Crnogorski pokret: Zakonom zabraniti veličanje Podgoričke skupštine
Objavljeno: Utorak, Maj 15, 2018 - 14:02
Autor:
onogost.me

Crnogorski pokret pokrenuo je više inicijativa u kojima, između ostalog, traži da se donese zakon koji će se zabraniti slavljenje i veličanje Podgoričke skupštine, zatim da se što prije izglasa Zakon o vjeroispovjesti, kao i da se izrade dokumenta kojim bi se definisale sve štete koje je Crna Gora pretrpjela nakon 1918. godine.

Foto : cdm.me

Sa sinoćnjeg skupa Crnogorskog pokreta u Nikšiću poručeno je da su kao okosnice skupa pokrenute inicijative: za izradu dokumenta kojim se definisale sve štete koje je Crna Gora pretrpjela nakon 1918. godine, uključujući direktne štete i posredne koje su imale za posljedicu ekonomsko zaostajanje Crne Gore, na osnovu kojeg bi se ispostavio odštetni zahtjev koji bi bio upućen svim institucijama države Srbije, kao i institucijama države Crne Gore, za donošenje zakona koji zabranjuje slavljenje i veličanje tzv. Podgoričke skupštine i nasilne aneksije Crne Gore 1918., kao i svih drugih datuma i događaja iz crnogorske prošlosti i lica povezanih sa njima, za koje se vezuje slom državne nezavisnosti i saradnja sa okupatorima, za hitno stavljanje u proceduru i izglasavanje u Parlamentu Crne Gore Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ne dirajući u ključne članove koje se bave vlasničkim odnosima i ulogom i mjestom vjerskih zajednica u crnogorskom društvu, za povratak zemnih ostataka članova porodice Petrović-Njegoš u Crnu Goru, posebno u kontekstu da grobnom mjestu u Beču, gdje je sahranjen princ Mirko Petrović, prijeti preoravanje zbog neizvršenih obaveza, kao i inicijativa da se odredi mjesto u Podgorici za Aleju velikana, u kojoj bi se sahranjivali značajne ličnosti Crne Gore.

Pokrenuta je i inicijativa kojom Crnogorski pokret daje podršku i poziva sve svoje članove i simpatizere, kao i ostale građane Crne Gore i iz rasijanja za prikupljanje novčanih sredstava za izradu spomenika zahvalnosti crnogorskim komitima, palim za čast, pravo i slobodu Crne Gore, za koji su dobijeni svi formalni uslovi, a u organizaciji UBNOR-a Nikšić.

Jasmina Nikčević, suosnivač i koordinatorka Crnogorskog pokreta za Nikšićje najavila da će inicijative Crnogorskog pokreta uputiti na sve državne adrese i da će ih nadalje promovisati, sličnim skupovima, i u drugim gradovima Crne Gore.

Ona je govorila o skorašnjim, netradicionalnim za Crnu Goru, litijima po ulicama gradova Crne Gore.

“Na matrici pomiješane palanačke svetosavske mitologije i imperijalnog klero-fašizma zasniva se i ono idolopoklonstvo i ikonografija nedavne litije kroz nikšićke ulice i onih dugih kolona mladih ljudi koji su pristizali iz drugih crnogorskih gradova i iz okruženja. Ne želeći da povrijedimo njihova iskrena (ako su iskrena) religiozna osjećanja i duhovne porive, moramo reći da to nije slika crnogorske omladine kojom bi se trebalo ponositi, niti je to kolona kojom se sigurno može ići u budućnost“, istakla je Nikčević.

Takođe, Nikčević je naglasila da “uz svo poštovanje prema rezultatima i dostignućima crnogorske vlasti u postreferendumskom periodu, naročito u kompleksnom, zahtijevnom i izuzetno značajnom domenu spoljne politike, Crnogorski pokret mora da podsjeti da ne treba da se zagazi evo dobrano i u drugu deceniju obnovljene nezavisne i suverene Crne Gore, bez rješavanja i rješenja suštinskih identitetskih pitanja“.

 

Izvor: CdM

Ukupno ocjena: 19

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Nedjelja, Maj 20, 2018 - 23:00
SNP proglasila apsolutnu pobjedu

Socijalistička narodna partija (SNP) proglasila je večeras apsolutnu pobjedu na izborima koji su danas održani u Plužinama, prenosi RTCG. SNP je i do sada vršila vlast u tom gradu. Pravo glasa imalo je 2544 birača, a to pravo ostvarilo je 83 odsto upisanih birača.

Nedjelja, Maj 20, 2018 - 11:14
Danas izbori u Plužinama

U Plužinama se danas održavaju lokalni izbori. Biračka mjesta otvorena su u 7h, a građani će moći da glasaju do 20h.

Subota, Maj 19, 2018 - 08:22
Kandidati dostavili troškove u kampanji

Svi kandidati koji su učestvovali na posljednjim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori dostavili su u roku Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) izvještaje o porijeklu, visini i stukturi prikupljenih i utrošenih sredstava u izbornoj kampanji, sa pratećom dokumentacijom.

Ponedjeljak, Maj 14, 2018 - 21:17
Đukanović: Opozicija nikad jadnija, posvađanija...

Lider DPS-a Milo Đukanović kazao je da njegova politička konkurencija nikad nije izgledala “jadnije, bezidejnije, posvađanije, nemoćnije”.

Ponedjeljak, Maj 14, 2018 - 15:02
Demokrate Plužine žele da stave u funkciju mrestilište na Vrbici

Razvoj jedne opštine morao bi se, pored ostalog, računati u odnosnu na njene prirodne odlike i resurse, kao i na istorijski potvrđene mogućnosti razvoja privrede na njenom području, saopšteno je iz Demokrata Plužine.