Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvaranje „Dana Frankofonije“: Džez koncert Veronik Erman Samben

29386374_770806333122569_7486201466638565376_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 20.03.2018. u 07:05

Ovogodišnji „Dani Frankofonije“ biće otvoreni večeras u 20h u Nikšićkom pozorištu, džez koncertom u izvođenju talentovane Veronik Erman Samben.

Njena djela bogata su multikulturalnim i neobičnim aspiracijama. Džez je imao odlučujući uticaj na karijeru te mlade umjetnice, tako da su pjevačice: Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald), Natali Kol (Natalie Cole) i saksofonista Ksavier Rišardo (Xavier Richardeau), obilježili „njeno muzičko putovanje“. Ksavier Rišardo je postao i njen muzički direktor, a ta saradnja iznjedrila je prvi album ove umjetnice, Ròz Jériko (2012.)

Njene očaravajuće kompozicije, u kojima su isprepleteni džez i karipske kulture, pokreću mase na brojnim festivalima i klubovima u kojima ona nastupa, kao što su Rio Loco, Sunset ili Martinique Jazz Festival. Erman Samben je 2011. godine uputila je poziv vizuelnim umjetnicima, pjesnicima i tekstopiscima sa ciljem da naprave elektro-poetsku predstavu „Rasinovan“, za koju je komponovala muziku za tekstove afro-američkog pjesnika Pol Lorens Danbara (Paul Laurence Dunbar). Ova umjetnica, takođe je napisala predstavu za djecu Calyps et Compagnie, koju je predstavila tokom festivala Rio Loco. Svoj drugi album pod nazivom „Basalte“ objavila je 2015. godine. Album je nazvan po jednoj vulkanskoj stijeni, a u njemu se Veronik osvrće na blaga skrivena u morskim dubinama. To djelo je „poput neke čarobne priče koja vodi publiku u zavodljivu šetnju, budeći na taj način njihovu znatiželju“, navodi se u najavi koncerta Erman Samben.

„Dani Frankofonije“ su manifestacija koja pruža priliku da se „proslavi francuski jezik“, ali i da se crnogorska publika „kroz prigodne događaje upozna sa frankofonom kulturom“. Izdanje frankofonije za 2018. godinu, kako se navodi u najavi zvanične web stranice Francuskog instituta iz Podgorice se organizuje u „znaku decentralizacije”, kako bi raznovrsne događaje mogla da isprati publika širom Crne Gore, a ne samo u Podgorici.

Pored naslova koji će se realizovati u Nikšićkom pozorištu, u okviru „Dana Frankofonije“, publika će u drugim gradovima Crne Gore tokom marta imati priliku da prisustvuje različitim muzičkim, književnim i filmskim ostvarenjima. Cjelokupni program karakteriše snažna angažovanost osnovaca, srednjoškolaca i studenata.

Program će biti nastavljen 23. i 24. marta projekcijom igranih filmova: „Samuraj“ („Le Samuraї“, 1967) i „Neka zvijer krepa“ („Que la Bête Meure“, 1969).

Organizatori ovog događaja su Opština Nikšić, Francuski institut Crne Gore i JU Nikšićko pozorište, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2018.

Ulaz je besplatan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.