Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grbović: Popravili smo privrednu sliku grada

21769663_10210051338855670_388002844_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 18.09.2017. u 10:36

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine predsjednik Veselin Grbović čestitao je sugrađanima praznik grada, podsjećajući da je na današnji dan 1944. godine Nikšić oslobođen od fašističkog okupatora, ali i istakao da će godina između dva septembra ostati upamćena po mnogo čemu.

Tako je naveo prijem Crne Gore u NATO alijansu, da je Nikšić u pomenutom periodu prošao kroz dva kruga izbora – parlamentarne iz oktobra 2016. i lokalne iz marta 2017. godine, te da su i pored, kako kaže, pokušaja  da se vlast u Crnoj Gori sruši vaninstitucionalnim sredstvima, a u Nikšiću bojkotom opozicije, iz svega toga su izašli jači i snažniji u želji da se pridružimo Društvu evropskih naroda i NATO alijansi. 

Uz sve ove okolnosti , smatra on, nijesu zaboravili da predano rade na popravljanju ekonomske situacije i da nastave da značajno ulažu u investicione projekte i popravljaju privrednu sliku našeg grada.

„Veoma je važno istaći da je uspostavljena finansijska stabilnost u budžetu opštine u kontinuitetu, sa dobrim prognozama za naredni period,

– lični dohoci se isplaćuju redovno, kao i porezi i doprinosi prema državi

– redovno se izmiruju obaveze prema dobavljačima, državi i drugim institucijama

– obezbijeđeni su značajni depoziti za realizaciju planiranih investicija“, navodi on.

U godini od prošlog septembra, naglašava predsjednik, uspjeli su da završe i započnu  niz infrastrukturnih projekata i da, uz pomoć države, pokrenu i oporave praktično sve privredne kolektive koji su u periodu tranzicije prolazili kroz težak period svoga rada.

„Kao prvi investicioni projekat izdvajamo rekonstrukciju gradskog trga, trenutno je u toku popločavanje trga kao završna faza. Završeno je betoniranje kompletnog trga sa postavljanjem svih instalacija, urađeni su trotoari i saobraćajnice oko centralnog dijela trga i uz spomenik kralju Nikoli, fontane, česme, drveća i zelenila imaćemo objekat sa kojim ćemo moći da se dičimo. Za izradu saobraćajnica i trotoara dobijena je donacija kineske Vlade. Projekat trga se finansira iz budžeta Opštine. Vrijednost projekta iznosi  1,5 milion eura.

2.  Završava se rekonstrukcija 1200 metara Bulevara „13. jul“ kroz najveću mjesnu zajednicu u Nikšiću – Kličevo, a projekat finansira Direkcija javnih radova.  

3. Završena je i useljena zgrada od 75 stanova za penzionere, a u toku je izgradnja još jedne od 75 stanova za najstariju populaciju u Nikšiću. 

4. Radi se zgrada od 70 stanova za zdravstvene radnike.

5. Završena je zgrada preko puta Opštine. Ovaj objekat je dao centru grada ljepši izgled i popunio prazninu koja je više godina ružila grad. 

6. Urađene su vjetrenjače snage 72 mw, koje su puštene u pogon. Investicija je vrijednosti od 120 miliona eura – investitor je francuska firma „Akva enerdzi“.    

7. Završena je i puštena u rad trafostanica 110 kv sa kablom 110 kv dužine četiri km kroz grad, a investitor je CGES. 

8. Završava se rekonstrukcija magistralnog puta Vilusi–Ilino brdo 5 km, a radi se rekonstrukcija puta Petrovići-Vraćenovići-granica prema Bileći  u dužini od 13 km – investitor je Direkcija za saobraćaj.

9. Urađeni su pristupi za invalidna lica na trotoarima u gradu uz donaciju turske agencije TIKA. 

10. Rekonstruisana su urološko i orl odjeljenja u bolnici uz donaciju američke ambasade. 

11. Završava se izgradnja 10 stanova za Rome uz donaciju njemačke ambasade.

12. Završen je dom za invalidna lica starija od 27 godina kao prvi takav centar u Crnoj Gori.

13. Urađeni su vodovodi u seoskim mjesnim zajednicama Lukovo, Dučice, Petrovići, vrijednost investicije od 1,2 miliona eura ukupno, a investitor je opština Nikšić uz pomoć Ministarstva poljoprivrede. 

14. Završavaju se bunari za vodovod u MZ Župa i radi se rekonstrukcija tog vodovoda.

15. Završene su vodne akumulacije u selima Brestice, Trubjela i Vraćenovići.

16. Završava se velika vodna akumulacija kod Ski centra „Vučje“. 

17. Asfaltirane su i ulice u MZ Humci – „Pavla Kovačevića“, Grudskoj mahali – „Peka Pavlovića“ i Dragovoj Luci – Staro pazarište.

18. Rekonstruisani su kvartovi u MZ Rudo Polje. 

19. Rekonstruisani su stari mostovi – Rimski most, Hadži Ismailov i Gračanica.  

20. Završeno je više zgrada – privatnih investitora.

21. Urađeno je više sportskih terena, ambulanti, apoteka i benzinskih pumpi.

22. Izvršena je rekonstrukcija Doma zdravlja kroz energetsku efikasnost.

23. Asfaltirano je više kilometara lokalnih puteva, a nasuto i izvaljano preko 300 km. 

24. U planu je niz značajnih investicija kao što su :

– rekonstrukcija Doma revolucije

– projekat prevođenja Zete

– vodovodi za MZ Vraćenovići, Dragovoljići, Bršno, Laz, Konjev do, Pilatovci, Vilusi…

– rekonstrukcija dionica magistralnih puteva

– izgradnja Doma za stare uz donaciju Evropskog regionalnog fonda

– izgradnja vjetrenjače od 48 mw na prostoru Gvozd – investitor je inostrana firma.

– Logistički centar – Kapino Polje – investitor je kompanija Jovović iz Nikšića. 

– Projekat proizvodnje ljekovitog bilja – investitor je iz inostranstva“, dodaje Grbović.

Veoma značajni pomaci, prema njegovim riječima, urađeni su na popravljanju privredne slike našeg grada.

„Zajedno sa državom uspjeli smo da aktiviramo praktično sve privredne kolektive koji su tokom tranzicije prošli kroz izuzetno teške situacije stečajeva, nerada, otpuštanja radnika i sl.

– Željezara proizvodi visoko legirane čelike, a uskoro bi trebalo i da pokrene pogon bluminga čime bi se ostvarivao ukupni prihod od preko 100 miliona eura, a Željezara bi bila ponovo jedna od najznačajnijih firmi u Crnoj Gori.

– Rudnici boksita proizvode značajne količine rude sa 100 odsto izvozom. Uz to, planirane su i nove investicije i otvaranje novih kopova.

– „Metalac“ je uposlio sve kapacitete i radi izuzetno dobro sa značajnim brojem novouposlenih radnika

– „Javorak“ proizvodi i izvozi kompletan program svojih proizvoda uz dobro servisiranje svojih obaveza prema bankama i državi

– Firma „Monteživ“ sa novim vlasnikom proizvodi kvalitetno pileće meso i uspijeva da nalazi nova tržišta

– Mljekara „Nika“ je ovih dana počela sa proizvodnjom, a prvi rezultati su više nego dobri, sa stalnim povećanjem obima proizvodnje

– Hotel Onogošt je posle rekonstrukcije novijeg dijela krenuo u rekonstrukciju starog dijela u hotel sa čeriti zvjezdice.  Smještajni kapaciteti se dobro popunjavaju i hotel uz bazen pruža usluge brojnim sportistima, a posebno ističem pripreme brojnih reprezentativnih selekcija u plivanju i vaterpolu iz država okruženja pa i šire“, naglasio je Grbović.

Podsjetio je i da opština Nikšić u saradnji sa Ministarstvom kulture realizuje „Program podrške razvoju kulture u Nikšiću“, te da je praktično svaki dan u protekloj godini obilježen je nekom kulturnom manifestacijom, te na značajne programe koje realizuje Nikšićko pozorište, nikšićki muzeji i galerije, JU „Zahumlje“, ali i značaj festivala- Lake festa, Bedem festa, Gitar festa, Pozorišnog festa i Festival uličnih svirača za naš grad.

Nije zanemario predsjednik ni sportske rezultate i mlade sportiste koji nastavljaju tradiciju velikih uspjeha naših sportista širom svijeta, pa se osvrnuo na bronzanu medalju džudo kluba „Akademik“ na ekipnom evropskom prvenstvu za seniore, uspjeh kadetske džudistkinje Ivane Nikolić , rukometašica Jauković i Malović, košarkaša Dubljevića, Todorovića, Vranješa, Barović i Pavlićevića… Podsjetio je i na značaj otvaranja nikšićkog olimpijskog bazena čime je omogućeno velikom broju mladih da kroz školu plivanja i vaterpola ostvare svoje snove, te da je veliki broj turnira je organizovan u Nikšiću,  ali i da je naš grad ugostio veliki broj vaterpolo selekcija koje su ovdje obavljale svoje pripreme za takmičenje.

„U svoje ime i u ime svojih saradnika obećavam da ćemo nastaviti vrijedno i časno raditi i realizovati sve planove u cilju ljepšeg i boljeg života naših građana uz jasnu viziju u bolje sjutra“, zaključio je Grbović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci