Alternativa: Neradnom nedjeljom do reda na tržištu rada
Objavljeno: Ponedjeljak, Mart 20, 2017 - 13:37
Autor:
onogost.me

Alternativa Crna Gora pokrenula je prikupljanje potpisa, kojima će tražiti uvođenje neradne nedjelje u kompanijama koje nemaju kontinuirani proces rada. 

Foto : Ilustracija

„Neophodno je da prikupimo 6.000 potpisa da bi pred Vladom Crne Gore i pred Skupštinom Crne Gore pokrenuli izglasavanje Zakona kojim bi sve kompanije koje nemaju kontinuirani proces rada (EPCG, Policija, Vatrogasci, ...) obustavile rad nedjeljom. U Crnoj Gori 50.000 radnika nema nijedan slobodan dan nedjeljno“, poručuju iz Alternative.

Iz Alternative objašanjavaju da rad bez odmora dovodi do vrlo ozbiljnih psihičkih trauma i posljedica po ljudsko zdravlje.

„Radnici se troše da bi rezultati tog trošenja završili poslodavcima u džep. Prosječan radnik/ca radi najmanje jednu nedjelju besplatno za svog poslodavca. U ovakvim uslovima nemoguće je zavesti red na tržištu rada, jer poslodavci tjeraju radnike da unaprijed potpišu otkaze, da unaprijed potpišu da im kompanija ništa ne duguje i da unaprijed potpišu da imaju slobodan dan“, navodi ta partija i naglašava da su kazne za ove prestupnike minimalne kao i da se rijetko donose.

Kako su naveli, Alternativa ovim Zakonom želi da olakša kontrolu Inspekciji rada.

„U konsultaciji sa inspektorima rada došli smo na ideju da na jednostavan način obezbijedimo makar jedan dan svim radnicima u Crnoj Gori - uvođenjem neradne nedjelje. Mnogo je lakše uočiti objekat koji radi nedjeljom, slikati ga i poslati prijavu, nego ispitivati svakog radnika pojedinačno da li ima slobodan dan“, predstavljaju dalje inicijativu iz te stranke.

Kažu i da praksa uvođenja ove mjere nije ništa novo, jer su mnoge zapadne zemlje na ovaj način obezbijedile svojim radnicima nedjeljni odmor, čak i one koje imaju jake sisteme.

„Odmah po postizanju cilja od 6.000 potpisa, iniciraćemo promjenu Zakona o radu, ili donošenje novog Zakona koji bi bio u skladu sa potrebama da se ova namjera realizuje. Očekujemo veliki otpor od poslodavaca koji dobar dio svog profita duguju zloupotrebi radnika. Da bi Zakon imao efekta, neophodno je odrediti kazne u skladu sa veličinom kompanija koje ne poštuju prava radnika. Mi predlažemo da se kazne kreću u rasponu od 3 do 15.000 eura. To bi u potpunosti eliminisalo zloupotrebu ovog Zakona“, zaključili su iz Alternative.

Peticiju je moguće potpisati na Facebook stranici http://alternativacrnagora.info/neradna_nedjelja/

Ukupno ocjena: 15

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Jun 23, 2017 - 08:31
Na službena putovanja poslanici potrošili skoro 600.000 eura

Skupština Crne Gore potrošila je na službena putovanja u 2016. kroz Program unapređenja zakonodavne infrastrukture gotovo 600.000, tačnije 595. 648 eura, pokazuju podaci iz izvještaja o radu Skupštine za 2016. godinu.

Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 11:05
Lalatović: Najavljena rekonstrukcija Doma revolucije još jedna obmana

Pokret za promjene (PzP) i Demokratski front (DF) izrazili su bojazan da problem Doma revolucije i ovoga puta neće biti riješen.

Četvrtak, Jun 15, 2017 - 14:04
Deseti REACT od 25. do 29. avgusta

Regionalni evroatlantski kamp REACT 2017 održaće se na Žabljaku u periodu od 25. do 29. avgusta.

Srijeda, Jun 7, 2017 - 19:42
74 godine od stradanja pivskog naroda 1943. godine

U Dolima, u Pivi, obilježene su 74 godine od stradanja pivskog naroda kada je za vrijeme Pete ofanzive 1943. godine jedinica „Princ Eugen“, sastavljena od njemačkih folksdojčera i hercegovačkih ustaša, ostavila za sobom pustoš ubivši oko 1.260 Pivljana.

Utorak, Jun 6, 2017 - 16:13
Zbog donacije od 55 eura prijeti im 20.000 kazne

­Alter­na­ti­va Cr­na Go­ra je do­bi­la po­ziv Osnov­nog su­da po tu­žbi Agen­ci­je za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je zbog ne­pod­no­še­nja 15-dnev­nih iz­vje­šta­ja u to­ku kam­pa­nje.