Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bugarski novinar: Levski nije Real, Sutjeska ima šansu

levski_sofija1
kevski.bg
  • Autor onogost.me
  • 28.06.2017. u 10:02

Sutjeska je na žrijebu 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope prošla najgore od crnogorskih klubova, ali nije prošla katastrofalno.

Teodor Borisov, novinar bugarskog sportskog lista “Meridian Match” kaže da Levski nije Real Madrid, te da Nikšićani ne moraju toliko da strijepe.

Dan uoči meča na stadionu “Vivakom arena” u Sofiji, Levski je tek blagi favorit da se preko Sutjeske plasira u 2. kolo, otkriva Borisov.

Kako to tek blagi favorit, a evropski mnogo iskusniji, sa neuporedivo većim budžetom?

“Pa, ako vidite od koga je sve Levski minulih sezona ispadao u Evropi, od Sarajeva, pa od kazahstanskog Irtiša iz Pavlodara, jasno vam je da Levski nije bauk, te će Sutjeska sigurno imati šansu. Mislim čak da u ovom trenutku Levski ne može da bude izraziti favorit ni protiv jedne evropske ekipe”, kaže Borisov.

Levski i Sutjeska igraju sjutra u Sofiji (19 časova) prvu utakmicu 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ekipa Nikole Rakojevića, oslabljena bez napadača Igora Ivanovića i Bojana Božovića, želi da u prvom meču ostvari povoljan rezultat kako bi kraj Bistrice u revanšu 6. jula jurila iznenađenje i prolaz u 2. kolo, gdje rivala čeka splitski Hajduk.

Situacija u sofijskom velikanu je prilično nesređena, i to je šansa Sutjeske, smatra Borisov.

“Mijenjaju mnogo igrača, trenere posebno – prošle sezone su ih promijenili čak tri. Sve mi to liči na stihiju. Došlo je ovog ljeta nekoliko novih igrača, rumunski napadač Bus iz Astre Đurđu, mlado krilo Vutov iz Boteva, golman Mitrev iz moldavskog Šerifa, te bek Napretka iz Kruševca Cvetković. Po onome što se dalo zaključiti nisu to loša pojačanja, mogu da unaprijede igru, ali sve to treba uigrati, a ovo je tek prva utakmica”, kaže bugarski novinar.

Levski je pred Sutjesku odigrao dva prijateljska meča. Poražen je od Černog mora sa 1:0, kada su navijači zvižducima ispratili fudbalere, a onda je stigla pobjeda, isto sa 1:0, protiv srpskog Radnika iz Surdulice.

Bugarski mediji pisali su da je Levski igrao dobro protiv Radnika, no Borisov je oprezan.

“Pobijedili su 1:0, imali su još nekoliko šansi, no Radnik sigurno nije ekipa nekog velikog kvaliteta”.

Protiv Radnika, Levski je igrao u sastavu  Mitrev – Cvetković, Jablonski, Pirgov, Goranov – Angelov, Prohaska, Panajotov – Nar, Adenidži, Mapuku.

Mitrev očekuje dvije promjene u timu.

“Novajlije Vutov i Bus su bili povrijeđeni i oni će vjerovatno uskočiti u tim. Ko ispada? Pretpostavljam Goranov iz veznog reda i Nar iz napada”.

Rumun Bus će, dakle, razbiti afričku trojku u napadu (Nar, Adenidži, Mapuku), koja je igrala protiv Radnika.

“Bus nije imao neku minutažu u Rumuniji, u Astri, ali ima internacionalno iskustvo, mogao bi da bude od pomoći. Njegov problem mogao bi da bude druge prirode, svojevrsno je igrao za CSKA, i uvrijedio je navijače Levskog nekim istupima, a to je ovdje veliko rivalstvo. Nisu mu to zaboravili. Što se tiče Vutova, on je krilni igrač vrijedan pažnje, još mlad je otišao u Udineze, pa na razne pozajmice po Italiji. Prošle sezone je odigrao u Botev iz Plovdiva, vrlo zapaženo, dao je sedam golova i Levski ga je vratio”.

Nije to, međutim, ništa posebno što bi moglo da plaši Sutjesku, ističe Borisov.

“Mislim da nemaju posebnu klasu u timu osim Slovaka Romana Prohaske. Nigerijac Adeniži je ljubimac navijača, veliki borac, ali ne mogu da se oslone samo na njega. Zato su i doveli Vutova i Busa, da probaju da poboljšaju efikasnost”.

Do prije dvije godine pričalo se o grupnoj fazi, sada euforije nema

Na kraju, jedan detalj ne ide u prilog igračima Sutjeske.

“Neće Levski potcijeniti Nikšićane. Do prije dvije godine ovdje je svako evropsko ljeto počinjalo pričama o plasmanu u grupnu fazu, ali nakon nekoliko teških udaraca, prije svih ranih eliminacija od Sarajeva i Irtiš Pavlodara iz Kazahstana, euforije više nema. O Hajduku  još niko ne razmišlja. Takav pristup mogao bi da bude od koristi Levskom, jer ako igrači 100 odsto shvate utakmicu, ipak su favoriti protiv Sutjeske. Ali, ponavljam, ne preveliki”, kaže novinar Teodor Borisov.

Mitov trener, Borimirov direktor

Trener Levskog je Nikolaj Mitov, koji je stigao u martu kao treći trener tima iz prošle sezone, i “preživio” je do sada, zahvaljujući dobrom finišu koji je Levski gurnuo na drugo mjesto bugarskog šampionata, iza neprikosnovenog Ludogoreca.

Sportski direktor Levskog je Danijel Borimirov, nekadašnji reprezentativac Bugarske i vezista Minhena 1860.

“U velikom smo poslu, a tek  sklapamo ekipu. A s vama ću rado pričati, ali tek kada prođemo Sutjesku”, kazao je Borimirov prije nekoliko dana splitskoj “Slobodnoj Dalmaciji”.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na šest kola od kraja Meridijan Prve Crnogorske fudbalske lige, fudbaleri Sutjeske zaostaju pet bodova za vodećim dvojcem, Dečićem i ekipom Budućnosti, a danas će u okviru 31. kola pokušati da pobijede Jedinstvo i zadrže šanse za neko od prva dva mjesta.
Uoči meča 30. kola Prve fudbalske lige Crne Gore između Arsenala i Sutjeske u Tivtu došlo je do incidenta u kojem su učestvovali navijači tima iz Nikšića, javlja Radio Tivat.