Počela izrada konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole
Objavljeno: Ponedjeljak, Februar 12, 2018 - 12:43
Autor:
onogost.me

U naredna dva mjeseca očekuje se gotov konzervatorski projekat za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole, najavio je pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Željko Kalezić, prilikom sastanka sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem.

Foto : onogost.me

Kalezić je upoznao ministra Bogdanovića sa dinamikom realizacije i rekao da stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju od januara ove godine rade na izradi konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole.

Ministar Bogdanović je istakao važnost što hitnije realizacije ovog projekta, uzimajući u obzir značaj koji ovo kulturno dobro ima za kulturu i istoriju Nikšića i cijele Crne Gore. Kako je naveo ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture i Opština Nikšić prepoznali su potrebu sanacije i rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole i definisali ga kao jednu od prioritenih aktivnosti u Opštini.

Centar za konzervaciju i arheologiju će u ovoj fazi sprovesti konzervatorska istraživanja, konzervatorsko snimanje kulturnog dobra i izraditi konzervatorski projekat, nakon čega se može početi sa sanacijom i restauracijom ovog kulturnog dobra.

Kulturno dobro Dvorac kralja Nikole u Nikšiću izgrađen je 1900. godine, u neorenesansnom stilu, po projektu Josipa Sladea. Danas su u zgradi Dvorca smještene institucije kulture Nikšića.

Ukupno ocjena: 9

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Februar 17, 2018 - 13:19
U ponedjeljak koncert Predraga Kostovića

U ponedjeljak, 19. februara u koncertnoj sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“ u 19h, biće upriličen koncert Predraga Kostovića, klasična harmonika. 

Subota, Februar 17, 2018 - 11:27
Cinema 213: Ove subote pet filmova

U bioskopu Cinema 213 danas će se prikazati pet filmova.

Petak, Februar 16, 2018 - 12:33
Spektakularni balet "Pepeljuga" za Dan Nikšićkog pozorišta

Dan Nikšićkog pozorišta, večeras, sa početkom u 19h, obilježiće izvođenje baletske predstave „Pepeljuga“, u produkciji Baletske škole „Princeza Ksenija“, sa kojom Pozorište već treću godinu uspješno realizuje nastavu klasičnog baleta.

Petak, Februar 16, 2018 - 11:25
Četiri filma na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213

Posjetioci bioskopa Cinema 213 danas će biti u prilici da pogledaju četiri filma.

Četvrtak, Februar 15, 2018 - 08:03
Gradska kuća: Promocija knjige „Sula Radov, evropski racionalizam i crnogorsko običajno pravo“

U Gradskoj kući, večeras u 19h, biće održana promocija knjige „Sula Radov, evropski racionalizam i crnogorsko običajno pravo“, autora dr Čedomira Bogićevića.