Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sve gotovo u prvom krugu, Milo Đukanović novi predsjednik Crne Gore

29853312_10211319319274388_520720664_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 15.04.2018. u 20:26

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da je izborni rezultat potvrda riješenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU.

On je u pobjedničkom govoru saopštio da neće iznevjeriti očekivanja građana.

“Ovo je prilika da zahvalim građanima koji su dali podršku mojoj kandidaturi. Prilika je da kažem da cijenim entuzijazam i lojalnost građana koji podržavaju ovu politiku sve vrijeme”, istakao je Đukanović.

Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost DPS-u, šaljući time poruku da su nepobjediva koalicija.

Umjesto poruke protivkandidatima, Đukanović se obratio opozicionim liderima.

“Ovaj rezultat je toliko ubjedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla”, rekao je Đukanović.

On je rekao da su pred Crnom Gorom mnoga iskušenja, ali je prioritet ekonomski razvoj koji treba da garantuje rast životnog standarda građana i savladavanje podjela u društva.

“Da se homogenizuju ljudski potencijali, jer ćemo sa više snage moći da uspješnije savladavamo izazove koji su pred nama”, rekao je Đukanović.

Pobjeda na predsjedničkim izborima su, kako je rekao, velika odskočna daska na predstojećim lokalnim izborima u  maju. 

Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, CDT rezultati pokazuju da je Milo Đukanović osvojio 53,8 odsto, Mladen Bojanić 33,5 odsto, Draginja Vuksanović 8,3, Marko Milačić 2,7, Hazbija Kalač 0,8, Vasilije Miličković 0,4 i Dobrilo Dedeić 0,4 odsto.

Bojanić: Đukanović treba da se stidi pobjede, ne da je slavi

Crna Gora je birala kako je birala. Ja sam ponosan na svoj rezultat. Imali smo za protivnika čovjeka koji je zarobio institucije i državu, istakao je večeras kandidat većeg dijela opozicije za predsjednika Crne Gore Mladen Bojanić.

“Ja ću nastaviti da se borim i ovo je dobra osnova za novu borbu. Uveli smo novu retoriku, Crna Gora to nije prepoznala. Nastaviću da se borim da oslobodimo Crnu Goru od Đukanovićeve diktature”, kazao je Bojanić.

Bojanić je rekao i da neće čestitati Đukanoviću pobjedu na izborima.

“Đukanović treba da se stidi pobjede, ne da je slavi”, poručio je on.

On se zahvalio svim biračima koji su mu dali glas, poručio da će nastaviti da se bori za promjene i zamoliosvoje birače da današnje izbore ne shvate kao poraz. Naglasio je da neće raditi na razjedinjavanju opozicije i da će u njemu uvijek imati sagovornika za prevazilaženje svojih razlika.

Vuksanović zadovoljna ličnim, ne i rezultatom izbora

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović ocijenila je da opozicija, koja je podržala Mladena Bojanića, nije obezbijedila većinsku podršku na danas održanim predsjedničkim izborima.

Vuksanović je kazala da zbog budućnosti Crne Gore ne može biti zadovoljna postignutim rezultatom, ali da je lično zadovoljna, budući da je osvojila 60 odsto više glasova u odnosu na podršku koju je SDP imao na parlamentarnim izborima.

“Očigledan je problem u opoziciji, jer opozicija koja je predložila Bojaniću, nije obezbijedila većinsku podršku, jer jasno je da je Bojanić osvojio manje glasova nego što su osvojile partije koje su ga podržale na parlamentarnim izborima”, istakla je Vuksanović.

U zarobljenoj državi izbori, kako je rekla, ne mogu biti slobodni i fer, a Đukanović, zbog načina na koji je vodio kampanju, kako je rekla, ne zaslužuje njenu čestitku.

Milačić: Ulazimo u fazu diktature

Predsjednički kandidat Marko Milačić je kazao da je pobjeda Mila Đukanovića u prvom krugu poraz za crnogorsko društvo.

“Ulazimo u fazu diktature”, poručio je Milačić i dodao da ovo znači da ćemo ući u četvrtu deceniju nesmjenivosti vlasti.

On smatra da je Đukanović bio kandidat NATO saveza i da se sada potvrdilo da će ulazak u NATO produžiti agoniju Crne Gore.

Milačić navodi da je Prava Crna Gora jedino što svijetli u opštem mraku u državi.

On je poručio da će oni zaštiti srpski jezik, mitropoliju crnogorsko-primorsku i Njegoševo pismo, kao i budžet od “NATO ideologije.”

Milačić je istakao da neće potpisati nijedan zapisnik.

Pravo glasa imalo je 532.599 građana.

Funkciju predsjednika Crne Gore do sada su obavljali Momir Bulatović, Milo Đukanović i odlazeći šef crnogorske države, Filip Vujanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Deokratske partije socijalista (OO DPS) u Nikšiću saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv načelnika Komunalne policije Veselina Čurovića ''dok u Nikšiću vlada pravi komunalni haos, dok divlje deponije niču na svakom koraku, dok psi lutalice gazduju nikšićkim ulicama, dok je automobila više na trotoarima nego na parking mjestima''.