Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radovan Kilibarda “osvojio” Šabac: Najbolji u obaranju ruke

1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.03.2018. u 07:12

Oduvijek su Nikšićani voljeli da se oprobaju u obaranju ruku. Gotovo svi smo bili svjedoci neformalnih turnira, gdje je do izražaja dolazila želja da se dokaže snaga, ali i jednim dijelom i vještina, i bude bolji od protivnika u ovoj disciplini.

Obaranje ruke polako počinje da dobija na pravoj takmičarskoj popularnosti, a najbolji dokaz za to je trijumf Nikšićanina Radovana Kilibarde na internacionalnom turniru u Šapcu, gdje je ovaj šesnaestogodišnjak bez poraza trijumfovao u kategoriji do 100 kilograma.

Radovan je dominirao ovim takmičenjem, jer je uspijevao da redom pobijedi mnogo starije i iskusnije protivnike, a oprobao se i sa takmičarima van svoje konkurencije i ponovo sve borbe riješio u svoju korist.

“Na turniru u Šapcu takmičio sam se u kategoriji do 100kg i konkurencija je bila veoma jaka. Ipak sam s protivnicima lako završavao borbe, iako su od mene bili stariji čak i 10 do 15 godina i mnogo su više u trenažnom procesu od mene. Bilo je vremena i prostora da se oprobam i sa takmičarima van moje kategorije koji su bili po 40 do 45 kilograma teži od mene i opet sam bio bolji od svih”, navodi Radovan u razgovoru za naš portal.

Ovaj rezultat je svakako plod dobrog treninga, ali i dokaz nespornog talenta, jer se naš sugrađanin ovom disciplinom sa većom posvešćenošću bavi manje od pola godine. Ovo mu je tek treće takmičenje, ali želja i volja su tu, pa je ovo vjerovatno tek početak serije dobrih rezultata za Radovana.

“Obaranjem ruku se aktivno bavim svega pet mjeseci, a do sada sam bio na dva takmičenja i oba puta sam bio među prva tri mjesta. Oduvijek mi je dobro išla ova disciplina, i prošle godine sam prvi put čuo za organizovanje sparinga u obaranju ruku kod našeg Nikšićanina Vojkana Todorovića i tamo otišao da se oprobam čisto iz zabave. Tek kasnije sam vidio da mi dobro ide ovaj sport i počeo sam profesionalno da se bavim njim”, ističe Kilibarda.

Radovan je pred ovo takmičenje bio u ozbiljnom trenažnom procesu, a i omogućio je sebi uslove za treniranje, jer, iako je ovo specifična disciplina, neophodne su duge i zahtjevne pripreme.

“Pripreme za velika takmičenja inače traju do dvije godine, a mečevi. kao što znate, traju po nekolike sekunde. Treniram u teretani klasične bodibilding vježbe, a kod mene kući imam profesionalni sto za obaranje ruku i još neke sprave za trening obaranja ruke. Za sada samo još jedan momak iz Niksića trenira, ali se nadam da ćemo uskoro imati više kolega”, navodi Kilibarda.

Pored neophodnog posjedovanja snage, potrebna je kombinacija i ostalih vještina koje omogućavaju da u nekoliko sekundi na pravi način parirate suparniku i da mu na kraju ruku oborite na sto.

“Neophodni su sklop brzine, snage i vještine, odnosno postoji određena trehnika koja se primjenjuje i koju je neophodno savladati. Koncentracija je, takođe, veoma bitna da bi se prava tehnika primjenila, jer sama snaga bez toga ne znači ništa”, otkriva Radovan.

Sa njim su na turniru u Šapcu bila još četiri takmičara iz Crne Gore, koji su imali zapažene rezultate i bili su veoma blizu uzimanja medalje. Njihovo učešće je pokazalo da ovaj sport ima perspektivu u našoj državi i pored toga što još nije postao zvaničan.

“Kod nas još nije priznat ovaj sport, ali bi trebalo da uskoro dođe do osnivanja saveza i formiranja reprezentacije Crne Gore u obaranju ruke. Kada to postignemo, onda bi trebalo da krenu i pripreme za Svjetski kup “ZG STRONG” koji će početkom ljeta biti organizovan u Zagrebu”, navodi na kraju razgovora naš sugrađanin, koji će bez sumnje u budućnosti biti predvodnik nacionalnog tima u ovoj discipline.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.