Sjećanje na Dragana Radulovića
Objavljeno: Utorak, Decembar 12, 2017 - 12:21
Autor:
onogost.me

Dječji segment Nikšićkih književnih susreta, 20.po redu, otvorio je Milan Minja Subota uz pratnju članova malog hora Muzičke škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića.

Foto : vijesti.me

Poetsko-muzički čas sa Minjom bio je posvećen sjećanju na Dragana Radulovića, najznačajnijeg crnogorskog pisca za djecu, a u publici je, zajedno sa nikšićkim osnovcima, sjedjela i Draganova supruga Marija. 

“Decenijama sam se družio sa Draganom Radulovićem i čast mi je što sam dio svega ovoga. To je bila ekipa najboljih pjesnika i stvaralaca, a Dragan je bio dio te ekipe, tog tima velikih pjesnika, Danas su ti pjesnici svi u čitankama”, kazao je Minja.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se na pravi način njeguje sjećanje i na Radulovića i na njegovo stvaralaštvo koje je prisutno u čitankama. 

Iako djeca danas manje čitaju,  to ne znači da su manje informisana, kazao je Subota, već su moderne tehnologije krive što najmlađima “oduzimaju” slobodno vrijeme koje su nekada mališani koristili za čitanje. Zato bi škole, ali i sami pisci, morali da se potrude da knjigu približe djeci, a manifestacije poput Sajma knjiga i Nikšićkih književnih susreta na pravi način, kako je rekao, popularišu knjigu i pisce.

“Tokom ove velike tradicionalne manifestacije, koja je bogatstvo grada, pjesnici posjećuju veliki broj škola. Interesantno je da mnoge škole traže da im pjesnici gostuju, što je dobro. Djeca vole da upoznaju uživo pjesnike koje sreću u čitankama, a to im ovi Književni susreti omogućavaju”, kazao je Minja Subota koji je poducent, kompozitor, pjevač, autor i voditelj "Muzičkog tobogana" i jedan od osnivača brojnih festivala za djecu, među kojima je “Beogradsko proleće”.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 32

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Januar 20, 2018 - 14:10
Sjećanje na Mikija Vukićevića

Džordž Bernard Šo je rekao: “Život izjednačuje sve ljude. Smrt otkriva izuzetne.” Mi smo nekako uvijek znali da je Miki Vukićević poseban čovjek. Svjedočili smo njegovoj velikoj posvećenosti, energiji, talentu, upornosti i ljubavi koju je imao za svakoga. A ovo je sjećanje na njega.

Subota, Januar 20, 2018 - 10:36
Pet filmova danas u bioskopu Cinema 213

U bioskopu Cinema 213 danas vas čekaju projekcije pet filmova.

Petak, Januar 19, 2018 - 07:47
Evo šta je danas na repertoaru u bioskopu Cinema 213

Ljubitelji filmske produkcije danas će u bioskopu Cinema 213 moći da pogledaju tri filma.

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 07:46
Cinema 213: Od danas filmovi u 3D projekciji

Bioskop Cinema 213 za svoje posjetioce pripremio je još jedan novitet.

Srijeda, Januar 17, 2018 - 16:16
"Sura gora" i "Traženje puta" u Nikšiću

U okviru tribine Udruženja književnika Crne Gore “Svobodijada” u Nikšiću predstavljene su knjige Radojice Radovića, roman “Sura gora”, i Milete N. Bulatovića, zbirka pjesama “Traženje puta”.