Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

URA: Biro rada Nikšić je služba za obmanjivanje javnosti

mail
URA
  • Autor onogost.me
  • 05.03.2018. u 12:18

Posljednji podaci Biroa rada Nikšić, prema kojima je u gradu nezaposleno 4.912 lica, a od toga 994 visokoškolaca, još jedna su zloupotreba statistike koja ulazi u domen mentalne akrobatike, saopštio je danas potpredsjednik nikšićkog odbora URA Goran Šućur.

Šućur napominje da “dok se demokratska i razvijena društva sa ozbiljnim vladinim politikama trude da procenat nezaposlenosti smanje otvaranjem novih radnih mjesta, vlast u Crnoj Gori uz pomoć Biroa rada to radi uvodeći mehanizme neosnovanog brisanja nezaposlenih lica iz registra”.                                                  

 “Naime, ako se nezaposleno lice ne javi određenog datuma, automatski se briše, a za novo prijavljivanje mora sačekati istek kazne u trajanju od četiri mjeseca što predstavlja pravni apsurd. Takođe, bez osnova se sa evidencije nezaposlenih uklanjaju i visokoškolci koji odrađuju pripravnički staž, kroz program stručnog osposobljavanja, kao i  i ona lica koja su radno angažovana na osnovu Ugovora o djelu ili Ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, iako ne uživaju prava koja bi zaposleni po Zakonu o radu trebalo da uživaju”, ističe Šućur.

Dodaje da uz sva ova manipulisanja, kao i uz broj onih koji se ne prijavljuju na Biro rada jer su izgubili svaku nadu i povjerenje da se preko Biroa rada može doći do radnog mjesta, dolazimo do podataka da u Niksiću broj nezaposlenih prelazi 7.000.

“Pa se na osnovu ovoga postavlja logično pitanje da li je Biro rada državni aparat za obmanjivanje javnosti ili nacionalna služba za zapošljavanje”, stoji u zaključku saopštenje.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.