Alternativa: Neradnom nedjeljom do reda na tržištu rada
Objavljeno: Ponedjeljak, Mart 20, 2017 - 13:37

Alternativa Crna Gora pokrenula je prikupljanje potpisa, kojima će tražiti uvođenje neradne nedjelje u kompanijama koje nemaju kontinuirani proces rada. 

Foto : Ilustracija

„Neophodno je da prikupimo 6.000 potpisa da bi pred Vladom Crne Gore i pred Skupštinom Crne Gore pokrenuli izglasavanje Zakona kojim bi sve kompanije koje nemaju kontinuirani proces rada (EPCG, Policija, Vatrogasci, ...) obustavile rad nedjeljom. U Crnoj Gori 50.000 radnika nema nijedan slobodan dan nedjeljno“, poručuju iz Alternative.

Iz Alternative objašanjavaju da rad bez odmora dovodi do vrlo ozbiljnih psihičkih trauma i posljedica po ljudsko zdravlje.

„Radnici se troše da bi rezultati tog trošenja završili poslodavcima u džep. Prosječan radnik/ca radi najmanje jednu nedjelju besplatno za svog poslodavca. U ovakvim uslovima nemoguće je zavesti red na tržištu rada, jer poslodavci tjeraju radnike da unaprijed potpišu otkaze, da unaprijed potpišu da im kompanija ništa ne duguje i da unaprijed potpišu da imaju slobodan dan“, navodi ta partija i naglašava da su kazne za ove prestupnike minimalne kao i da se rijetko donose.

Kako su naveli, Alternativa ovim Zakonom želi da olakša kontrolu Inspekciji rada.

„U konsultaciji sa inspektorima rada došli smo na ideju da na jednostavan način obezbijedimo makar jedan dan svim radnicima u Crnoj Gori - uvođenjem neradne nedjelje. Mnogo je lakše uočiti objekat koji radi nedjeljom, slikati ga i poslati prijavu, nego ispitivati svakog radnika pojedinačno da li ima slobodan dan“, predstavljaju dalje inicijativu iz te stranke.

Kažu i da praksa uvođenja ove mjere nije ništa novo, jer su mnoge zapadne zemlje na ovaj način obezbijedile svojim radnicima nedjeljni odmor, čak i one koje imaju jake sisteme.

„Odmah po postizanju cilja od 6.000 potpisa, iniciraćemo promjenu Zakona o radu, ili donošenje novog Zakona koji bi bio u skladu sa potrebama da se ova namjera realizuje. Očekujemo veliki otpor od poslodavaca koji dobar dio svog profita duguju zloupotrebi radnika. Da bi Zakon imao efekta, neophodno je odrediti kazne u skladu sa veličinom kompanija koje ne poštuju prava radnika. Mi predlažemo da se kazne kreću u rasponu od 3 do 15.000 eura. To bi u potpunosti eliminisalo zloupotrebu ovog Zakona“, zaključili su iz Alternative.

Peticiju je moguće potpisati na Facebook stranici http://alternativacrnagora.info/neradna_nedjelja/

Ukupno ocjena: 20

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Oktobar 20, 2017 - 18:21
Jaredić: DPS spomen obilježjima prikriva ratnu prošlost

Podizanjem spomenika i davanjem naziva ulicama DPS ne možete sprati ratnu ulogu početkom devedesetih kada se odricao Crne Gore i njene prošlosti, saopštio je član OO SDP Nikšić Radosav Jaredić

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 13:47
Održana šesta sjednica SO Nikšić

Danas je održana šesta sjednica SO Nikšić na kojoj je prvom tačkom dnevnog reda usvojen izvještaj budžeta za prvih pola godina.

Četvrtak, Oktobar 12, 2017 - 09:10
Alternativa pokreće peticiju: Besplatna hrana za bebe!

Sa ciljem da pomognu ženama koje iz opravdanih razloga nijesu u stanju da doje svoje bebe pa su prinuđene da koriste adaptirano mlijeko čiji iznos mjesečno dostiže do 80 eura, Alternativa Crna Gora pokreće peticiju besplatne hrane za bebe.

Četvrtak, Septembar 28, 2017 - 13:16
Nikolić pristupio Građanskom pokretu URA

Predrag Peđa Nikolić, bivši član Liberalnog saveza Crne Gore i vlasnik kultnog pub-a „Blues Brothers“ pristupio je Građanskom pokretu URA.

Utorak, Septembar 26, 2017 - 14:42
Lalatović: Sudar „titana“ liči na nerazjašnjene račune iz nekih drugih filmova

Povodom tvrdnje dekana Filozofskog falkulteta Gorana Barovića da je Nagrada oslobođenja Nikšića politički motivisana, oglasili su se iz Pokreta za promjene i Demokratskog fronta.