Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Legendarni Baja i sadašnji asovi Sutjeske o Mundijalu: Favorit je Brazil, biće kvalitetnog fudbala

35143312_10211770943244705_3366830902058418176_n
  • Autor onogost.me
  • 14.06.2018. u 06:17

Svjetsko prvenstvo u fudbalu, 21. po redu, počeće danas i trajaće do 15. jula, kada će biti odigrana finalna utakmica, a do tada svi ljubitelji fudbala imaće priliku da uživaju u nadmetanju 32 reprezentacije iz svih krajeva svijeta.

Za portal Onogošt o nastupajućem Mundijalu u Rusiji govorili su bivši proslavljeni fudbalski as i član najbolje generacije Sutjeske Branko Baja Samatović, kao i dvojica igrača šampionskog sastava “plavih” iz ove sezone, kapiten i golman Vladan Giljen, kao i igrač Stefan Lončar, koji je skoro debitovao i u dresu nacionalnog tima.

Baja već odavno prati Mundijale, a kako sam kaže, jedva čeka da počne nadmetanje najboljih reprezentacija u Rusiji, od kojeg očekuje ovoga puta mnogo.

“Pa naravno da ću pratiti Svjetsko prvenstvo. Jedva čekam da počne. A navijaću za Brazil jer ta reprezentacija igra uvijek strastveno i maštovito. Mislim da je brazilska reprezentacija i dobro ukomponovana ovoga puta i glavni je favorit za osvajanje titule. Uz njih je favorit i Francuska, koja ima veoma dobru ekipu i iskusne igrače. Po mom mišljenju reprezentacija koja može negativno iznenaditi je Njemačka. “Panceri” znaju da odigraju dobro i kada imaju loš pripremni period, ali po mom mišljenju ovoga puta se lako može desiti da razočaraju”, naglašava Samatović.

Bivše ubojito krilo “plavih”, koje je zadavalo glavobolje bekovima širom bivše Jugoslavije, očekuje da će u Rusiji moći da se vidi mnogo kvalitetnog fudbala i mnogo interesantnih duela u kojima će uživati istinski zaljubljenici u “bubamaru“.

“Ja kad sam trenirao djecu uvijek sam govorio da se ide prema golu i da se ne griješi. Onaj ko bude manje griješio na sredini i u napadu i bude igrao na prvu loptu, taj će i pobjeđivati. Ide se ka tom načinu igre i mislim da generalno ima napretka u fudbalu, tako da očekujem veoma dobru igru na ovom Svjetskom prvenstvu”, kazao je legendarni Baja.

Samatović smatra da su ranije na ovim prostorima bili mnogo bolji igrači, kao i da se na šampionatima svijeta igrao kvalitetniji fudbal.

“Ranije su mnogo bolja bila prvenstva, a i ovaj prostor je davao mnogo kvalitetnije i školovanije igrače. Jugoslavija je imala odlične ekipe 1962. u Čileu, a isto tako i 1974. u Njemačkoj. Sada su se sa ovih prostora uspjele kvalifikovati samo Hrvatska i Srbija, a Hrvati ovoga puta imaju veće šanse da naprave bolji rezultat jer imaju ekipu sa dosta dobrih igrača. Mislim da će ovo Svjetsko prvenstvo biti kvalitetnije od prethodnog u Brazilu prije četiri godine”, istakao je Samatović.

Baja navodi i da očekuje od igrača koji su u svojim klubovima briljirali ove sezone da zaigraju na istom nivou i u Rusiji, a po njegovom mišljenju, ovo je posljednja prilika za najboljeg igrača današnjice, Lea Mesija, da uradi nešto više u dresu Argentine.

“Ja mislim da će se na ovom šampionatu od igrača istaći Mesi, jer je ovo posljednja šansa da on nešto uradi sa reprezentacijom i da tako zaokruži svoju briljantnu karijeru”, zaključio je bivši as Sutjeske.

Dok odmaraju od naporne i veoma uspješne sezone, sa nestrpljenjem Svjetsko prvenstvo iščekuju i sadašnji prvotimci Sutjeske, koji su sličnog mišljenja kao i Baja, makar kada su favoriti za osvajanje pehara u pitanju.

“Naravno da ću pratiti Mundijal u Rusiji i jedva čekam da počne, a moj glavni favorit je Brazil, mada tu su i Argentina, Francuska, Njemačka, Španija”, navodi igrač Sutjeske Stefan Lončar, koji bi volio da najprijatnije iznenađenje bude reprezentacija Srbije.

On ističe i da je teško dati prognozu ko bi mogao od fudbalera da obilježi nastupajući šampionat.

“Teško je procijeniti koji igrač bi mogao da zablista, tu su najbolji fudbaleri i nikad se ne zna ko može, što bi mi rekli “eksplodirati”, ali ja bih prednost ispred svih dao Mesiju”, ističe reprezentativac Crne Gore, koji je kazao i da očekuje vrhunski fudbal, jer će na jednom mjestu biti svi najbolji igrači današnjice.

Mundijal će od samog početka do kraja pratiti i čuvar mreže “plavih” Vladan Giljen, koji će navijati za Srbiju, ali kojem su favorit za titulu isti kao i njegovom saigraču iz ekipe Lončaru.

“Za mene su glavni favoriti na prvenstvu Brazil, Argentina i Francuska, a iznenađenje bi mogla da napravi Hrvatska jer ima odličnu reprezentaciju”, istakao je Giljen.

Više je igrača, po njegovom mišljenju, koji bi mogli da obilježe šampionat, a svoje simpatije gaji prema mladoj zvijezdi francuske reprezentacije i Pari Sen Žermena.

“Pa sigurno da bi Mbape iz Francuske mogao da obiljezi ovo prvenstvo, ako izuzmemo Neimara, Mesija i Kristijana Ronalda, od kojih se svakako očekuje da odigraju na svom nivou”, naveo je kapiten novog šampiona Crne Gore, koji očekuje dosta kvalitetnih i neizvjesnih mečeva.

“Sigurno da će biti mnogo kvalitetnije i zanimljivije utakmice nego inače, čak i u takmičenju po grupama, jer sad se igra takav fudbal da niko unaprijed ne može da upiše pobjedu ni protiv kojeg kluba, a kamoli reprezentacije”, zaključuje Giljen.

Mundijal otvaraju Rusija i Saudijska Arabija

Prvi meč na Mundijalu odigraće domaćin Rusija i Saudijska Arabija, što će ujedno biti i prvi duel A grupe u kojoj se još nalaze Egipat i Urugvaj.

Rusi su favoriti u ovom meču i očekuju da pobjedom otvore takmičenje protiv reprezentacije koja se na velikoj sceni našla ponovo nakon 12 godina.

Domaćin ima priliku da po prvi put u istoriji od kad se takmiči pod imenom Rusija izbori plasman u drugi krug, a današnjom eventualnom pobjedom otvorio bi sebi vrata ka tom cilju. Ipak, ostaje da se u susretu na terenu vidi u kakvoj formi ove dvije reprezentacije započinju takmičenje.

Premijerni meč na 21. Svjetskom prvenstvu igra se na stadionu Lužnjiki u Moskvi od 17 sati.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Uoči meča 30. kola Prve fudbalske lige Crne Gore između Arsenala i Sutjeske u Tivtu došlo je do incidenta u kojem su učestvovali navijači tima iz Nikšića, javlja Radio Tivat.
Fudbaleri Arsenala pobijedili su Sutjesku 1:0 u posljednjem meču 30. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige.
Fudbaleri Sutjeske danas gostuju Arsenalu u 30. kolu MeridianBet Prve crnogorske fudbalske lige.