Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Streljački klub ”Čelik”: Pet decenija bogate tradicije

26239378_433444607073419_3298931378733969335_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.02.2018. u 07:05

Današnjim generacijama bi možda bilo nepojmljivo shvatiti da je Nikšić nekada bio sinonim za streljački sport u Crnoj Gori i Jugoslaviji, a vjerovatno najbolji svjedok tome je Streljački klub “Čelik”, koji i pored svih teškoća i dalje odolijeva zubu vremena.

Klub, koji je prethodne godine navršio pet decenija, a osnovan je u sklopu Sportskog društva “Čelik“, dok je godinama glavnu brigu o njemu, kao i o ostalim sekcijama pod imenom “Čelik“, vodila nikšićka Željezara. Entuzijasti Miladin Madžo Vujičić, Ljubo Drinčić i Rade Bulajić najzaslužniji su što je jedan od najstarijih streljačkih klubova u Crnoj Gori ugledao svjetlost dana.

U čuvenoj zgradi “Desetka“ stvarana je istorija kluba koji je širio imidž grada u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, a impresivne brojke govore da je Nikšić decenijama unazad imao talentovane strelce koji su bili ravnopravni rivali konkurentima od Vardara do Triglava.

“Vazdušna streljana kluba se nalazi u prostorijama zgrade „Desetke“, u Ulici Njegoševoj. Klub i njegovi članovi su nosioci brojnih priznanja osvojenih u SFRJ, SRJ, SCG i državi Crnoj Gori. Istakli bi da je klub imao četiri reprezentativca SFRJ u različitim disciplinama, naši takmičari su vlasnici nekoliko rekorda za pojedine discipline u SFRJ, osam godina uzastopno članovi reprezentacije Crne Gore u disciplini vazdušni pištolj i puška su bili isključivo članovi ”Čelika”, a dobitnici smo zastave koja predstavlja da smo bili među deset najboljih SK u SFRJ, vlasnici smo 126 pehara a diplomama i plaketama ne možemo ni utvrditi tačan broj”, ističu u klubu.

Osim ekipnih, svakako da je bilo i pojedinačnih priznanja, odnosno takmičara koji su se svojim impresivnim rezultatima izdvojili ne samo u klubu, već i u državi.

“Pojedinačno bi izdvojili Radomira Kneževića koji se smatra najboljim strijelcem u istoriji crnogorskog streljaštva sa 99 nastupa za reprezentaciju SFRJ. Slavka Drinčića koji je 15 godina držao juniorski rekord SFRJ. Početak pucanja međunarodnog programa obilježila je pištoljaška ekipa ,,Čelika” u sastavu: Radomir Knežević, Dušan Popović, Branko Nikolić, Dragomir Raonić, koja je reprezentaciji Crne Gore, a i Čeliku, donosila mnogobrojne trofeje. Za muškarcima ništa manje nije zaostajala ni ženska ekipa, a iz tog perioda bi istakli uspjehe Branke Đurković, Nataše Bulajić i Nevenke Milović”, navode u klubu.

Koliko je streljaštvo bilo  zastupljeno među našim sugrađanima govori i broj klubova koji je obitavao u gradu pod Trebjesom, pa je Nikšić imao nekada čak i svoju gradsku ligu.

“Do nastupanja sankcija 17 streljačkih klubova je postojalo u Nikšiću, “Čelik” je bio osnivač i gradske lige u streljaštvu, kao prve takve u Crnoj Gori. Nakon toga sa radom nastavljaju samo SK ,,Čelik” i SK ”Centar” Podgorica. Sva sredstva su bila ukinuta i klub nastavlja sa radom finansirajući se od članarina. U tom periodu klub održava u životu svojim radom Dušan Popović, nižući uspjehe sa svojim strelcima u RCG i SRJ. Svake godine u ovom sportu, pogotovu u standardnom oružju, vrše se izmjene koje klub bez sponzora ne može da prati, pa naši strelci ne izlaze na međunarodnu scenu iako su strijelci “Čelika” imali veliki potencijal i za takmičenja van države”, ističu iz kluba.

Iako je daleko od onoga što je bio ranije, klub uspijeva da se izbori uglavnom sa finansijskim poteškoćama, a najveću snagu daje veliki broj mladih ljudi koji bude nadu da se “Čelik” jednog dana može vratiti na stare staze uspjeha.

“Planovi kluba su obnavljanje memorijalnog turnira “Ljubo Drinčić”, kao i učešeće na opštinskom i republičkom takmičenju. Streljana je puna omladine, mada ne u mjeri kao ranije kad ih se upisivalo i po 117 za jednu sezonu. Cilj ove škole je afirmicija streljaštva kod nikšićke omladine, jačanje sportskog duha i omasovljavanje streljaštva radi vraćanja na stare staze uspjeha”, zaključuju u klubu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.