Šobajići u umjetnosti
Objavljeno: Srijeda, Maj 16, 2018 - 15:18
Autor:
onogost.me

Neko je davno primjetio da u genetskom kodu porodice Šobajić postoji ta kulturno-prosvjetiteljska misija, a dokaz je da i danas ta linija ima svoje nasljednike u likovima poznatog slikara evropskog i svjetskog renomea Miloša Šobajića i profesora na Muzičkoj akademiji na Cetinju Dragana, kazao je prof. Mihailo Perošević na tribini „Doprinos Šobajića crnogorskoj umjetnosti i kulturi“.

Foto : vijesti.me

O Šobajićima su, kako je kazao, pisali mnogi, posebno hroničar Veljko Šakotić, ali samo je akademik Niko Martinović u knjizi „U sazvežđu duha“, koja je objavljena 2009. sveobuhvatno predstavio porodicu koja zauzima posebno mjesto u umjetničko-kulturnom uzdizanju Nikšića, ali i Crne Gore. U pomenutoj knjizi Martinović, koji je objavio i studiju „Od Ilije do Miloša“, predstavio je Maksima, Bekicu, Branka, Iliju, Sima i Petra Šobajića.

Maksim je osnovao čitaonicu, bio je književnik, sakupljao je narodne umotvorine i bio hroničar grada.

Bekica Šobajić, dramski pisac, novinar, dramaturg i glumac, javni radnik i jedan od osnivača čitaonice bio je “vokacijskom slojevitošću i instruktivno kreativnim angažmanom odistinski anticipator modernog građanskog senzibiliteta i progresivnih socijalnih promjena u evropskom duhu”. Jedan je od osnivača “Zahumlja”, bio je saradnik “Nevesinja” i “Onogošta”.

Ilija Šobajić, rodonačelnk crnogorske grafike, bio je i prosvjetno- pedgoški pregalac i bard crnogorske umjetnosti.

Simo Šobajić je bio političar liberalno građanske provenijencije, pripovijedač, publicista, osnivač i urednik “Narodne misli”, “majstor retorskog reda”. Zaslugom njegovog brata Petra posthumno su objavljene dvije knjige – “studija iz oblasti psihokarakterologije “Crnogorci” i zbirka pripovjedaka “Iz kršnog zavičaja”.

Antropogeograf i etnograf Petar Šobajić bavio se proučavanjem etnogeneze dinarskih plemena i njihovom istorijom, dok je Branko bio trgovac, fotograf i vlasnik prvog bioskopa u gradu.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 5

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Maj 26, 2018 - 13:23
Hotel Yugoslavia: Stand up veče "Zbraćom"

U okviru Yugoslavia Fest-a, večeras u bašti hotela Yugoslavia od 21h nastupiće braća Aleksandar i Igor Šuković koji na svojim stand up nastupima “Zbraćom” zasmijavaju publiku širom Crne Gore.

Subota, Maj 26, 2018 - 10:04
Cinema 213: Evo šta je na repertoaru ove subote

U bioskopu Cinema 213 danas će se prikazati pet filmova.

Subota, Maj 26, 2018 - 08:23
Pogledajte dnevni program Yugoslavia Fest-a

U okviru Yugoslavia Fest-a, na platou Hotela Trebjesa odvijaće se Dnevni program.

Petak, Maj 25, 2018 - 11:17
Galerija „Ilija Šobajić“: Izložba „Plač“

U galeriji „Ilija Šobajić“ večeras u 19h biće otvorena izložba „Plač“ autora Krsta Andrijaševića.

Petak, Maj 25, 2018 - 09:15
„Fantastična žena“ danas u bioskopu Cinema 213

Ovog petka bioskop Cinema 213 za vas je pripremio četiri filma.