Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Slatko spavaj”, nježni dodir prošlosti

656102621d3158bcb1b36ffc32a279bf
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 20.03.2018. u 11:40

Svaki muzej, pa i naš, čuva u depoima predmete iz prošlosti za budućnost. U muzejskim vitrinama u stalnim postavkama se po pravilu nalaze eksponati koji imaju najveći umjetnički, zanatski ili istorijski značaj. Zbog toga posjetioci uglavnom nemaju priliku da vide one, naizgled, obične predmete koji su pravo blago i koji nam približavaju i oslikavaju svakodnevni život i duhovnost jednog naroda, njegove običaje i vjerovanja, kazala je direktorica JU “Muzeji i galerije” Nikšić, Jelena Đukanović.

Zbog toga su oni odlučili da “skriveni” materijal iz depoa, vrijedna djela primjenjene umjetnosti koja se jednim imenom mogu nazvati seosko zanatstvo, kako reče Đukanović, predstave publici. U septembru su to bili upotrebni predmeti Banjana i Drobnjaka. I ovoga puta je riječ o istom podneblju, samo su sada u pitanju vezeni jastuci, a njihov otkup je finansiralo Ministarstvo kulture. Izložbu jastuka, pod nazivom “Slatko spavaj” pripremila je etnolog Stana Marušić, a pomogli su joj Violeta Vukosavljević, istoričarka umjetnosti, Veselin Marković, konzervator, i Jelena Đukanović.

Publika je imala priliku da u Galeriji “Ilija Šobajić” vidi 40 jastuka vezenih tradicionalnim tehnikama – “puni vez”, “prutac” i “pokrstica”.

“Korišćeni su floralni, zoomorfni i geometrijski motivi. Savršena likovnost, osjećaj za ritam, liniju, kolorit i kompoziciju odlikuju svaki od ovih eksponata i naglašavaju lični pečat koji je svaka vezilja ostavila. Vjerujem da će svakome od nas neki detalj sa jastuka postati ‘okidač’ sjećanja, vratiti ga u prošlost i izmamiti osmjeh i emocije”, poručila je Đukanovićeva.

Autorka izložbe Stana Marušić kazala je da je ukrašavanje vezom staro koliko i ljudski rod i da vez spada u najljepša ostvarenja naše narodne umjetnosti.

“Za razliku od gradova na selu se uglavnom vezlo za sebe, za poklone i za ruho. Ukrašeni kućni tekstil je predstavljao najveće blago koje je djevojka, buduća nevjesta, unosila u svoj novi dom. Vezeni jastuci su bili neizostavni dio djevojačkog ruha”, kazala je Marušić.

Selo je, naglasila je ona, kao nosilac tradicije u najizvornijem smislu uspjelo da sačuva simbole kroz ornametiku.

“Jezik simbola je univerzalni jezik čovječanstva. Simboli u sebi kriju duboke povezanosti materijalnog i duhovnog. Ta odavno zaboravljena simbolika, prisutna na izloženim predmetima, kroz čiste ili modifikovane ornamente govori o duhovnosti ovih prostora”, poručila je Marušić.

Izložba, koju je organizovala JU “Muzeji i galerije” u okviru martovskog repertoara “Nikšićke kulturne scene 2018”, biće otvorena do 5. aprila.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.