Šobajići u umjetnosti
Objavljeno: Srijeda, Maj 16, 2018 - 15:18
Autor:
onogost.me

Neko je davno primjetio da u genetskom kodu porodice Šobajić postoji ta kulturno-prosvjetiteljska misija, a dokaz je da i danas ta linija ima svoje nasljednike u likovima poznatog slikara evropskog i svjetskog renomea Miloša Šobajića i profesora na Muzičkoj akademiji na Cetinju Dragana, kazao je prof. Mihailo Perošević na tribini „Doprinos Šobajića crnogorskoj umjetnosti i kulturi“.

Foto : vijesti.me

O Šobajićima su, kako je kazao, pisali mnogi, posebno hroničar Veljko Šakotić, ali samo je akademik Niko Martinović u knjizi „U sazvežđu duha“, koja je objavljena 2009. sveobuhvatno predstavio porodicu koja zauzima posebno mjesto u umjetničko-kulturnom uzdizanju Nikšića, ali i Crne Gore. U pomenutoj knjizi Martinović, koji je objavio i studiju „Od Ilije do Miloša“, predstavio je Maksima, Bekicu, Branka, Iliju, Sima i Petra Šobajića.

Maksim je osnovao čitaonicu, bio je književnik, sakupljao je narodne umotvorine i bio hroničar grada.

Bekica Šobajić, dramski pisac, novinar, dramaturg i glumac, javni radnik i jedan od osnivača čitaonice bio je “vokacijskom slojevitošću i instruktivno kreativnim angažmanom odistinski anticipator modernog građanskog senzibiliteta i progresivnih socijalnih promjena u evropskom duhu”. Jedan je od osnivača “Zahumlja”, bio je saradnik “Nevesinja” i “Onogošta”.

Ilija Šobajić, rodonačelnk crnogorske grafike, bio je i prosvjetno- pedgoški pregalac i bard crnogorske umjetnosti.

Simo Šobajić je bio političar liberalno građanske provenijencije, pripovijedač, publicista, osnivač i urednik “Narodne misli”, “majstor retorskog reda”. Zaslugom njegovog brata Petra posthumno su objavljene dvije knjige – “studija iz oblasti psihokarakterologije “Crnogorci” i zbirka pripovjedaka “Iz kršnog zavičaja”.

Antropogeograf i etnograf Petar Šobajić bavio se proučavanjem etnogeneze dinarskih plemena i njihovom istorijom, dok je Branko bio trgovac, fotograf i vlasnik prvog bioskopa u gradu.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 18

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Avgust 17, 2018 - 08:03
Cinema 213: Na današnjem repertoaru četiri filma

Ovog petka u bioskopu Cinema 213 čeka vas raznovrstan repertoar.

Četvrtak, Avgust 16, 2018 - 08:13
Dva nova filma u Cinemi 213 ove sedmice

Od danas u bioskopu Cinema 213 moći ćete pogledati dva nova filma – fantaziju, porodični film “Kristofere Robine, gdje si?” i ljubavnu krimi dramu “Vjernost”.

Srijeda, Avgust 15, 2018 - 07:42
Cinema 213: Dva filma na današnjem repertoaru

U bioskopu Cinema 213 danas vas čekaju dva filma.

Utorak, Avgust 14, 2018 - 07:41
Cinema 213: Dva filma ovog utorka

Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri projekcije.

Ponedjeljak, Avgust 13, 2018 - 07:42
Galerija "Nikola I": Izložba "Šobajići, portret jedne porodice"

U galeriji "Nikola I" večeras će biti otvorena izložba ”Šobajići, portret jedne porodice”.