Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CDT: Omogućiti da se javno otvore sva pitanja vezana za kvalitet biračkog spiska u Nikšiću

multimedia_foto_2016_07_21_cdt_novi_logo_cdm
cdtmn.org
  • Autor onogost.me
  • 11.01.2017. u 15:25

CDT poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da uoči lokalnih izbora u Nikšiću zainteresovanim partijama i akreditovanim NVO-a omogući da prisustvuju svim važnim aktivnostima koje ova institucija obavlja u pripremi biračkog spiska, kao i da blagovremeno dobijaju informacije i da postavljaju pitanja vezano za birački spisak.

“Tačan i kontrolisan birački spisak predstavlja ključnu osnovu fer i demokratskih izbora. Stoga smatramo da je neophodno da se makar dva puta (odmah i nakon zatvaranja biračkog spiska) uradi provjera biračkog spiska AFIS sistemom u skladu sa procedurama utvrđenim pravilnikom i da se omogući uvid i kontrola tog procesa svim zainteresovanim stranama”, saopšteno je iz CDT-a.

U saopštenju se dodaje da je neophodno omogućiti prisustvo i uvid u proces prilikom narezivanja biračkog spiska na radne stanice (elektronske identifikatore) nakon zatvaranja biračkog spiska.

“Praksa povećanja transparentnosti biračkog spiska koja je uvedena u pripremi parlementarnih izbora jeste kvalitetan model saradnje institucije sa zainteresovanim stranama i smatramo da ona mora biti nastavljena i dodatno unaprijeđena. MUP treba da omogući nastavak ove saradnje kroz odgovarajuću formu koja će omogućiti da se javno otvore sva značajna pitanja vezana za kvalitet biračkog spiska u Nikšiću. Na ovaj način bi se ostvarila kvalitetnija kontrola biračkog spiska, ali i povećalo povjerenje građana u izbore i rad državnih institucija”, zaključeno je u saopštenju.

 

vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci