„Zahumlje“ u znaku velikog jubileja – 120 godina postojanja
Objavljeno: Četvrtak, Januar 11, 2018 - 14:30
Autor:
onogost.me

Nikšić sa ponosom može govoriti o velikim kulturnim dometima kada je doprinos JU „Zahumlje“ u pitanju. Ta ustanova ove godine obilježiće 120 godina rada.

Foto : Privatna arhiva

Kako za novo izdanje Nikšić city navigatora kaže Goran Radojičić, JU „Zahumlјe“ brojnim aktivnostima proširila je polјe svoga djelovanja, pa je danas evidentna raznovrsnost programskih sadržaja.

„Rad ustanove u svim segmentima zasniva se na spoznaji da je kultura klјučni element identiteta jednog naroda, način očuvanja njegovih temelјnih vrijednosti. „Zahumlјe“ je 2017. godine publici priredilo preko 70 programa. Ova godina u programskom smislu predstavlja uvod u obilježavanje jubileja – 120 godina od osnivanja. Centralni događaj – Svečana akademija i Dani „Zahumlja“ biće upriličeni u oktobru 2018. godine“, ističe Radojičić.

Godina koja je za nama u „Zahumlju“ će biti pamćena ne samo po tradicionalno uspješnom radu i nastupima folkloraša, hora i orkestra, već i po aktivnostima Dramske sekcije, čiji projekti ostavljaju vidan pečat na amatersku pozorišnu scenu u zemlji i regionu.

Takođe, od ove godine novine u radu ustanove su i dva festivala: Festival uličnih svirača i Boem fest.

„Obje manifestacije osvježile su nikšićku i crnogorsku kulturnu scenu. Program Festivala uličnih svirača je brižlјivo biran, koncipiran i sinhronizovan kako bi zadovolјio potrebe najšireg auditorijuma. Klovnovske bravure, žongleraj, hodanje na štulama, ples sa vatrom, edukativne radionice, instalacije u prostoru, performansi i ulični teatar učinili su da se Nikšić visoko pozicionira kada je u pitanju zabava na otvorenom. Najnoviji festival u Nikšiću je Boem fest koji na moderan način oživljava boemski duh Nikšića, nikšićkih kafana i urbanih javnih prostora po kojima je bio prepoznat decenijama unazad“, objašnjava Radojičić.

Za rad „Zahumlja“ posebno su značajne aktivnosti njegovih folklornih ansambala (prva postava, omladinski i dječji ansambli), koji su i ove godine uspješno predstavili svoj rad kako na domaćim, tako i na međunarodnim scenama. Najzapaženija gostovanja bila su učešće Prvog ansambla na Međunarodnom festivalu folklora u Plovdivu i nastup Omladinskog ansambla na Festivalu folklora u Makedoniji.

Hor „Zahumlјa“ je jedan od najkvalitetnijih i najaktivnijih mješovitih horova u zemlјi. Pod rukovodstvom profesora Predraga Martinovića hor je uspio da kvalitet svojih nastupa podigne na respektabilan nivo.

Tu je KK „Poenta poetika“ koji je u saradnji sa Opštinom Nikšić i Ministarstvom kulture minule godine upriličio dvadesetak književnih programa najrazličitijeg tipa.

„Riječ je gostovanjima na Nikšićkim književnim susretima, Ratkovićevim večerima poezije, Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, Barskom lјetopisu, NBCG „Đurđe Crnojević“, Narodnoj biblioteci Budve. Mladi stvaraoci imaju priliku da budu objavlјeni u zborniku „Mozaik“, kao i u najznačajnijim časopisima za književnost. Nakon prethodnih decenija u kojima su najznačajniji nikšićki autori gradili sliku o dobrom duhu Nikšića i književnoj sceni, u Nikšiću se pojavlјuje mlada generacija autora, okuplјena oko Književnog kluba „Poenta poetika“ koja mijenja perspektivu i doživlјaj pozicije poezije u kulturnom životu grada“, navodi on.

Ukupno ocjena: 17

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Januar 20, 2018 - 14:10
Sjećanje na Mikija Vukićevića

Džordž Bernard Šo je rekao: “Život izjednačuje sve ljude. Smrt otkriva izuzetne.” Mi smo nekako uvijek znali da je Miki Vukićević poseban čovjek. Svjedočili smo njegovoj velikoj posvećenosti, energiji, talentu, upornosti i ljubavi koju je imao za svakoga. A ovo je sjećanje na njega.

Subota, Januar 20, 2018 - 10:36
Pet filmova danas u bioskopu Cinema 213

U bioskopu Cinema 213 danas vas čekaju projekcije pet filmova.

Petak, Januar 19, 2018 - 07:47
Evo šta je danas na repertoaru u bioskopu Cinema 213

Ljubitelji filmske produkcije danas će u bioskopu Cinema 213 moći da pogledaju tri filma.

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 07:46
Cinema 213: Od danas filmovi u 3D projekciji

Bioskop Cinema 213 za svoje posjetioce pripremio je još jedan novitet.

Srijeda, Januar 17, 2018 - 16:16
"Sura gora" i "Traženje puta" u Nikšiću

U okviru tribine Udruženja književnika Crne Gore “Svobodijada” u Nikšiću predstavljene su knjige Radojice Radovića, roman “Sura gora”, i Milete N. Bulatovića, zbirka pjesama “Traženje puta”.