ je o stipendijama koje COK dodjeljuje sportistima, koji su kandidati za odlazak na Olimpijske igre.

Pomoć koju je obezbijedio Crnogorski olimpijski komitet možda neće biti presudna u ostvarivanju vrhunskih rezultata, ali je znak da ta institucija vodi računa, u skladu sa mogućnostima, o našim perspektivnim sportistima.

“Ovaj vid pomoći se pokazao kao dobra stvar za sve naše sportiste, korisnike ovih stipendija. Sve što radimo, radimo u partnerskom odnosu sa državom, odnosno Ministarstvom sporta. I nastavićemo tako”, rekao je predsjednik COK-a Dušan Simonović, naglasivši da će COK predložiti da se kadetska vaterpolo reprezentacija nagradi za osvajanje titule prvaka Evrope.

Mlade rukometašice, Đurđina Jauković, Đurđina Malović, Ema Ramusović, Itana Grbić, Dijana Ujkić, Ivona Pavićević, Tatjana Brnović, Enisa Đoković, Anastasija Babović, Nikolina Knežević I Ivana Godač. od kojih najstarije imaju 21, a najmlađa 16 godina, dobijaće mjesečnu stipendiju u iznosu od 250 do 300 eura. Rukometni savez je obezbijedio polovinu tih sredstava.

“Naša ženska selekcija uglavnom od juniorki. Konstantnim nastupima na velikim takmičenja očekujemo da će se iskaliti I da će obezbijediti plasman na Olimpijske igre. Istovremeno, imamo mlad muški sastav, koji je ostvario veliki uspjeh, plasmanom na Evropsko prvenstvo, a koji, prema predviđanjima stručnjaka, može da ima i veće rezultate. I mi računamo na njih. Sve negativno što se događalo ranije, ostaće u prošlosti i moramo da ga zaboravimo”, kazao je predsjednik RSCG Zoran Radojičić.

Na spisku stipendista, međutim, rukometaša nema, a razlika u odnosu rukometne organizacije prema muškom i ženskom nacionalnom timu često je potencirana minulih godina.

“Sve djevojke koje su dobile stipendiju učestvovale su na velikim takmičenjima u mlađim kategorijama, i imale značajnu ulogu. COK ih je prepoznao kao nosioce olimpijskih aktivnosti u našem savezu. Što se tiče razlike, koju su mnogi potencirali i zloupotrebljavali, ponoviću – nije je bilo. Razlika je samo u razuđenosti nastupa dvije selekcije, i u tome što je ženska selekcija skoncentrisana u jednom klubu, za razliku od muške”, kazao je Radojičić.

“Ukoliko se pojavi muška selekcija, koja zaslužuje našu pažnju i poseban tretman, naravno da ćemo uraditi isto što i sa djevojkama, ili recimo sa mladim vaterpolistima”, nadovezao se predsjednik COK-a.

Prvi čovjek rukometne organizacije je kazao da je RSCG pokušao da vrati sistem takmičenja koji je važio nekada, a koji je, kako je rekao, iznjedrio talentovane igrače, koji su sada nosioci nacionalnog tima – da se u borbi za titulu seniorskog prvaka računaju i rezultati kadetskih sastava.

“Imali smo prije nekoliko dana Skupštinu na kojoj smo htjeli da od sezone 2018/19 vratimo nešto što je donosilo rezultate u mlađim selekcijama. Na toj Skupštini je bio prisutan predstavnik samo jednog muškog prvoligaša. Toliko o interesovanju. Za klubove je najvažnije ko će da snosi troškove takmičenja – oni ili RSCG. Ja sam za to da klubovi plaćaju, jer valjda kada postoje i žele da se takmiče imaju pomoć i lokalne zajednice, i pojedinaca, i privrede, te da mogu da snose bar osnovne troškove nastupa”, kazao je Radojičić.

Muška selekcija, saopštio je Radojičić, učestvovaće naredne godine na Mediternskim igrama.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Rukometašice Trebjese pobijedile su u gostima Feniks 35:21 i sezonu u Drugoj ligi završile ubjedljivo na prvom mjestu, pa će od sljedeće jeseni igrati u društvu najboljih timova u Crnoj Gori.
Petar Eraković, 23-godišnji Nikšićanin, postao je novi igrač Rukometnog kluba Metković – Mehanika, koji nastupa u hrvatskoj Premijer ligi.
Snovi o Olimpijskim igrama i Parizu vremenski nijesu daleko. Zna to dobro i rukometašica Đurđina Jauković. Nakon više od dva mjeseca oporavka povrede koljena ima želju da se spremi i zaigra na Olimpijskim igrama u Gradu svjetlosti.