Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Sveti i prokleti” na repertoaru u petak

branka2
Nikšićko pozorište
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2017. u 06:43

Predstava „Sveti i prokleti“, inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari, nastala u produkciji prošlogodišnjeg izdanja „Barskog ljetopisa“, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, na sceni Nikšićkog pozorišta će biti izvedena u petak, 22. septembra, sa početkom u 20h.

To je treće, i po mnogim ocjenama najbolje čitanje Vladimira i Kosare, a nastalo je u čast jubileja – hiljadugodišnjice državnosti i smrti kneza Vladimira, kao i proslave decenije nezavisnosti. Izvanredan dramski tekst Nenezića, po ocjeni stručne kritike i javnosti, publiku osvaja od samog početka. Rediteljski dobro uklopljena podjela uloga i senzibilitet glumčkog ansambla, te scenski govor, kostimografija i scenografija, „dostojno su ispričali sagu o velikoj ljubavi, ali i o vrlini, dobru i zlu koji su u osnovi ljudske prirode i svijeta“. No, u središtu autorove pažnje, u ovom šekspirovski postavljenom komadu, ipak je bila ljubav. Ulaznice po cijeni od četiri eura su u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta.

Nenezić je naglasio da je u procesu nastanka dramskog naslova„Sveti i prokleti“,  koristio razne pozorišne postupke.

„Od samog pisanja drame, vratio sam se u prošlost, u antičku dramu, sa prologom i sa stihom koji jeste negdje slobodan i moderan, ali ima inverziju, koja je negdje antička i elizabetanska”, istakao je Nenezić. On u prvi plan ističe poruku svog djela, a to je da je ljubav temeljna vrijednost koja je u osnovi svega.

„Vidjeli smo koliko se Kosara žrtvuje za čovjeka kojeg voli i koliko se Vladimir žrtvuje za Kosaru. No, u sve se upliće politika, dvorske intrige… Čini mi se da smo globalno, u današnjem vremenu izgubili neke temeljne vrijednosti, kojima bi smo morali da se vratimo i da iz prošlosti učimo“, kazao je Nenezić, nakon uspješne premijere na sceni Stari Bar.

Ljubav Vladimira i Kosare sjajnom glumom dočaravaju Branka Stanić i Jovan Dabović.
Stanićka je ovaj angažman doživjela je na poseban način.

„Kosara je došla u pravom trenutku za mene. Ona je za mene prekretnica. Htjeli smo da pokažemo da je ljubav nešto najljepše i da bi trebalo da se borimo za nju“.

Za njenog kolegu Jovana Dabovića,uloga u ovom komadu,znači nešto posebno ne samo kao glumcu, već i kao čovjeku.

„Kneza Vladimira doživio sam kao moćnog čovjeka koji zna da presiječe, da donese odluku, ali i da voli nježno. Tekst Obrada Nenezića je fantastičan, a saradnja sa njim i kompletan proces na predstavibio je divan”, kazao je Dabović.

Upečatljivu glumu pokazali su i: Dragiša Simović, u ulozi cara Samuila, Vukan Pejović, kao nesuđeni kralj Radomir / iguman Isaije, Miro Nikolić, kao pop Dukljanin, Vladimir Cerović, u ulozi glasnika i Filip Đuretić, koji igra cara Vladislava.

Za scenski govor bila je zadužena dr Dijana Marojević, koja je doktorirala na temu „Govorno oblikovanje stiha u glumačkom istraživačkom procesu”.

„Ovo djeloObrada Nenezićakarakteriše slobodan stih, ali inverzivno napisan, malo teži za razumijevanje. Najveći je izazov bio kako taj stih pretvoriti u glumačku radnju, dakle, u živu riječ na sceni, koja će da se razumije odmah i od prve“, kazala je Marojević, nakon premijere u Baru.

Ona je ocijenila da se radi o zahtjevnom, dubokom i komleksnom tekstu koji je tražio i od nje i od glumaca veoma ozbiljan pristup.

Izvanrednom scenskom utisku predstave „Sveti i prokleti“ doprinijeli su i scenografija Darka Musića i raskošni kostimi dr Anastazije Miranović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.