Crna Gora bira predsjednika
Objavljeno: Nedjelja, April 15, 2018 - 07:01
Autor:
onogost.me

Građani Crne Gore biraće danas novog šefa države, a pravo odlučivanja imaće 532.599 građana.

Foto : ilustracija

Crna Gora predsjednika bira treći put od obnove nezavisnosti 2006. godine, dok su ovo sedmi predsjednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

Birališta će biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20h, a do sada je akreditovano više od 1.000 posmatrača.

Građani će petogodišnji mandat povjeriti jednom od sedam kandidata, a u predsjedničku trku su ušli lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, kandidat većeg dijela opozicije - Mladen Bojanić, te predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač. Na izbornom listiću su i Vasilije Miličković u ime Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Dobrilo Dedeić ispred Srpske koalicije, Draginja Vuksanović, kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović .

Pravo glasa na današnjim izborima, u odnosu na iz 2013. godine, ima 20.994 birača više. Podsjećamo, na izborima za predsjednika Crne Gore 7. aprila 2013, godine glasačko pravo imalo je 511.405 birača. 

Pravo glasa u Nikšiću ima 58.441.

U odnosu na parlamentarne izbore održane u oktobru 2016. godine, na predsjedničkim izborima je oko 4.000 birača više, a najviše građana s pravom glasa je u Podgorici, a najmanje u Šavniku.

Zakon o izboru predsjednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

U slučaju da nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, izbori se ponavljaju za dvije sedmice, a u drugom krugu učestvuju ona dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora je onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Funkciju predsjednika Crne Gore do sada su obavljali Momir Bulatović, Milo Đukanović i odlazeći šef crnogorske države, Filip Vujanović.

Ukupno ocjena: 29

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Jul 17, 2018 - 13:04
Ostavka predsjednika OO Crnogorske u Nikšiću

Predsjednik Opštinskog odbora Crnogorske u Nikšiću Dražen Tadić podnio je ostavku zbog saradnje te partije sa vladajućom koalicijom u Budvi.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 18:07
DPS Nikšić: URA predstavlja sve ono protiv čega se Ljubo Čupić borio

Kao po nepisanom pravilu svaki uspjeh naše politike i naše lokalne uprave u Nikšiću, iziritira svu trojicu pripadnika građanskog pokreta URA, koliko ih ima u nikšićkom odboru, saopšteno je iz nikšićkog DPS-a.

Nedjelja, Jul 15, 2018 - 12:44
Mladi URA Nikšić: Lokalna vlast nas poslušala, Čupić tamo đe je uvijek i trebao da bude

Iz Foruma mladih Građanskog pokreta URA Nikšić, pozdravili su poteze nikšićke vlasti koja je, kako su naveli, postavljanjem spomenika Ljubu Čpiću, uvažila njihove prošlogodišnje apele. 

Srijeda, Jul 11, 2018 - 13:16
URA: Nadležni da daju odgovor gdje ide materijal za rekonstrukciju Doma revolucije

Iz nikšićkog odbora URA reagovali su danas na obustavljanje radova na Domu revolucije.

Utorak, Jun 26, 2018 - 08:43
Bajagiću novi mandat na čelu opštine Plužine

Glasovima vladajuće Socijalističke narodne partije (SNP) za predsjednika opštine Plužine izabran je Mijuško Bajagić.