Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mlade Demokrate: Vodosnabdijevanje i putna infrastruktura glavni problemi župskih sela

demokrate_zupa
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 22.08.2017. u 08:09

Mlade Demokrate obišle su sela Zagrad, Oblatno, Kuta i Morakovo gdje su imali sadržajne razgovore sa domaćinima, kako o njihovim mnogobrojnim problemima, tako i potencijalima koje ove krajevi imaju.

Kako su naveli iz te partije, ukupno su obišli 210 domaćinstava, gdje su ih, naglašavaju, srdačno dočekali, ali i gdje su zabilježili podršku od 32,95 odsto.

„Mještani Kuta, susrijeću se sa nečuvenim problemima za 21. vijek, a to je vodosnabdijevanje i miješanje rude sa vodom, i sve to u državi koja je „regionalni lider u napretku i razvoju“. Jedan broj mještana Zagrada kao poseban problem naveo je to što im država nije refundirala nikakvu odštetu za pukotine na kućama, koje su prouzrokovale jake detonacije iz obližnjeg rudnika, a sporove za to vode preko deceniju.  Aktuelni vlasnik rudnika se oglušuje o zahtjeve za odštetu, a vlast sve to dopušta i staje na stranu vlasnika rudnika, umjesto na stranu svoga naroda. U selu Morakovo se posebno suočavaju sa migracijom stanovništva, odnosno odlaskom mladih“, navele su Demokrate u svom saopštenju.

Takođe, osim  problema sa vodosnabdijevanjem i zagađenjem vode, ističu, mještani nemaju ono elementarno za funkcionisanje, a to je putna infrastruktura.

„Naime, putevi su veoma loši, ili su uski i ispucali, ili su nesafaltirani i makadamski, pa ljudi imaju velike probleme. Poljoprivreda i stočarstvo u ovim krajevima su zbog nebrige vlasti na veoma niskim granama, odnosno na onom nivou koji je dovoljan samo za ličnu upotrebu, jer se zbog minimalnih primanja stanovnici ovih sela moraju snalaziti i na taj način“, objašnjavaju oni dodajući da sve što je navedeno Demokrate znaju, a da su se u to uvjerili ne preko medija ili iz priča, već lično, obilazeći svaki kraj, svako mjesto, svako selo, svaku kuću i razgovarajući sa vrijednim i radnim, ali i, kako kažu, razočaranim ljudima.

„Zbog tako lošeg statusa ovih ljudi, ali sa druge strane i zbog entuzijazma koji dobijamo uočavajući kakve potencijale krajevi naše zemlje imaju, mlade Demokrate, na čelu sa predsjednikom, ne odustaju od svog cilja, a to je ljepša, bogata, slobodna i prosperitetna Crna Gora“, poručili su iz pomenute partije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci