Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićki sportski kolektivi obilježili Dan olimpizma

dan_perunnn1
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 23.06.2017. u 11:02

Gradski park u Nikšiću „okupirali“ su danas mladi sportisti koji su sugrađanima željeli da skrenu pažnju na zdrave stilove života i bavljenje sportom. Dan olimpizma počeo je danas ispred Gradske kuće zagrijavanjem koje su vodili instruktori City Fitness-a, a potom su djeca pokazala svoje sportske vještine.

Ističući da je Nikšić oduvijek davao vrhunske sportiste i šampione, Ranko Jovović pozdravio je okpljene ispred Crnogorskog olipmijskog komiteta (COK) i poželio im uspješnu sportsku karijeru.

“Najvažnije u životu je baviti se sportom. Sport donosi puno radosti i vjerujem da ćete u životu postići dobre rezultate i biti prepoznati. Što se tiče COK-a, on će uložiti maksimalne napore, kada bude trebalo, da postanete pravi asovi’’, kazao je on.

U ime tehničkog organizatora i inicijatora ovog događaja, nikšićkog Biciklističkog kluba Perun, sportiste i djecu pozdravila je Ana Petrović Njegoš sa riječima da je cilj manifestacije da predstavi ujedinjene sportske klubove iz Nikšića, koji, kako je rekla, promovišu i poštuju olimpijske vrijednosti.

”Olimpijski pokret poziva sve ljude da budu aktivni u susret Olimpijskom danu. Kao dio stalne misije Međunarodnog olimpijskog komiteta da se sport i fizičke aktivnosi koriste kao alat za pozitivne promjene u društvu, Olimpijski dan je prilika za podsticanje mladih i građana širom svijeta, bez obzira na njihive sposobnosti da se kreću, nauče prednosti fizičke aktivnosti, otkriju nove sportove i što je najvažnije prigrle olimpijske vrijednosti, a to su izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje”, naglasila je Petrović.

Da je sport jedna od važnih dimenzija koja ispunjava ljude i ima veliki uticaj pri promovisanju zdravog načina zivota, dodala je ona, svjedoci smo zbog njegove sve veće zastupljenosti u prirodi.

”Olimpizam je životna filozofija, kojom se slave i sjedinjuju u uravnoteženu cjelinu kvaliteti tijela, volje i uma. Olimpizam spaja sport s kulturom i obrazovanjem”, uvjerena je ona objašnjavajući da je cilj Olimpijskog pokreta da doprinese izgradnji mirnog i boljeg svijeta edukacijom mladih kroz sport, u olimpijskom duhu, bez diskriminacije bilo koje vrste, u duhu prijateljstva, solidarnosti i fer pleja.

Današnju manifestaciju na platou Gradske kuće okupšila je sportske kolektive: FK Sutjeska, KK Sutjeska, RK Trebjesa, DžK Akademik, KK Onogošt, AK Sutjeska, OK Sutjeska, ŽOK Nikšić, Triatlon klub Nikšić, JPU Dragan Kovačević, PSD Javorak, Omladinski klub CK, TK Sutjeska, BK Žarko Mijatović, Klub vojnih planinara Kapetan, Parabiciklistički klub Fleš. 

Pored njih, podršku su dali JPU Dragan Kovačević čiji su polaznici učestvovali u programu, City Fitness koji je održao trening zagrijavanja, kao i OO Crveni krst Nikšić.

Olimpijski dan, koji je danas obilježen, ozvaničen je 1948. godine u spomen na rođenje modernih Olimpijskih igara – 23. jun 1894. godine.

Na predlog francuskog barona Pjera de Kubertena u Parizu osnovan Međunarodni olimpijski komitet. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.