Alternativa: Neradnom nedjeljom do reda na tržištu rada
Objavljeno: Ponedjeljak, Mart 20, 2017 - 13:37
Autor:
onogost.me

Alternativa Crna Gora pokrenula je prikupljanje potpisa, kojima će tražiti uvođenje neradne nedjelje u kompanijama koje nemaju kontinuirani proces rada. 

Foto : Ilustracija

„Neophodno je da prikupimo 6.000 potpisa da bi pred Vladom Crne Gore i pred Skupštinom Crne Gore pokrenuli izglasavanje Zakona kojim bi sve kompanije koje nemaju kontinuirani proces rada (EPCG, Policija, Vatrogasci, ...) obustavile rad nedjeljom. U Crnoj Gori 50.000 radnika nema nijedan slobodan dan nedjeljno“, poručuju iz Alternative.

Iz Alternative objašanjavaju da rad bez odmora dovodi do vrlo ozbiljnih psihičkih trauma i posljedica po ljudsko zdravlje.

„Radnici se troše da bi rezultati tog trošenja završili poslodavcima u džep. Prosječan radnik/ca radi najmanje jednu nedjelju besplatno za svog poslodavca. U ovakvim uslovima nemoguće je zavesti red na tržištu rada, jer poslodavci tjeraju radnike da unaprijed potpišu otkaze, da unaprijed potpišu da im kompanija ništa ne duguje i da unaprijed potpišu da imaju slobodan dan“, navodi ta partija i naglašava da su kazne za ove prestupnike minimalne kao i da se rijetko donose.

Kako su naveli, Alternativa ovim Zakonom želi da olakša kontrolu Inspekciji rada.

„U konsultaciji sa inspektorima rada došli smo na ideju da na jednostavan način obezbijedimo makar jedan dan svim radnicima u Crnoj Gori - uvođenjem neradne nedjelje. Mnogo je lakše uočiti objekat koji radi nedjeljom, slikati ga i poslati prijavu, nego ispitivati svakog radnika pojedinačno da li ima slobodan dan“, predstavljaju dalje inicijativu iz te stranke.

Kažu i da praksa uvođenja ove mjere nije ništa novo, jer su mnoge zapadne zemlje na ovaj način obezbijedile svojim radnicima nedjeljni odmor, čak i one koje imaju jake sisteme.

„Odmah po postizanju cilja od 6.000 potpisa, iniciraćemo promjenu Zakona o radu, ili donošenje novog Zakona koji bi bio u skladu sa potrebama da se ova namjera realizuje. Očekujemo veliki otpor od poslodavaca koji dobar dio svog profita duguju zloupotrebi radnika. Da bi Zakon imao efekta, neophodno je odrediti kazne u skladu sa veličinom kompanija koje ne poštuju prava radnika. Mi predlažemo da se kazne kreću u rasponu od 3 do 15.000 eura. To bi u potpunosti eliminisalo zloupotrebu ovog Zakona“, zaključili su iz Alternative.

Peticiju je moguće potpisati na Facebook stranici http://alternativacrnagora.info/neradna_nedjelja/

Ukupno ocjena: 16

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Avgust 22, 2017 - 21:48
DPS Nikšić: Najoštrije osuđujemo napad na studente iz Libije

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Nikšić najoštrije osuđuje napad na studente iz Libije, koji se juče dogodio u ovom gradu, i pozdravlja brzu reakciju nadležnih državnih institucija na rasvjetljavanju ovog incidenta, kazali su iz ove partije.

Utorak, Avgust 22, 2017 - 10:09
Mlade Demokrate: Vodosnabdijevanje i putna infrastruktura glavni problemi župskih sela

Mlade Demokrate obišle su sela Zagrad, Oblatno, Kuta i Morakovo gdje su imali sadržajne razgovore sa domaćinima, kako o njihovim mnogobrojnim problemima, tako i potencijalima koje ove krajevi imaju.

Četvrtak, Avgust 17, 2017 - 11:34
Nikšićki Demos podržao Danilovića

Na sinoćnoj sjednici nikšićkog Demosa ubjedljiva većina je podržala održavanje Vanredne izborne Skupštine i kandidaturu Gorana Danilovića za predsjednika stranke.

Nedjelja, Avgust 13, 2017 - 20:20
Joković novi predsjednik SNP-a

Novi predsjednik Socijalističke narodne partije je Vladimir Joković, odlučeno je na osmom kongresu te partije. 428 delegata biralo je između Jokovića, Snežane Jonice i Gorana Dašića.

Srijeda, Avgust 9, 2017 - 12:06
Najbrojniji REACT do sada

Regionalni Evroatlantski Kamp (REACT) deseti po redu održaće se od 25. do 29. avgusta na Žabljaku, saopšteno je iz Alfa Centra.