Kazne do 2.000 eura za podršku dvojici ili više kandidata
Objavljeno: Utorak, Mart 13, 2018 - 12:43
Autor:
onogost.me

Veb aplikacija potpisi.dik.co.me, putem koje ukucavanjem svog matičnog broja građani mogu da provjere da li su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni za podršku nekom od predsjedničkih kandidata, dostupna je od juče popodne.

Foto : onogost.me

Građani mogu da provjere jesu li ili nijesu potpisali nečiju kandidaturu. To je jako bitno, rekao je za Pobjedu sekretar Državne izborne komisije Veljo Čađenović.

On je objasnio da Zakon o izboru odbornika i poslanika dozvoljava da građanin može da podrži samo jednu izbornu listu, odnosno kandidaturu.

“Čak je, po članu 116 Zakona, kažnjivo ako građanin potpiše za više od jednog kandidata. U tom slučaju kazne iznose od 500 do 2.000 eura”, rekao je Čađenović.

Kako je dodao, DIK nema zakonski osnov da pokreće postupak ako je nečiji potpis zloupotrijebljen.

Centar za demokratsku tranziciju je, nakon pokretanja veb aplikacije potpisi.dik.co.me, dobio informacije od nekoliko građana koji sumnjaju da su im zloupotrijebljeni podaci za podršku predsjedničkim kandidatima.

“CDT će sve prikupljene informacije i činjenice dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozivamo ih da brzom i energičnom akcijom utvrde ima li elemenata krivičnog djela. Pozivamo građane da se maksimalno potrude i provjere da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni i da o tome obavijeste nadležno tužilaštvo ili CDT”, kazao je direktor CDT-a Dragan Koprivica.

 

Izvor: Pobjeda

Ukupno ocjena: 6

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Mart 15, 2018 - 09:23
URA: Lokalna vlast se ogleda u uslovima u kojima rade nikšićki vatrogasci

Haotično stanje Vatrogasnog doma, kao i uslovi u kojima borave niksićki vatrogasci, najbolje oslikavaju odnos rukovodstva i predsjednika Opštine prema građanima Niksića, istakao je danas potpredsjednik nikšićkog odbora URA Goran Šućur.

Nedjelja, Mart 11, 2018 - 08:40
Za predsjedničku kampanju 1.400.000 eura

Za finansiranje kampanje uoči predsjedničkih izbora biće izdvojeno oko 1.400.000 eura. To je, po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, 0,07 odsto tekućeg budžeta za ovu godinu.

Ponedjeljak, Mart 5, 2018 - 13:18
URA: Biro rada Nikšić je služba za obmanjivanje javnosti

Posljednji podaci Biroa rada Nikšić, prema kojima je u gradu nezaposleno 4.912 lica, a od toga 994 visokoškolaca, još jedna su zloupotreba statistike koja ulazi u domen mentalne akrobatike, saopštio je danas potpredsjednik nikšićkog odbora URA Goran Šućur.

Subota, Mart 3, 2018 - 17:16
NOVA Nikšić tvrdi da se vode montirani politički procesi protiv opozicije

Deklarativno zalaganje za evropske standarde ne može sakriti činjenicu da je samoproglašeni ,,lider u regionu” zapravo jedina država u regionu u kojoj se vode montirani politički procesi protiv lidera opozicije, ocijenili su danas u Klubu mladih Nove srpske demokratije u Nikšiću.

Utorak, Februar 27, 2018 - 08:14
Milačić: Ne želimo da budemo okruženi istrošenim političarima

Mi želimo da promovišemo hrabru politiku, jasnih stavova po svim pitanjima od nacionalnog značaja, kazao je Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore, sinoć, prilikom otvaranja kancelarije ove partije u Nikšiću.