Crnogorski pokret: Zakonom zabraniti veličanje Podgoričke skupštine
Objavljeno: Utorak, Maj 15, 2018 - 14:02
Autor:
onogost.me

Crnogorski pokret pokrenuo je više inicijativa u kojima, između ostalog, traži da se donese zakon koji će se zabraniti slavljenje i veličanje Podgoričke skupštine, zatim da se što prije izglasa Zakon o vjeroispovjesti, kao i da se izrade dokumenta kojim bi se definisale sve štete koje je Crna Gora pretrpjela nakon 1918. godine.

Foto : cdm.me

Sa sinoćnjeg skupa Crnogorskog pokreta u Nikšiću poručeno je da su kao okosnice skupa pokrenute inicijative: za izradu dokumenta kojim se definisale sve štete koje je Crna Gora pretrpjela nakon 1918. godine, uključujući direktne štete i posredne koje su imale za posljedicu ekonomsko zaostajanje Crne Gore, na osnovu kojeg bi se ispostavio odštetni zahtjev koji bi bio upućen svim institucijama države Srbije, kao i institucijama države Crne Gore, za donošenje zakona koji zabranjuje slavljenje i veličanje tzv. Podgoričke skupštine i nasilne aneksije Crne Gore 1918., kao i svih drugih datuma i događaja iz crnogorske prošlosti i lica povezanih sa njima, za koje se vezuje slom državne nezavisnosti i saradnja sa okupatorima, za hitno stavljanje u proceduru i izglasavanje u Parlamentu Crne Gore Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ne dirajući u ključne članove koje se bave vlasničkim odnosima i ulogom i mjestom vjerskih zajednica u crnogorskom društvu, za povratak zemnih ostataka članova porodice Petrović-Njegoš u Crnu Goru, posebno u kontekstu da grobnom mjestu u Beču, gdje je sahranjen princ Mirko Petrović, prijeti preoravanje zbog neizvršenih obaveza, kao i inicijativa da se odredi mjesto u Podgorici za Aleju velikana, u kojoj bi se sahranjivali značajne ličnosti Crne Gore.

Pokrenuta je i inicijativa kojom Crnogorski pokret daje podršku i poziva sve svoje članove i simpatizere, kao i ostale građane Crne Gore i iz rasijanja za prikupljanje novčanih sredstava za izradu spomenika zahvalnosti crnogorskim komitima, palim za čast, pravo i slobodu Crne Gore, za koji su dobijeni svi formalni uslovi, a u organizaciji UBNOR-a Nikšić.

Jasmina Nikčević, suosnivač i koordinatorka Crnogorskog pokreta za Nikšićje najavila da će inicijative Crnogorskog pokreta uputiti na sve državne adrese i da će ih nadalje promovisati, sličnim skupovima, i u drugim gradovima Crne Gore.

Ona je govorila o skorašnjim, netradicionalnim za Crnu Goru, litijima po ulicama gradova Crne Gore.

“Na matrici pomiješane palanačke svetosavske mitologije i imperijalnog klero-fašizma zasniva se i ono idolopoklonstvo i ikonografija nedavne litije kroz nikšićke ulice i onih dugih kolona mladih ljudi koji su pristizali iz drugih crnogorskih gradova i iz okruženja. Ne želeći da povrijedimo njihova iskrena (ako su iskrena) religiozna osjećanja i duhovne porive, moramo reći da to nije slika crnogorske omladine kojom bi se trebalo ponositi, niti je to kolona kojom se sigurno može ići u budućnost“, istakla je Nikčević.

Takođe, Nikčević je naglasila da “uz svo poštovanje prema rezultatima i dostignućima crnogorske vlasti u postreferendumskom periodu, naročito u kompleksnom, zahtijevnom i izuzetno značajnom domenu spoljne politike, Crnogorski pokret mora da podsjeti da ne treba da se zagazi evo dobrano i u drugu deceniju obnovljene nezavisne i suverene Crne Gore, bez rješavanja i rješenja suštinskih identitetskih pitanja“.

 

Izvor: CdM

Ukupno ocjena: 38

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Avgust 9, 2018 - 11:11
Bojan Mrvošević novi predsjednik Crnogorske u Nikšiću

Novi predsjednik Opštinskog odbora Crnogorske u Nikšiću je Bojan Mrvošević.

Subota, Avgust 4, 2018 - 19:54
Bajagić: Opština Plužine bez neizmirenih obaveza, planovi realni

Opština Plužine nema neizmirenih obaveza, a projekte finansira iz sopstvenog budžeta, saopšteno je na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom 4. avgusta, Dana Opštine.

Petak, Jul 27, 2018 - 12:12
Vujačić ponovo na čelu Opštine Šavnik

Podrškom 21 odbornika koalicije DPS-SD, Mijomir Vujačić treći put zaredom izabran je za predsjednika Opštine Šavnik.

Utorak, Jul 24, 2018 - 14:31
Crna Gora za odbranu troši 110 eura po glavi stanovnika

Crna Gora će tokom ove godine potrošiti za odbranu 71 milion eura, što je 1,7 odsto crnogorskog BDP pokazuju podaci iz izvještaja Alijanse o izdvajanjima zemalja članica od 2011. do 2018. godine.

Ponedjeljak, Jul 23, 2018 - 15:06
Mijomir Vujačić kandidat za predsjednika opštine Šavnik

Kandidat za predsjednika Opštine Šavnik je aktuelni predsjednik te opštine, Mijomir Vujačić, jednoglasno je odlučeno na sjednici Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Šavnik.