Kazne do 2.000 eura za podršku dvojici ili više kandidata
Objavljeno: Utorak, Mart 13, 2018 - 12:43
Autor:
onogost.me

Veb aplikacija potpisi.dik.co.me, putem koje ukucavanjem svog matičnog broja građani mogu da provjere da li su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni za podršku nekom od predsjedničkih kandidata, dostupna je od juče popodne.

Foto : onogost.me

Građani mogu da provjere jesu li ili nijesu potpisali nečiju kandidaturu. To je jako bitno, rekao je za Pobjedu sekretar Državne izborne komisije Veljo Čađenović.

On je objasnio da Zakon o izboru odbornika i poslanika dozvoljava da građanin može da podrži samo jednu izbornu listu, odnosno kandidaturu.

“Čak je, po članu 116 Zakona, kažnjivo ako građanin potpiše za više od jednog kandidata. U tom slučaju kazne iznose od 500 do 2.000 eura”, rekao je Čađenović.

Kako je dodao, DIK nema zakonski osnov da pokreće postupak ako je nečiji potpis zloupotrijebljen.

Centar za demokratsku tranziciju je, nakon pokretanja veb aplikacije potpisi.dik.co.me, dobio informacije od nekoliko građana koji sumnjaju da su im zloupotrijebljeni podaci za podršku predsjedničkim kandidatima.

“CDT će sve prikupljene informacije i činjenice dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozivamo ih da brzom i energičnom akcijom utvrde ima li elemenata krivičnog djela. Pozivamo građane da se maksimalno potrude i provjere da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni i da o tome obavijeste nadležno tužilaštvo ili CDT”, kazao je direktor CDT-a Dragan Koprivica.

 

Izvor: Pobjeda

Ukupno ocjena: 28

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Ponedjeljak, Jun 4, 2018 - 12:14
Mladi NSD performansom poručili da gorivo nije luksuz

Mladi Nove srpske demokratije okupili su se juče da, kako su istakli, pokažu režimu da ne ćute svi slojevi društva na povećanje cijene goriva.

Petak, Jun 1, 2018 - 20:16
Mitrović o rezultatu predsjedničkih izbora: Naša obaveza je da opravdamo povjerenje građana

U čast  pobjede Demkratske partije socijalista na predsjedničkim izborima, sa posebnim naglaskom na rezultat u Nikšiću, u  prostorijama Opštinskog odbora održana je 17. sjednica Opštinskog odbora. 

Ponedjeljak, Maj 28, 2018 - 08:04
DPS ubjedljiv u Šavniku

Na lokalnim izborima u Šavniku koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata ostvarila je apsolutnu pobjedu.

Nedjelja, Maj 27, 2018 - 08:12
Šavničani danas biraju lokalnu vlast

Lokalni izboru u Šavniku održavaju se danas.

Nedjelja, Maj 20, 2018 - 23:00
SNP proglasila apsolutnu pobjedu

Socijalistička narodna partija (SNP) proglasila je večeras apsolutnu pobjedu na izborima koji su danas održani u Plužinama, prenosi RTCG. SNP je i do sada vršila vlast u tom gradu. Pravo glasa imalo je 2544 birača, a to pravo ostvarilo je 83 odsto upisanih birača.