Dvadesetočlana ekspedicija „Javorka“ u pohodu na najviši vrh Evrope
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 12:41

Najviši vrh Evrope, Elbrus na Kavkazu u Rusiji, pokušaće narednih dana da osvoji dvadesetočlana ekipa PSK „Javorak“ u kojoj se nalaze uglavnom mlađi članovi kluba, a među njima i četiri djevojke i šesnaestogidšnjak. 

Foto : Privatna arhiva

Od iskusnijih tu će biti Drago Vujović, Miloš Blečić i  učesnik ekspedicije „Everest 96“, Miško Kosić, dok će Ivo Kosić, sa svega 16 godina, pokušati da zakorači na krov Evrope kao najmlađi član ekspedicije.

Kako za naš portal kaže Drago Vujović, jedan od vođa ekspedicije, ovo je samo nastavak onoga što su u klubu počeli prije tri godine kada su, osvajanjem Triglava, a zatim i Groskgloknera, krenuli sa obukom novog planinarskog naraštaja iz Nikšića.

„Sa nama sada idu i četiri djevojke, više od polovine učesnika je ispod 19 godina, što nam je i cilj - da mlađe uvodimo u ovu granu planinarstva, a to je penjanje velikih visina. Svi oni imaju iskustva, a pošto smo mi Elbrus osvojili 2015, odlučili smo da na vrh sad vodimo mlađe“, kaže Vujović dodajući da ekspediciju čine isključivo članovi „Javorka“.

Kako kaže, na Kavkazu ostaju desetak dana.

„Vrh nije nešto tehnički zahtjevan, ali zna da bude neugodan veoma zbog niskih temperatura, velikih gužvi i velike dužine hodanja. Obzirom na grupu, očekuje nas oko 7-8 sati hoda, ali spremni smo“, poručuje Vujović za kraj. 

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 m predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Drugi dio nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 metara.

Nalazi se na jugu evropskog dijela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 kilometara od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snijega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine.

Ukupno ocjena: 29

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Ponedjeljak, Oktobar 16, 2017 - 11:51
Onogoštu osam medalja u Višegradu

Karatisti nikšićkog Onogošta nastup na međunarodnom turniru Kup Višegrada završili su sa osam medalja - jednom zlatnom, četiri srebrne i tri bronzane.

Ponedjeljak, Oktobar 16, 2017 - 11:15
Završen IX Мeđunarodni džudo turnir "Trofej Nikšića 2017"

Proteklog vikenda Nikšić je bio u znaku džudoa. Dodjelom medalja i priznanja u SC Nikšić u Nikšiću završen je IX Мeđunarodni džudo turnir „Trofej Nikšića 2017“, koji je uspješno, već deveti put organizovao džudo klub Onogošt iz Nikšića.

Nedjelja, Oktobar 15, 2017 - 13:43
VIDEO: Bilijar magija petogodišnjaka iz Nikšića

Najmlađi crnogorski majstor bilijara dolazi iz Nikšića i ime mu je Nikola Krivokapić. Ima svega pet godina i bilijar igra na impresivan način. 

Subota, Oktobar 14, 2017 - 10:11
Sportski vikend pred nama, evo šta možete pratiti

Nacionalni šampionati u nekim sportovima su već uveliko počeli, dok će u nekim nova sezona početi tokom mjeseca oktobra.

Četvrtak, Oktobar 12, 2017 - 10:02
Nikšićanka Milica Mićović četvrta na Svjetskom šotokan karate prvenstvu

Na nedavno održanom Svjetskom šotokan karate prvenstvu, čiji je domaćin bio mađarski Eger, veoma zapažen rezultat ostvarila je Nikšićanka Milica Mićović.