Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za plate poslanika 300 hiljada eura više

82368-novac-euro-foto-shutterstock-2_3
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 03.01.2017. u 15:16

Poslanicima crnogorskog parlamenta je, za prvih 11 mjeseci prošle godine, za plate isplaćeno preko 1,3 miliona eura, što je za oko 300 hiljada više nego u istom periodu 2015. godine.

Poslanička plata u prošloj godini iznosila je 1.858 eura uz prosječan minuli rad od 18,5 odsto na mjesečnom nivou, što je za oko 600 eura više u odnosu na 2015, kada je neto plata poslanika bila 1.244.

U prvih 11 mjeseci 2015. godine poslanicima je za plate isplaćeno 1,03 miliona, a do 1. decembra prošle 1,34 miliona eura neto, odnosno 2,3 miliona u bruto iznosu.

Kako je agenciji MINA saopšteno iz Skupštine, najveću platu u 2016. godini primali su poslanici sa najvećim minulim radom – Branko Radulović, koji je do 7. novembra bio potpredsjednik parlamenta, zatim Radivoje Nikčević, Neven Gošović, Jelisava Kalezić i Miodrag Vuković.

Od aprila prošle godine prestala je da važi odluka o pravu poslanika na naknadu za učešće u radu radnih tijela Skupštine, na osnovu koje je predsjednik radnog tijela mjesečno dobijao 300, član 150, a za članstvo u više odbora dobijalo se ukupno 225 eura.

„Za vrijeme važenja Odluke o naknadama za učešće u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine i radnih tijela tokom 2016. godine, isplaćeno je oko 77 hiljada eura u bruto iznosu“, kazali su iz parlamenta.

Poslanicima koji dolaze iz mjesta udaljenog od Podgorice više od 30 kilometara pripada i dnevnica za prisustvo na sjednicama parlamenta i odbora u iznosu od 20 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta koji utvrđuje Vlada, odnosno 18 eura.

Tokom protekle godine, do kraja 25. saziva Skupštine, na ime putnih troškova za dolazak na plenume i sjednice radnih tijela isplaćeno je oko 145 eura.

Poslanici koji žive van Podgorice imaju pravo i na naknadu troškova za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe radi učešća na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela, u iznosu od 20 odsto cijene litra benzina po pređenom kilometru.

Shodno Odluci o ostvarivanju prava na naknadu troškova na ime smještaja, poslanicima kojima je prebivalište udaljeno od mjesta zasjedanja najmanje 50 kilometara obezbijeđeno je noćenje u hotelu, ili imaju pravo na novčanu naknadu od od 330 eura mjesečno na ime zakupa stana u mjestu zasjedanja.

„Prosječno 12 poslanika 25. saziva je tokom 2016. godine, koristilo plaćeni smještaj u Podgorici u vidu hotelskog smještaja“, kazali su iz Skupštine.

 Poslanici imaju pravo i na naknadu troškova za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe radi učešća na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela, u iznosu od 20 odsto cijene litra benzina po pređenom kilometru.

 Tokom 2016. godine, pravo na novčanu naknadu na ime zakupa stana ostvarivala su i dva poslanika 25. saziva, do kraja svojih mandata, a to pravo trenutno ostvaruje jedan poslanik 26. saziva.

Poslaniku koji koristi pravo po osnovu zakupa stana pripada i pravo na naknadu u iznosu od 6,5 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, za dolazak i učešće na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela.

Shodno Odluci o korišćenju službenih mobilnih telefona, Skupština Crne Gore plaća poslaniku iznos računa do 100 eura, a do 30. novembra 2016. godine u ovu svrhu je potrošeno oko 63 hiljade eura, uključujući i troškove za decembar 2015.

U skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine imaju pravo na stalnu upotrebu službenog vozila.

Kako su pojasnili iz parlamenta, vozilo koje koristi predsjednik Skupštine obezbjeđuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, imajući u vidu da je u skladu sa Odlukom o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje Upava policije, predsjednik Skupštine osoba čija se bezbjednost štiti, tako da taj resor snosi i troškove goriva i održavanja za vozilo koje on koristi.

Vozila koja koriste potpredsjednici parlamenta obezbjeđuje Skupština Crne Gore i snosi troškove goriva i održavanja.

Predsjednici radnih tijela i predsjednici poslaničkih klubova takođe imaju pravo na korišćenje, odnosno na stalnu upotrebu službenog vozila, pod uslovom da Skupština raspolaže sa dovoljnim brojem vozila.

„Do 31. oktobra 2016. godine za gorivo je potrošeno oko 38 hiljada eura“, kazali su iz parlamenta.

 Za troškove službenih putovanja u inostranstvo Skupština je u 2016. godini do sada potrošila oko 369 hiljada, a poslanici za čija je službena putovanja potrošeno najviše novca su Snežana Jonica, Predrag Sekulić i Miodrag Vuković.

 

rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Deokratske partije socijalista (OO DPS) u Nikšiću saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv načelnika Komunalne policije Veselina Čurovića ''dok u Nikšiću vlada pravi komunalni haos, dok divlje deponije niču na svakom koraku, dok psi lutalice gazduju nikšićkim ulicama, dok je automobila više na trotoarima nego na parking mjestima''.