Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CDT: Omogućiti da se javno otvore sva pitanja vezana za kvalitet biračkog spiska u Nikšiću

multimedia_foto_2016_07_21_cdt_novi_logo_cdm
cdtmn.org
  • Autor onogost.me
  • 11.01.2017. u 15:25

CDT poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da uoči lokalnih izbora u Nikšiću zainteresovanim partijama i akreditovanim NVO-a omogući da prisustvuju svim važnim aktivnostima koje ova institucija obavlja u pripremi biračkog spiska, kao i da blagovremeno dobijaju informacije i da postavljaju pitanja vezano za birački spisak.

“Tačan i kontrolisan birački spisak predstavlja ključnu osnovu fer i demokratskih izbora. Stoga smatramo da je neophodno da se makar dva puta (odmah i nakon zatvaranja biračkog spiska) uradi provjera biračkog spiska AFIS sistemom u skladu sa procedurama utvrđenim pravilnikom i da se omogući uvid i kontrola tog procesa svim zainteresovanim stranama”, saopšteno je iz CDT-a.

U saopštenju se dodaje da je neophodno omogućiti prisustvo i uvid u proces prilikom narezivanja biračkog spiska na radne stanice (elektronske identifikatore) nakon zatvaranja biračkog spiska.

“Praksa povećanja transparentnosti biračkog spiska koja je uvedena u pripremi parlementarnih izbora jeste kvalitetan model saradnje institucije sa zainteresovanim stranama i smatramo da ona mora biti nastavljena i dodatno unaprijeđena. MUP treba da omogući nastavak ove saradnje kroz odgovarajuću formu koja će omogućiti da se javno otvore sva značajna pitanja vezana za kvalitet biračkog spiska u Nikšiću. Na ovaj način bi se ostvarila kvalitetnija kontrola biračkog spiska, ali i povećalo povjerenje građana u izbore i rad državnih institucija”, zaključeno je u saopštenju.

 

vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.