Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Giljen: Ako se pojedinci podrede kolektivu…

pero
FK Sutjeska
  • Autor onogost.me
  • 17.06.2018. u 11:16

U savremenom fudbalu gotovo da nema priče, ni karijere kakvu je imao Pero Giljen, trenutno u stručnom štabu omladinskog pogona Sutjeske, a nekada jedan od najboljih golmana stare Jugoslavije.

Karijeru je počeo daleke 1970. godine u rodnom Nikšiću u ekipi Sutjeske. Nikada nije mijenjao sredinu, 20 godina je bio golman, a 30 godina radi kao trener. Bio je član državnog tima. Bio je u konkurenciji za Svjetsko prvenstvo 1974. godine u Njemačkoj i Mundijal 1982. godine u Španiji. Međutim, nije dobio priliku. Na pitanje da li osjeća žal, Giljen odgovara kao iz topa:

“Ne. Najvažnija stvar u životu i sportu je da nikada ne žalite zbog nečega što se nije dogodilo nego da nastaviti dalje sa istim žarom. Kompletnu karijeru sam proveo u Nikšiću, a imao sam ponude velike četvorke, Portoa… “, rekao je Pero Giljen za Sport Klub i nastavio:

“Selekcije koje su branile ugled tadašnje Jugoslavije su bile izuzetno kvalitetne. Liga je bila mnogo jaka. Svaka ekipa je u sastavu imala po dva vrhunska golmana. U takvoj situaciji ne mogu da se žalim niti da tugujem što su recimo Enver Marić ili Dragan Pantelić dobili prednost kod selektora Miljana Miljanića”.

Crna Gora nije uspjela da izbori plasman na Svjetsko prvenstvo, a bila je jako blizu. Ugled stare Jugoslavije u Rusiji braniće Srbija i Hrvatska.

“Crna Gora je zaista bila jako blizu, ali nedostajalo je malo iskustva, malo sreće, malo kvaliteta. Danska i Poljska su to znale da kazne. Selektor Tumbaković je lijepo rekao da se u kvalifikacijama juri rezultat i ne radi na stvaranju tima. On je morao da radi oba posla istovremeno. Crna Gora sada ima tim, a ima i priliku da kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo juri prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore”, rekao je Pero Giljen i nastavio:

“Na Mundijalu koji je u toku Srbija i Hrvatska mogu da urade mnogo i pored toga što se nalaze u nezgodnim i kvalitetnim grupama. Srbija će se za plasman u drugu fazu boriti sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom, a Hrvatska sa Nigerijom, Argentinom i Islandom. Ono što je bitno je da Srbija i Hrvatska imaju induvidualni kvalitet i potencijal da prođu grupu. Međutim, ključna stvar u ostvarenju cilja će biti da se taj inuvidualni kvalitet podredi kolektivu, ako uspiju u tome, Srbija i Hrvatska mogu zaista daleko da doguraju u Rusiji”, smatra Pero Giljen.

Stopama oca Pera, krenuo je i sin Vladan koji je kapiten Sutjeske koja je u sezoni koja je ostala iza nas superiorno osvojila titulu u Crnoj Gori i sada se sprema za kvalifikacije za Ligu šampiona. Ime rivala dobiće na žrijebu koji je na programu 19. juna.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na šest kola od kraja Meridijan Prve Crnogorske fudbalske lige, fudbaleri Sutjeske zaostaju pet bodova za vodećim dvojcem, Dečićem i ekipom Budućnosti, a danas će u okviru 31. kola pokušati da pobijede Jedinstvo i zadrže šanse za neko od prva dva mjesta.
Uoči meča 30. kola Prve fudbalske lige Crne Gore između Arsenala i Sutjeske u Tivtu došlo je do incidenta u kojem su učestvovali navijači tima iz Nikšića, javlja Radio Tivat.