Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićki sport u 2016. godini

akademik_1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 03.01.2017. u 07:42

Najveći uspjeh nikšićkog sporta u godini za nama ostvarili su džudisti Akademika koji su velikom broju medalja na domaćim i inostranim takmičenjima, dodali i bronzano odličje koje su osvojili na svom debitantskom nastupu na klupskom prvenstvu Evrope, koje je krajem godine održano u Beogradu. 

Potvrda veoma uspješne godine stigla je i od Džudo saveza Crne Gore koji je Akademik proglasio za najbolji klub u 2016. a njegove ćlanove Nikolu Gardaševića i Jovanu Peković za najbolje takmičare. Nikola je imao najuspješniju sezonu u karijeri koju su obilježili uspjesi na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu, gdje je u konkurenciji mlađih seniora bio peti, kao i na Evropskom seniorskom kupu u Beogradu i seniorskom prvenstvu Balkana u Igalu gdje je osvajao bronzana odličja. Jovana je takođe imala više nego sjajnu sezonu sa kojom je u potpunosti zadovoljna, a u kojoj je imala debitantski nastup u juniorskoj konkurenciji. Ona je uspjela da se okiti zlatom na Evropskom kupu u Ploeštiju, a osvojila je i bronzane medalje na Evropskim kupovima u Pakšu i Dubrovniku.

Olimpijske igre

Najveći planetarni sportski događaj, Olimpijske igre, održane su ljetos u Rio de Žaneiru gdje su svoje mjesto među učesnicima našli četvoro Nikšićana, atletičarka Slađana Perunović, džudista Srđan Mrvaljević i rukometašice Radmila Petrović i Đurđina Jauković.

Naš borac je zaustavljen u prvom kolu na trećem učešću na Olimpijskim igrama u karijeri, od kojeg je bio bolji Moldavac Duminik. Slađana Perunović, koja je proglašena za najboljeg sportistu Nikšića u 2016., zbog povrede nažalost nije uspjela da završi maratonsku trku, dok su rukometašice završile takmičenje u prvoj fazi.

Fudbal

Fudbaleri  Sutjeske spredvođeni trenerom Aleksandrom Nedovićem u 2016. godinu ušli su sa ambicijom da budu među četiri najbolje ekipe i na taj način izbore izlazak na evropsku scenu. Na kraju su “plavi” završili sezonu na jednom stepeniku niže sa 54 osvojena boda pa su sezonu ocijenili kao neuspješnu. Ljetnju pauzu su iskoristili da dovedu nekoliko domaćih i inostranih pojačanja, a na klupi je Aleksandra Nedovića zamijenio Nebojša Jovović. Nikšićki prvoligaš je novu sezonu započeo sa ambicijom da bude u vrhu tabele i da prezimi u Kupu. Jesenas su kraj Bistrice prvi put upaljeni reflektori, a Jovovićevi puleni su pružali solidne partije. U dosta mečeva im je nedostajalo sreće da ostvare bolji rezultat, ali su na kraju završili na petoj poziciji sa 25 osvojenih bodova dok su u Kupu uspjeli da ostvare cilj i plasiraju se u polufinale.

Najveći uspjeh u prethodnoj godini za nikšićki fudbal ostvarili su kadeti Sutjeske, koji su postali šampioni Crne Gore. Ekipa koju je vodio trener Dragan Mijanović je na impresivan način završila veoma dugu sezonu, gdje su upisali 30 pobjeda, tri remija i svega jedan poraz. Sada većina tih igrača čini omladinski pogon koje predvodi Mijanović i koji su kao lideri završili polusezonu Omladinskoj ligi.

Drugi nikšićki klub, ekipa Čelika, koji se zbog kazne našao u Regionalnoj ligi, uspio je da se ove godine plasira u veći rang. Kada se očekivalo da “metalurzi” ponovo vrate svoje navijače na stadion Željezare i uđu u trku za plasman u Prvu ligu, na površinu su isplovili problemi finansijske prirode. Sa velikim finansijskim problemima pred sam start takmičenja klub je bio na izdisaju.  Izvršena je preregistracija i klub je nakon preskočenog prvog kola započeo takmičenje u Drugoj ligi.

Košarka

Košarkaši Sutjeske su na najbolji mogući način započeli godinu kada su na svom parketu savladali favorizovani Partizan rezultatom 82:71. Do kraja ligaškog dijela ABA lige nikšićka ekipa je vodila grčevitu borbu za opstanak, ali na kraju nije uspjela da ostvari cilj pošto je u posljednjem kolu, u dramatičnom meču poražena od Zadra u gostima rezultatom 85:83. Nakon ispadanja iz ABA lige nastavili su takmičenje u Prvoj ERSTE ligi za košarkaše, gdje su u polufinalu zaustavljeni od barskog Mornara. Veliki broj igrača je napustio redove Sutjeske, a na klupu je sjeo Miodrag Kovač, sa kojim su “plavi” godinu završili na drugoj poziciji Prve ERSTE lige iza ekipe Teoda.

Najveći uspjeh na pojedinačnom polju napravila je Jelena Dubljević koja je sa ekipom Los Anđeles Sparksa osvojila titulu u ženskoj NBA ligi, pošto su u finalu bile bolje od Minesote koju su savladale u veoma neizvjesnom meču rezultatom 77:76.

Odbojka

Odbojkaši Volej Stara su bili uspješniji od svog gradskog rivala, ekipe Sutjeske, u sezoni 2015/2016 kada su uspjeli da se plasiraju u polufinale play-offa Prve lige za odbojkaše, gdje ih je zaustavio dugogodišnji šampion, ekipa Budvanske rivijere, a isti rival ih je zaustavio i u polufinalu Kupa Crne Gore. Dvije nikšićke ekipe nijesu briljirale u novoj sezoni, pa je ekipa trenera Vladimira Đokića završila godinu na četvrtoj poziciji sa učinkom od dvije pobjede i dva poraza, dok su odbojkaši Sutjeske bez ijednog trijumfa u novu godinu ušli sa zadnje pozicije.

Rukomet

Rukometnu godinu su nažalost obilježile negativne stvari, odnosno incident koji se dogodio na utakmici Druge lige između RK Nikšić i RK Morača kada je došlo do tuče između igrača dvije ekipe. Na kraju je kompletna situacija dobila pozitivan epilog kada je odigrana utakmica pomirenja između ova dva aktera u Sportskom centru Nikšić. Rukomeni klub Nikšić 2014. nastupao je u Drugoj ligi a na kraju godine se nalazi na diobi prva tri mjesta sa ekipama Bara i Komova sa 12 osvojenih bodova.

U Prvoj ligi za rukometašice naš grad je imao dva predstavnika, ekipu Levalee 2010 i ekipu Nikšića. “Kanarinke“ su imale mnogo više uspjeha, a ovu polusezonu su završile na trećoj poziciji.

Karate

Karatisti  “Onogošta“ i “Fokusa“ su osvojili pregršt medalja na domaćim i inostranim takmičenjima, dok su  u novom  Olimpijskom  sportu najveći uspjeh u 2016. godini ostvarili članovi “Onogošta“ koji su osvojili  pet medalja kao članovi reprezentacije Crne Gore.na Balkanskom prvenstvu.

Zlatom se okitio Nikola Malović, kao član ekipe Crne Gore u kategoriji do 21 godinu, a bronzane medalje osvojili su Predrag Smolović i Božidar Kovačević u kategoriji juniora, u ekipnim borbama.Na istom turniru karatisti Onogošta osvojili su po jednu srebrnu i bronzanu medalju.Nikola Malović je osvojio srebro u pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji do 21 godinu, a bronzu na turniru osvojio je Predrag Smolović, u konkurenciji juniora.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.