Sjećanje na Dragana Radulovića
Objavljeno: Utorak, Decembar 12, 2017 - 12:21
Autor:
onogost.me

Dječji segment Nikšićkih književnih susreta, 20.po redu, otvorio je Milan Minja Subota uz pratnju članova malog hora Muzičke škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića.

Foto : vijesti.me

Poetsko-muzički čas sa Minjom bio je posvećen sjećanju na Dragana Radulovića, najznačajnijeg crnogorskog pisca za djecu, a u publici je, zajedno sa nikšićkim osnovcima, sjedjela i Draganova supruga Marija. 

“Decenijama sam se družio sa Draganom Radulovićem i čast mi je što sam dio svega ovoga. To je bila ekipa najboljih pjesnika i stvaralaca, a Dragan je bio dio te ekipe, tog tima velikih pjesnika, Danas su ti pjesnici svi u čitankama”, kazao je Minja.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se na pravi način njeguje sjećanje i na Radulovića i na njegovo stvaralaštvo koje je prisutno u čitankama. 

Iako djeca danas manje čitaju,  to ne znači da su manje informisana, kazao je Subota, već su moderne tehnologije krive što najmlađima “oduzimaju” slobodno vrijeme koje su nekada mališani koristili za čitanje. Zato bi škole, ali i sami pisci, morali da se potrude da knjigu približe djeci, a manifestacije poput Sajma knjiga i Nikšićkih književnih susreta na pravi način, kako je rekao, popularišu knjigu i pisce.

“Tokom ove velike tradicionalne manifestacije, koja je bogatstvo grada, pjesnici posjećuju veliki broj škola. Interesantno je da mnoge škole traže da im pjesnici gostuju, što je dobro. Djeca vole da upoznaju uživo pjesnike koje sreću u čitankama, a to im ovi Književni susreti omogućavaju”, kazao je Minja Subota koji je poducent, kompozitor, pjevač, autor i voditelj "Muzičkog tobogana" i jedan od osnivača brojnih festivala za djecu, među kojima je “Beogradsko proleće”.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 42

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, April 26, 2018 - 08:01
Gradska kuća: Promocija romana „Lovac na tamu“

U Gradskoj kući večeras, sa početkom u 19h, biće upriličena promocija romana epske fantastike „Lovac na tamu“, autora Dušana Jabučanina.

Četvrtak, April 26, 2018 - 07:42
Cinema 213: Repertoar za naredne dane

Od danas u bioskop Cinema 213 stižu dva nova filma “Osvetnici - Rat beskraja” i “Igra istine”.

Srijeda, April 25, 2018 - 11:48
Gradska kuća: Promocija zbirke "Ključanje"

U Gradskoj kući večeras u 19h biće održana promocija zbirke „Ključanje“ i druge priče o divljim ženama iz knjige „Divlje žene“, izbor dr Aleksandra Nikčević Batrićević.

Srijeda, April 25, 2018 - 09:02
XI Festival dječijeg teatra Crne Gore: Prvo mjesto za „Akord“

Na XI Festivalu dječijeg teatra Crne Gore - Bar 2018, predstava „Koncert za Nevenu“ Kulturno-kreativnog centra „Akord“ proglašena je za najbolju u kategoriji najbolji ansambli.

Srijeda, April 25, 2018 - 07:48
Četiri filma na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213

Bioskop Cinema 213 za danas je pripremio četiri filma.