Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predlog zakona: Političari više neće biti na čelu saveza, stipendije za najbolje…

nikola-janovic1-1000x555
gov.me
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2017. u 22:03

Ministarstvo sporta Crne Gore pripremilo je novi zakon, a pokrenuta je javna rasprava o Nacrtu zakona o sportu koja će trajati narednih četrdeset dana.

Novi zakon o sportu donijeće dosta novina, a evo koje ističu iz ministarstva.

”Političari i državni funkcioneri više neće moći da budu predsjednici i članovi Upravnih odbora nacionalnih saveza. Država će stipendirati najbolje mlade sportiste koji će dobiti i status perspektivnih sportista. Konačno će biti ispravljena nepravda zbog koje neki naši najbolji sportisti nijesu mogli dobiti status vrhunskih sportista. Umjesto četrdeset uslov za dobijanje “sportske penzije” biće 35 godina. Osim vrhunskih sportista u olimpijskim sportovima, pravo na premiju stiču i neolimpijci, a prvi put i selektori”, ističu iz ministarstva.

Takođe, prvi put u Crnoj Gori, biće formiran Savez neolimpijskih sportova i Zavod sa sportsku medicinu.

“Ministarstvo sporta preuzima kategorizaciju sportova i uvodi sufinansiranje klupskih članarina za djecu koja se bave sportom u profesionalnim klubovima i ograničava ih na maksimalnih šest odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori. Profesionalni sportisti zaključivaće sa klubovima Ugovore o radu, stičući pravo i na benificirani radni staž. Obaveznom preregistracijom odzvoniće fiktivnim klubovima, a Ministarstvo sporta moći će da predloži Vladi sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije sportskih infrastrukturnih objekata“,  sve su to samo neke od brojnih novina koje donosi Nacrt novog crnogorskog Zakona o sportu.

Kompletan predlog Zakona o sportu možete pogledati OVDJE.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.