Počela izrada konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole
Objavljeno: Ponedjeljak, Februar 12, 2018 - 12:43
Autor:
onogost.me

U naredna dva mjeseca očekuje se gotov konzervatorski projekat za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole, najavio je pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Željko Kalezić, prilikom sastanka sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem.

Foto : onogost.me

Kalezić je upoznao ministra Bogdanovića sa dinamikom realizacije i rekao da stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju od januara ove godine rade na izradi konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole.

Ministar Bogdanović je istakao važnost što hitnije realizacije ovog projekta, uzimajući u obzir značaj koji ovo kulturno dobro ima za kulturu i istoriju Nikšića i cijele Crne Gore. Kako je naveo ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture i Opština Nikšić prepoznali su potrebu sanacije i rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole i definisali ga kao jednu od prioritenih aktivnosti u Opštini.

Centar za konzervaciju i arheologiju će u ovoj fazi sprovesti konzervatorska istraživanja, konzervatorsko snimanje kulturnog dobra i izraditi konzervatorski projekat, nakon čega se može početi sa sanacijom i restauracijom ovog kulturnog dobra.

Kulturno dobro Dvorac kralja Nikole u Nikšiću izgrađen je 1900. godine, u neorenesansnom stilu, po projektu Josipa Sladea. Danas su u zgradi Dvorca smještene institucije kulture Nikšića.

Ukupno ocjena: 19

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Maj 26, 2018 - 13:23
Hotel Yugoslavia: Stand up veče "Zbraćom"

U okviru Yugoslavia Fest-a, večeras u bašti hotela Yugoslavia od 21h nastupiće braća Aleksandar i Igor Šuković koji na svojim stand up nastupima “Zbraćom” zasmijavaju publiku širom Crne Gore.

Subota, Maj 26, 2018 - 10:04
Cinema 213: Evo šta je na repertoaru ove subote

U bioskopu Cinema 213 danas će se prikazati pet filmova.

Subota, Maj 26, 2018 - 08:23
Pogledajte dnevni program Yugoslavia Fest-a

U okviru Yugoslavia Fest-a, na platou Hotela Trebjesa odvijaće se Dnevni program.

Petak, Maj 25, 2018 - 11:17
Galerija „Ilija Šobajić“: Izložba „Plač“

U galeriji „Ilija Šobajić“ večeras u 19h biće otvorena izložba „Plač“ autora Krsta Andrijaševića.

Petak, Maj 25, 2018 - 09:15
„Fantastična žena“ danas u bioskopu Cinema 213

Ovog petka bioskop Cinema 213 za vas je pripremio četiri filma.