Crna Gora bira predsjednika
Objavljeno: Nedjelja, April 15, 2018 - 07:01
Autor:
onogost.me

Građani Crne Gore biraće danas novog šefa države, a pravo odlučivanja imaće 532.599 građana.

Foto : ilustracija

Crna Gora predsjednika bira treći put od obnove nezavisnosti 2006. godine, dok su ovo sedmi predsjednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

Birališta će biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20h, a do sada je akreditovano više od 1.000 posmatrača.

Građani će petogodišnji mandat povjeriti jednom od sedam kandidata, a u predsjedničku trku su ušli lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, kandidat većeg dijela opozicije - Mladen Bojanić, te predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač. Na izbornom listiću su i Vasilije Miličković u ime Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Dobrilo Dedeić ispred Srpske koalicije, Draginja Vuksanović, kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović .

Pravo glasa na današnjim izborima, u odnosu na iz 2013. godine, ima 20.994 birača više. Podsjećamo, na izborima za predsjednika Crne Gore 7. aprila 2013, godine glasačko pravo imalo je 511.405 birača. 

Pravo glasa u Nikšiću ima 58.441.

U odnosu na parlamentarne izbore održane u oktobru 2016. godine, na predsjedničkim izborima je oko 4.000 birača više, a najviše građana s pravom glasa je u Podgorici, a najmanje u Šavniku.

Zakon o izboru predsjednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

U slučaju da nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, izbori se ponavljaju za dvije sedmice, a u drugom krugu učestvuju ona dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora je onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Funkciju predsjednika Crne Gore do sada su obavljali Momir Bulatović, Milo Đukanović i odlazeći šef crnogorske države, Filip Vujanović.

Ukupno ocjena: 5

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, April 25, 2018 - 13:05
Radnička partija podržala radnike Željezare

Radnička partija pružila je podršku radnicima Željezare Tosčelik kojima prijeti otkaz, kao i Sindikatu te kompanije, uz napomenu da sadašnja dešavanja za njih ne predstavljaju iznenađenje jer je „sve od samog početka nagovještavalo da je firma Tosjali Holding došla nekim drugim poslom u Crnu Goru, a da im je proizvodnja čelika samo bila uzgredni posao“.

Petak, April 20, 2018 - 11:09
URA Nikšić: Naknade za legalizaciju objekata previsoke, opština da ih koriguje

Naknada za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata koju je utvrdila Opština Nikšić je previsoka i odmah treba izmijeniti navedenu odluku i cijene po zonama drastično smanjiti, a za četvrtu, petu i šestu zonu ukinuti, naveli su danas iz Građanskog pokreta URA Nikšić.

Četvrtak, April 19, 2018 - 15:21
DPS: Nikšićki rezultat iznad svih očekivanja

Lider Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, na predsjedničkim izborima održanim 15. aprila pokazao je svoju apsolutnu dominaciju na političkoj sceni Crne Gore. Impozantnoj pobjedi, posebni pečat, dao je rezultat ostvaren u Nikšiću. Iako je pobjeda bila izvjesna, nikšićki izborni rezultat premašio je sva očekivanja, ocijenili su iz OO DPS Nikšić.

Ponedjeljak, April 16, 2018 - 11:16
U Nikšiću za Đukanovića 22.523 građana, Bojanića 13.690

Od 58.334 građana sa pravom glasa, u nikšićkoj opštini, na jučerašnjim predsjedničkim izborima to pravo iskoristio je 41.171 građanin.

Nedjelja, April 15, 2018 - 22:46
Sve gotovo u prvom krugu, Milo Đukanović novi predsjednik Crne Gore

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da je izborni rezultat potvrda riješenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU.