Dvadesetočlana ekspedicija „Javorka“ u pohodu na najviši vrh Evrope
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 12:41

Najviši vrh Evrope, Elbrus na Kavkazu u Rusiji, pokušaće narednih dana da osvoji dvadesetočlana ekipa PSK „Javorak“ u kojoj se nalaze uglavnom mlađi članovi kluba, a među njima i četiri djevojke i šesnaestogidšnjak. 

Foto : Privatna arhiva

Od iskusnijih tu će biti Drago Vujović, Miloš Blečić i  učesnik ekspedicije „Everest 96“, Miško Kosić, dok će Ivo Kosić, sa svega 16 godina, pokušati da zakorači na krov Evrope kao najmlađi član ekspedicije.

Kako za naš portal kaže Drago Vujović, jedan od vođa ekspedicije, ovo je samo nastavak onoga što su u klubu počeli prije tri godine kada su, osvajanjem Triglava, a zatim i Groskgloknera, krenuli sa obukom novog planinarskog naraštaja iz Nikšića.

„Sa nama sada idu i četiri djevojke, više od polovine učesnika je ispod 19 godina, što nam je i cilj - da mlađe uvodimo u ovu granu planinarstva, a to je penjanje velikih visina. Svi oni imaju iskustva, a pošto smo mi Elbrus osvojili 2015, odlučili smo da na vrh sad vodimo mlađe“, kaže Vujović dodajući da ekspediciju čine isključivo članovi „Javorka“.

Kako kaže, na Kavkazu ostaju desetak dana.

„Vrh nije nešto tehnički zahtjevan, ali zna da bude neugodan veoma zbog niskih temperatura, velikih gužvi i velike dužine hodanja. Obzirom na grupu, očekuje nas oko 7-8 sati hoda, ali spremni smo“, poručuje Vujović za kraj. 

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 m predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Drugi dio nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 metara.

Nalazi se na jugu evropskog dijela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 kilometara od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snijega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine.

Ukupno ocjena: 32

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Ponedjeljak, Decembar 11, 2017 - 12:27
Balkanski šampionat: Šest medalja za karatiste Onogošta

Na juče održanom Balkanskom sampionatu za kadete, juniore i U21 u Herceg Novom, karate reprezentacija Crne Gore ostvarila je odličan rezultat osvojivši 17 medalja - pet zlatnih, pet srebrnih i sedam bronzanih.

Nedjelja, Decembar 10, 2017 - 09:11
“Kup oslobođenja Podgorice”: Uspjesi džudista “Straševine” i “Trebjese”

Na Međunarodnom džudo turniru “Kup oslobođenja Podgorice”,  na kojem je učestvovalo oko 300 takmičara iz 26 klubova iz Crne Gore, Albanije, Kosova i BiH-a učestvovali su i takmičari nikšićkih džudo klubova "Trebjesa" i “Straševina”.  

Petak, Decembar 8, 2017 - 16:14
Stefan Jokić se kiti medaljama

Nikšićanin Stefan Jokić osvojio je 38 medalja za šest godina koliko je član Sportsko-rekreativnog društva (SRD) Specijalna olimpijada Nikšić.

Nedjelja, Decembar 3, 2017 - 11:06
Podgorica: Dominacija poletaraca Akademika

Još jedan odličan rezultat ostvarili su džudisti Akademika, koji su na državnom prvenstvu za poletarce, u konkurenciji 200 takmičara iz 25 klubova, uspjeli da osvoje ukupno 12 medalja, od čega četiri zlatne, tri srebrne i pet bronzanih.

Subota, Decembar 2, 2017 - 10:14
Sportski vikend u Nikšiću

U nastavku možete pogledati šta nas sve čeka od sportskih događaja tokom ovog vikenda.