Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

VIDEO: Tvrđava Onogošt u projektu „Bedem 360“ – nova dimenzija kulture i turizma

ova
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 11.02.2018. u 08:42

Bedem 360 tim prezentovao je juče u Ministarstvu kulture projekat adaptacije i revitalizacije gradske tvrđave „Onogošt“, pod nazivom „Bedem 360“.

Šta je Bedem 360?

Bedem 360 je projekat adaptacije i revitalizacije gradske tvrđave „Onogošt“, kao i privođenje namjeni kompletnog prostora kroz različite kulturno – umjetničke i edukativne sadržaje. Tim Bedem 360 čine mladi ljudi grada Nikšića, dokazani u svojim profesijama(arhitekte, dizajneri, umjetnicii, 3D majstori, pravnici, politikolozi, menadžeri…), a čiji je osnovni motiv razvoj novog kreativnog života na gradskoj tvrđavi.

Koji je opšti cilj projekta?

Nikšić kao cjelogodišnja turistička destinacija kroz korišćenje kulturno–istorijskog potencijala tvrđave „Onogošt“.

Koji su specifični ciljevi projekta?

  • Poboljšana turistička ponuda grada Nikšića adaptiranjem i privođenjem namjeni tvrđave „Onogošt“
  • Unaprijeđen kulturni život grada kroz cjelogodišnje kulturne sadržaje koji će se održavati na tvrđavi
  • Povećan broj turista koji posjećuju Nikšić kroz jedinstvenu turističku ponudu zasnovanu na inovativnim rješenjima iz oblasti kulturnih sadržaja uz kvalitetnu ugostiteljsku ponudu
  • Rebrendiran grad spajanjem kreativne industrije i turizma čija će sinergija uticati na stvaranje lokalne zajednice prepoznatljive po sadržajnoj turističkoj i kulturnoj ponudi.

 

 

Grupa mladih Nikšićana, koja zasad ne istrčava sa imenima nosilaca ideje i projekta, kreirala je projekat koji bi u okviru tri segmenta – adaptacija, revitalizacija i priovođenje namjeni, pozicionirao tvrđavu kao kulturni i turistički centar Nikšića. Kako su istakli autori projekta, na taj način, prostor tvrđave će postati koristan prostor, ispunjen raznovrsnim kulturno-umjetničkim programima i prilagođen turističkom tržištu.

„Tvrđava Onogošt, adaptirana i obogaćena sadržajima prilagođenim posjetiocima i njihovim potrebama, imaće jedinstvenu turističku ponudu i prostor za produkciju raznovrsnih kulturnih sardžaja“, naglasili su autori.

Osim aktivnosti na privođenju objekta namjeni, autori projekta su na prezenatciji predstavili i plan za sprovođenje arheoloških i konzervatorskih radova, kako bi se, u skladu sa Zakonom, adekvatno zaštitile sve vrijednosti ovog kulturnog dobra.

Prezentaciji je prisustvovao ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je ocijenio da je predstavljeni projekat velika šansa za ukupnu valorizaciju tvrđave Onogošt, ali i unapređenje kulturnih i turističkih potencijala Nikšća i cijele Crne Gore. Ministar je istakao da je projekat u saglasnosti sa jednom od prioritetnih ativnosti u radu Ministartva kulture, a to je valorizacija potencijala naše kulturne baštine. Ministar Bogdanović je naveo i da će Ministarstvo kulture razmotriti sve modele za saradnju i finansijsku podršku ovom projektu cijeneci njegov kvalitet i značaj.

Zaključeno je da je u realizaciju projekta neophodno uključiti i međunarodne partnere, evropske fondove i druge organizacije koje mogu pružiti finansijsku podršku.

IDEJN RJEŠENJE

Kula stražara kao suvenirnica:

Najniža kula na tvđavi je mahom devastirana, a obzirom na lokaciju, privođenjem namjeni može biti nezaobilazan turistički punkt. Objekat se nalazi na raskršću puteva između male i velike scene, i predviđen je kao svojevrstan vid suvenirnice. Postoje idejna rješenja koja su sastavni dio projekata, a imaju za cilj lansiranje mini livnice za proizvodnju suvenira od nekolike vrste metala. Svakako bi u svojoj ponudi plasirala djela, artefakte, suvenire lokalnih stvaralaca, kao i brendiranu robu.

Velika scena

Prostor “Ljetnje pozornice” maksimalno iskoristiti za veće kulturne događaje, muzičke manifestacije, multimedijalne prezentacije, festivale, filmske projekcije i sl. U dijelu iznad stepeništa planirane su kancelarije za nadzorni organ, upravu tima“BEDEM360” i monitoring centar.

Kula topčana 2 – šah kula i skulpture

Kula Topčana 2 bi predstavljala reakreacioni segment, a u prvom planu je postavka šahovske table i figura većih dimenzija koje osim igre služe i kao atrakcija. U donjem dijelu kule na mjestu za koje se smatra da je nekada bila barutana, postavile bi se skulpture sa motivom koji se vezuje za istorijski narativ ovog pordučja.

Dizdareva kuća – Rampart centar

Dizdareva kuća će kroz konzervatorske radove i adaptaciju biti privedena namjeni multimedijalne sale. Projektom je predviđena za potrebe:

• Sastanke i prezentacije

• Jezičke kurseve

• Umjetničke radionice (slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, dizajn)

• Predavanja i radionice (film i pozorište)

Kula Petkovača – galerija

Idejni segmenti projekta zahtjevaju određeni galerijski prostor, a kula Petkovača se nameće i svojom pozicijom i mogućnošću da funkcioniše i kao zatvorena i kao otvorena galerija. Dogradnja kule bi pratila sve konzervatorske propozicije, a modernom arhitekturom stavila ovo sad zapušteno mjesto u savremeni kulturni kontekst.

Kula Nebojša- showroom i modelarnica

Kula Nebojša sa rekonstrukcijom krova i 3 sprata ostvarila bi uslove i otvorila vrata za lokalni „showroom”, tj. mjesto na kojem bi se prezentovala domaća radinost, proizvodi, industrija i kreativna manufaktura.

Jedan od nivoa bi služio kao avio modelarnica i 3D radionica sa svom propratnom opremom. Kao turistički punkt ovo mjesto bi doprinosilo cjelokupnoj ponudi grada i zaokružilo kompletnu ideju projekta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci