Dvadesetočlana ekspedicija „Javorka“ u pohodu na najviši vrh Evrope
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 12:41
Autor:
Darko Bulatovic

Najviši vrh Evrope, Elbrus na Kavkazu u Rusiji, pokušaće narednih dana da osvoji dvadesetočlana ekipa PSK „Javorak“ u kojoj se nalaze uglavnom mlađi članovi kluba, a među njima i četiri djevojke i šesnaestogidšnjak. 

Foto : Privatna arhiva

Od iskusnijih tu će biti Drago Vujović, Miloš Blečić i  učesnik ekspedicije „Everest 96“, Miško Kosić, dok će Ivo Kosić, sa svega 16 godina, pokušati da zakorači na krov Evrope kao najmlađi član ekspedicije.

Kako za naš portal kaže Drago Vujović, jedan od vođa ekspedicije, ovo je samo nastavak onoga što su u klubu počeli prije tri godine kada su, osvajanjem Triglava, a zatim i Groskgloknera, krenuli sa obukom novog planinarskog naraštaja iz Nikšića.

„Sa nama sada idu i četiri djevojke, više od polovine učesnika je ispod 19 godina, što nam je i cilj - da mlađe uvodimo u ovu granu planinarstva, a to je penjanje velikih visina. Svi oni imaju iskustva, a pošto smo mi Elbrus osvojili 2015, odlučili smo da na vrh sad vodimo mlađe“, kaže Vujović dodajući da ekspediciju čine isključivo članovi „Javorka“.

Kako kaže, na Kavkazu ostaju desetak dana.

„Vrh nije nešto tehnički zahtjevan, ali zna da bude neugodan veoma zbog niskih temperatura, velikih gužvi i velike dužine hodanja. Obzirom na grupu, očekuje nas oko 7-8 sati hoda, ali spremni smo“, poručuje Vujović za kraj. 

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 m predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Drugi dio nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 metara.

Nalazi se na jugu evropskog dijela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 kilometara od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snijega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine.

Ukupno ocjena: 22

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Ponedjeljak, Avgust 21, 2017 - 12:07
Održan Biciklistički dan u Plužinama

Biciklistički dan u Plužinama - tradicionalna manifestacija koju organizuje Biciklistički klub Perun iz Nikšića, a koja, pored promocije biciklizma i sportskih vrijednosti, promoviše i korišćenje bicikla kao ekološkog prevoznog sredstva, održana je juče.

Nedjelja, Avgust 20, 2017 - 16:09
Porazi CG džudista

Crnogorski džudisti, Lazar Daković i Jovana Nikić bez pobjede završili su prvi takmičarski dan na Univerzijadi u Tajpeju.

Nedjelja, Avgust 20, 2017 - 14:16
Perunović druga na polumaratonu u Palama

Slađana Perunović osvojila je drugo na međunarodnom polumaratonu u Palama.

Subota, Avgust 19, 2017 - 16:48
Mićović Šutović: Mrvaljević iznosi neistine

Navode koje je u ime DŽSCG iznio generalni sekretar, Dragan Mrvaljević,a kojima diskredituje rad Jelene Mićović Šutović, sleketorka kadetske selekcije demantuje saopštenjem u kom navodi da sa adrese Džudo saveza opet stiže gomila neistina. 

Subota, Avgust 19, 2017 - 13:28
Crna Gora sa šest sportista na Univerzijadi

Crnu Goru će na Ljetnjoj Univerzijadi u Tajpeju, koja počinje danas i trajaće do 30. avgusta, predstavljati šest sportista, koji će se nadmetati u džudou i atletici.