Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Oproštaj od Radomira Kneževića, najboljeg crnogorskog strijelca svih vremena

29345228_462528264165053_337123570_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 24.03.2018. u 06:50

Radomir Knežević, vrhunski strijelac, reprezentativac Jugoslavije i višestruki nacionalni rekorder, najbolji sportista Crne Gore 1971. godine i osvajač brojnih medalja i nosilac priznanja Crne Gore i bivše Jugoslavije, nakon duže bolesti preminuo je 13. marta u 79. godini života.

Streljaštvom je počeo da se bavi u Željezari, gdje je i radio i bio jedan od utemeljivača SD “Čelik”. Bio je najbolji strijelac u periodu 1961-1966, kada od Streljačkog saveza Crne Gore dobija na poklon malokalibarski pištolj , sa kojim počinju njegovi najbolji rezultati i sa kojim je bio osvajač srebrne medalje  na prvenstvu Jugoslavije u Skoplju.

Dvadeset puta je bio prvak Crne Gore u disciplinama vazdušni i MK pištolj, a šest puta prvak Jugoslavije u serijskom i slobodnom izboru. Kao reprezentativac Jugoslavije najbolji rezultat je ostvario na Prvenstvu Evrope u Parizu 1974. godine, kada se u disciplini vazdušni pištolj plasirao od 4. do 8. mjesta i kada je postigao jugoslovenski rekord od 384 kruga. Tada je za samo jedan krug izgubio bronzanu medalju i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji.

Kao učesnik Mediteranskih igara u Splitu osvojio je četvrto mjesto. Jugoslovenski rekord je obarao tri puta. Dugo je na prostoru zemalja bivse Jugoslavije bio neprikosnoven njegov rekord od 391 kruga. Od 1966. do 1986. godine je bio standardni reprezentativac Jugoslavije. Tako je bilo i 1979. godine, kada je na prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu osvojio zlatnu medalju. Najdraže priznanje bilo mu je izbor za najboljeg sportistu Crne Gore 1971. godine, a dva puta je proglašavan za najboljeg sportistu Nikšića (1971. i 1972. godine).

Zvanično je od strane SSCG proglašen za najboljeg strijelca Crne Gore svih vremena. Dobitnik je najveće nagrade grada Nikšića -18. septembar. među deset najboljih sportista Crne Gore izabran je devet puta, a 15-ak puta među deset najboljih sportista Nikšića. Dobitnik je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom .

“Nije mali broj strijelaca i entuzijasta koji se rado sjećaju vremena kada je čika Radomir bio aktivan u streljačkom sportu i kada je bio primjer za sve strijelce u Crnoj Gori. Smrću Radomira Kneževića, crnogorsko streljaštvo i sport izgubili su izuzetnog sportistu, velikog čovjeka i pravog gospodina, a strijelci iskrenog prijatelja koji je umio da se raduje svakom njihovom uspjehu i da za svakog nađe lijepu riječ”, kazali su iz Streljačkog saveza Crne Gore.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.