Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crnogorski pokret: Zakonom zabraniti veličanje Podgoričke skupštine

32493113_10214388879369428_2499364120923471872_n-960x555
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 15.05.2018. u 10:59

Crnogorski pokret pokrenuo je više inicijativa u kojima, između ostalog, traži da se donese zakon koji će se zabraniti slavljenje i veličanje Podgoričke skupštine, zatim da se što prije izglasa Zakon o vjeroispovjesti, kao i da se izrade dokumenta kojim bi se definisale sve štete koje je Crna Gora pretrpjela nakon 1918. godine.

Sa sinoćnjeg skupa Crnogorskog pokreta u Nikšiću poručeno je da su kao okosnice skupa pokrenute inicijative: za izradu dokumenta kojim se definisale sve štete koje je Crna Gora pretrpjela nakon 1918. godine, uključujući direktne štete i posredne koje su imale za posljedicu ekonomsko zaostajanje Crne Gore, na osnovu kojeg bi se ispostavio odštetni zahtjev koji bi bio upućen svim institucijama države Srbije, kao i institucijama države Crne Gore, za donošenje zakona koji zabranjuje slavljenje i veličanje tzv. Podgoričke skupštine i nasilne aneksije Crne Gore 1918., kao i svih drugih datuma i događaja iz crnogorske prošlosti i lica povezanih sa njima, za koje se vezuje slom državne nezavisnosti i saradnja sa okupatorima, za hitno stavljanje u proceduru i izglasavanje u Parlamentu Crne Gore Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ne dirajući u ključne članove koje se bave vlasničkim odnosima i ulogom i mjestom vjerskih zajednica u crnogorskom društvu, za povratak zemnih ostataka članova porodice Petrović-Njegoš u Crnu Goru, posebno u kontekstu da grobnom mjestu u Beču, gdje je sahranjen princ Mirko Petrović, prijeti preoravanje zbog neizvršenih obaveza, kao i inicijativa da se odredi mjesto u Podgorici za Aleju velikana, u kojoj bi se sahranjivali značajne ličnosti Crne Gore.

Pokrenuta je i inicijativa kojom Crnogorski pokret daje podršku i poziva sve svoje članove i simpatizere, kao i ostale građane Crne Gore i iz rasijanja za prikupljanje novčanih sredstava za izradu spomenika zahvalnosti crnogorskim komitima, palim za čast, pravo i slobodu Crne Gore, za koji su dobijeni svi formalni uslovi, a u organizaciji UBNOR-a Nikšić.

Jasmina Nikčević, suosnivač i koordinatorka Crnogorskog pokreta za Nikšićje najavila da će inicijative Crnogorskog pokreta uputiti na sve državne adrese i da će ih nadalje promovisati, sličnim skupovima, i u drugim gradovima Crne Gore.

Ona je govorila o skorašnjim, netradicionalnim za Crnu Goru, litijima po ulicama gradova Crne Gore.

“Na matrici pomiješane palanačke svetosavske mitologije i imperijalnog klero-fašizma zasniva se i ono idolopoklonstvo i ikonografija nedavne litije kroz nikšićke ulice i onih dugih kolona mladih ljudi koji su pristizali iz drugih crnogorskih gradova i iz okruženja. Ne želeći da povrijedimo njihova iskrena (ako su iskrena) religiozna osjećanja i duhovne porive, moramo reći da to nije slika crnogorske omladine kojom bi se trebalo ponositi, niti je to kolona kojom se sigurno može ići u budućnost“, istakla je Nikčević.

Takođe, Nikčević je naglasila da “uz svo poštovanje prema rezultatima i dostignućima crnogorske vlasti u postreferendumskom periodu, naročito u kompleksnom, zahtijevnom i izuzetno značajnom domenu spoljne politike, Crnogorski pokret mora da podsjeti da ne treba da se zagazi evo dobrano i u drugu deceniju obnovljene nezavisne i suverene Crne Gore, bez rješavanja i rješenja suštinskih identitetskih pitanja“.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Danas su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) održani lokalni unutarstranačkih izbori u centralnoj regiji Crne Gore, na kojima je članstvo te partije izabralo nove predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama.