Predstavljen program: XX Nikšićki književni susreti od 11. do 13. decembra
Objavljeno: Četvrtak, Decembar 7, 2017 - 14:30
Autor:
onogost.me

Hladne decembarske večeri našim sugrađanima, ljubiteljima pisane riječi, donijeće tople i nezaboravne trenutke u druženju sa najkvalitetnijim imenima regionalne i crnogorske književnosti. Sve to u okviru XX Nikšićkih književnih susreta koji će se održati 11.,12., i 13. decembra.

Foto : onogost.me

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Milan Korać, podsjetio je da su Nikšićki književni susreti utemeljeni sada već davne 1969. godine, a nakon što su se prvih deset godina održavali u kontinuitetu, vremenom su se prorjeđivali da bi nakon 16. po redu bili ugašeni 1994. godine. I tada, kao i danas, prema riječima Koraća, prepoznati su kao jedni od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji.

„Uvjeren sam da će brojni ljubitelji književnosti, kojih je u našem gradu iz godine u godinu sve više, istinski uživati jer je opšte poznato da je grad pod Trebjesom oduvijek stvarao i stvara knjige kroz brojna pera svojih pjesnika, književnika, naučnih radnika i publicista“, ponosno ističe on.

Podrška opštine Nikšić i Ministarstva kulture nije izostala, ali nosilac i organizator manifestacije je JU Narodna biblioteka „Njegoš“, pa je njena direktorica Renata Bulajić upoznala javnost sa detaljima književnih susreta.

Tako je navela, u okviru dječjeg segmenta manifestacije, 11. u 12h u Nikšićkom pozorištu će se održati poetsko-muzički hepening gdje će se djeci iz našeg grada predstaviti Minja Subota uz pomoć Malog hora Muzičke škole "Dara Čokorilo". Naglasila je da je ovaj dječji segment posvećen sjećanju na Dragana Radulovića.

Drugi i treći dan susreta rezervisan je za posete dječjih pjesnika školama.

„Dječji pjesnici koji će da se predstave djece po školama su Dušan Govedarica, Gordana Sarić, Blaga Žurić, Rajko Joličić, Žarko Vučinić i Goran Radojičić. Škole koja smo planirali za ta dva dana su škole sa ruralnih područja. To su škole koje mi nijesmo u prethodnom periodu posjetili, a to su OŠ „Pavle Kovačević“ Grahovo, OŠ „Jovan Ignjatović“ Vraćenovići, OŠ „Braća Bulajić“ Vilusi, OŠ „Jovan Draganić“ Petrovići i OŠ „Rade Perović“ Velimlje. To je planirano za 12. decembar. Što se tiče 13. decembra, naravno sa istim pjesnicima, planiran je poetski čas u OŠ „Dobrislav Đedo Perunović“ na Bogetićima, OŠ „Dušan Đukanović“ Lukovo, zatim posjeta Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Dječjem odjeljenju Opšte bolnice Nikšić kao i Specijalnom odeljenju OŠ „Olga Golović“, navela je ona.

U okviru segmenta namenjenog odraslima, prvog dana, 11, decembra sa početkom u 20h u sali Muzičke škole, gdje će inače biti održane sve tri večeri, predstaviće se dobitnica 63. Ninove nagrade Ivona Dimić, a moderator će biti Vanja Kovačević.

„Što se tiče druge večeri, ona je rezervisana za predstavljanje jednog od najnagrađivanijih književnika sa ovih prostora, gospodina Zuvdija Hodžića, moderator večeri će biti Aleksandra Vuković. Odlomke će govoriti Mihajlo Perošević. Treće večeri, 13. decembra planirana je dodjela nagrade „Mirko Banjević“", najavila je Bulajić dodajući da će se te večeri predstaviti sljedeći pesnici: Bogić Rakočević, Aleksandar Bečanović, Boris Jovanović Kastel, Gordana Sarić, Ana Pejović, Marijana Blečić, Milka Nikolić, Marko Vilotijević, Milica Radojičić, Spasoje Bajović, Jovan Drašković, Pavić Vujisić i Šćepan Popović.

Sve tri večeri muzička pratnja će biti učenici Srednje muzičke škole „Dara Čokorilo,  Kristina Šćepanović i Dragan Martinović.

„Čini mi se da iz godine u godinu ova manifestacija sigurno zavređuje sve više i više pažnje i čini mi se da je učesnicima, koji se vrlo rado odazivaju, negde čast da budu dio ove manifestacije. To sve negdje nam govori o bitnosti ove manifestacije i ozbiljnosti s kojom sve to organizujemo“, dodala je ona.

Ukupno ocjena: 27

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Mart 20, 2018 - 12:40
“Slatko spavaj”, nježni dodir prošlosti

Svaki muzej, pa i naš, čuva u depoima predmete iz prošlosti za budućnost. U muzejskim vitrinama u stalnim postavkama se po pravilu nalaze eksponati koji imaju najveći umjetnički, zanatski ili istorijski značaj. Zbog toga posjetioci uglavnom nemaju priliku da vide one, naizgled, obične predmete koji su pravo blago i koji nam približavaju i oslikavaju svakodnevni život i duhovnost jednog naroda, njegove običaje i vjerovanja, kazala je direktorica JU “Muzeji i galerije” Nikšić, Jelena Đukanović.

Utorak, Mart 20, 2018 - 08:05
Otvaranje „Dana Frankofonije“: Džez koncert Veronik Erman Samben

Ovogodišnji „Dani Frankofonije“ biće otvoreni večeras u 20h u Nikšićkom pozorištu, džez koncertom u izvođenju talentovane Veronik Erman Samben.

Utorak, Mart 20, 2018 - 07:43
Evo šta je na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213

U bioskopu Cinema 213 danas će se prikazati četiri filma.

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 10:16
Nikšićko pozorište: Koncert američke plesne grupe Fly Dance Company

Američka hip-hop i break-dance plesna grupa Fly Dance Company (The Gentlemen of Hip-Hop) održaće koncert u Nikšićkom pozorištu večeras sa početkom u 20h.

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 09:44
Otkazano predavanje „Helada: neispričane priče“

Predavanje „Helada: neispričane priče“, čije je održavanje bilo zakazano za danas u 18h u IPC Tehnopolis, povodom nacionalnog praznika Republike Grčke, otkazano zbog bolesti predavača atašea Ambasade Grčke u Crnoj Gori Gerasimosa Christatosa.