Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstavljamo prvake Đetić lige: U FK Vembli sloga i drugarstvo su ispred sporta

fk_vembli
Branko Čupić
  • Autor onogost.me
  • 17.07.2018. u 06:12

U vremenu kada se sve manji broj dječaka igra lopte iza zgrade ili u dvorištu, i kada otuđivanje postaje svakodnevnica i za naše najmlađe sugrađane, škola fudbala “Vembli” pored učenja djece najosnovnijim fudbalskim vještinama, ima funkciju i zbližavanja vršnjaka, koja nastoji da svoje članove nauči i ostalim vrijednostima.

Upravo su te vrijednosti – sport, drugarstvo, putovanja i upoznavanje sa vršnjacima iz zemalja u okruženju, zastupljeni u Vembliju od prvog dana, tačnije od 1. oktobra 2010. godine, od kada ova škola fudbala i radi.

Glavni krivac za postojanje Vemblija je Marko Matović, koji je prethodno uspješno trenirao sve mlađe selekcije Sutjeske i čitav svoj život posvetio fudbalu.

“Moj rad se prevashodno bazira na razvijanju mašte kod djece, tačnije mašte u fudbalskoj igri. Prioritet mi je tehnika na kojoj  u najvećem dijelu posvećujemo pažnju. Kod djece ovog uzrastia ne smije da bude opterećenja bilo kakve vrste, a ponajmanje rezultatskog. Uživaju i igraju fudbal bez tenzija, a osnovni cilj i uspjeh će biti ako neko od tih dječaka uspije da postane profesionalni igrač, odnosno ako napravi uspješnu fudbalsku karijeru. Naravno, nastojimo da djeca nauče i neke životne vrijednosti pored fudbala, a to se najbolje postiže kroz sport”, navodi Matović.

Jedan od primjera dobrog slaganja na terenu i van njega u Vembliju su i dječaci Stefan Janković i Nikola Lješković. Iako jedan igra na poziciji napadača, a drugi lijevog beka, odlično se slažu i na “zelenom tepihu”, ali i kada nisu na utakmici ili treningu.

“Ja sam u klubu od 2016. godine i mnogo sam naučio o fudbalu. Takođe sam stekao dosta drugova, a imao sam prilike i da dosta putujem. Do sada sam sa klubom išao u Beograd, Bugarsku i Zagreb gdje smo odigrali dosta utakmica. Ove godine smo osvojili i Đetić ligu, a ja sam postigao ukupno 109 golova, kazao je Stefan Janković, učenik četvrtog razreda OŠ “Ratko Žarić”.

Njegov najbolji drug, Nikola Lješković, takođe uživa otkad trenira sa svojim vršnjacima u Vembliju.

“Ja sam u Vembliju oko tri godine i igram na poziciji lijevog beka. Zbog toga što igram odbranu, ne postižem mnogo golova, ali ponekad pogodim iz slobodnih udaraca. Moj idol je Kristijano Ronaldo i volio bih da jednog dana igram kao on. Ovdje imam puno drugova i igrali smo puno dobrih turnira u raznim gradovima”, kazao nam je Lješković.

Još jedan dokaz koliku neprolaznu vrijednost ima fudbal, koji može da vam pruži mnogo lijepih stvari, pa iako nikada i ne postanete profesionalni fudbaler.  Zato svim dječacima, ali i djevojčicama upućujemo iskrenu preporuku da igraju fudbal.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Uoči meča 30. kola Prve fudbalske lige Crne Gore između Arsenala i Sutjeske u Tivtu došlo je do incidenta u kojem su učestvovali navijači tima iz Nikšića, javlja Radio Tivat.
Fudbaleri Arsenala pobijedili su Sutjesku 1:0 u posljednjem meču 30. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige.
Fudbaleri Sutjeske danas gostuju Arsenalu u 30. kolu MeridianBet Prve crnogorske fudbalske lige.