Dvadesetočlana ekspedicija „Javorka“ u pohodu na najviši vrh Evrope
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 12:41

Najviši vrh Evrope, Elbrus na Kavkazu u Rusiji, pokušaće narednih dana da osvoji dvadesetočlana ekipa PSK „Javorak“ u kojoj se nalaze uglavnom mlađi članovi kluba, a među njima i četiri djevojke i šesnaestogidšnjak. 

Foto : Privatna arhiva

Od iskusnijih tu će biti Drago Vujović, Miloš Blečić i  učesnik ekspedicije „Everest 96“, Miško Kosić, dok će Ivo Kosić, sa svega 16 godina, pokušati da zakorači na krov Evrope kao najmlađi član ekspedicije.

Kako za naš portal kaže Drago Vujović, jedan od vođa ekspedicije, ovo je samo nastavak onoga što su u klubu počeli prije tri godine kada su, osvajanjem Triglava, a zatim i Groskgloknera, krenuli sa obukom novog planinarskog naraštaja iz Nikšića.

„Sa nama sada idu i četiri djevojke, više od polovine učesnika je ispod 19 godina, što nam je i cilj - da mlađe uvodimo u ovu granu planinarstva, a to je penjanje velikih visina. Svi oni imaju iskustva, a pošto smo mi Elbrus osvojili 2015, odlučili smo da na vrh sad vodimo mlađe“, kaže Vujović dodajući da ekspediciju čine isključivo članovi „Javorka“.

Kako kaže, na Kavkazu ostaju desetak dana.

„Vrh nije nešto tehnički zahtjevan, ali zna da bude neugodan veoma zbog niskih temperatura, velikih gužvi i velike dužine hodanja. Obzirom na grupu, očekuje nas oko 7-8 sati hoda, ali spremni smo“, poručuje Vujović za kraj. 

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 m predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Drugi dio nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 metara.

Nalazi se na jugu evropskog dijela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 kilometara od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snijega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine.

Ukupno ocjena: 37

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Mart 24, 2018 - 18:27
Bronza za Marka Gušića u Sarajevu

Član džudo kluba Akademik, devetnaestogodišnji Marko Gušić, okitio se danas bronzom na Evropskom džudo kupu u Sarajevu za juniore. 

 

Subota, Mart 24, 2018 - 14:34
Dragan Blagojević na čelu Akademika

Za novog predsjednika Skupštine Džudo kluba “Akademik” izabran je Dragan Blagojević, koji će na toj funkciji zamijeniti Dragana Pejanovića, odlučeno je na 35. redovnoj sjednici tog tijela, koja je održana 23. marta.

Subota, Mart 24, 2018 - 12:35
Bogat sportski vikend

Vikend pred nama obilježiće veliki broj ligaških i kup utakmica koje će biti odigrane u Nikšiću, a najinteresantniji će svakako biti košarkaški derbi u okviru 17. kola Erste lige u kojem se sastaju  Sutjeska i Ulcinj.

Subota, Mart 24, 2018 - 10:10
Oproštaj od Radomira Kneževića, najboljeg crnogorskog strijelca svih vremena

Radomir Knežević, vrhunski strijelac, reprezentativac Jugoslavije i višestruki nacionalni rekorder, najbolji sportista Crne Gore 1971. godine i osvajač brojnih medalja i nosilac priznanja Crne Gore i bivše Jugoslavije, nakon duže bolesti preminuo je 13. marta u 79. godini života.

Petak, Mart 23, 2018 - 14:40
SRD Specijalna Olimpijada Nikšić: Organizovano opštinsko takmičenje „Fair play basket“

Sportsko-rekreativno društvo (SRD) Specijalna Olimpijada Nikšić, u saradnji sa Specijalnom Olimpijadom Crne Gore i uz finansijsku podršku Ministarstva sporta Crne Gore, nastavlja sa realizacijom programa za 2018. godinu, a kao prva u slijedu aktivnosti je današnje opštinsko takmičenje „Fair play basket“.