Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Obnovljena manifestacija „Dobri duh Onogošta – Nikšić“

manifestacija_vito
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 16.06.2017. u 11:57

U želji da se sačuva od zaborava nikšićki duh i afirmiše kulturno-istorijska baština, Drušvo prijatelja i poštovalaca Nikšića danas je, u saradnji sa Hotelom „Onogošt“, ozvaničilo obnovu manifestacije „Dobri duh Onogošta - Nikšić“.

Naime, na današnji dan 2003. godine u prostorijama Onogošta osnovana je ova manifestacija da bi već naredne prestala sa radom. Zadovoljan što je došlo do njenog obnavljanja, nakon duže pauze, Maksim Vujačić, urednik programa podsjetio je da je manifestacija dobila ime po novinskoj reportaži Vitomira Vita Nikolića „Dobri duh Nikšića“.

„Ideja koje se i dan-danas držimo i ubuduće ćemo se držati i pod kojom je osnovana ova manifestacija je želja da se afirmišu i sačuvaju od zaborava provjerene vrijednosti kulturno-istorijske baštine, prirodne vrijednosti i spomenici prirode, urbana tradicija Nikšića, vrhunski dometi Nikšićana u raznim oblastima ljudskog rada i ukupni pozitivni duh ovog grada, ali naravno i nove vrijednosti koje ćemo mi, takođe, afirmisati“, istakao je on dodajući da će nastaviti da se drže načela da ne razmatraju političke teme što je ovu manifestaciju ostavilo otvorenom za širi krug građana različitih političkih orijentacija.

Sa događajima će se, kako pretpostavljaju organizatori, krenuti već u julu mjesecu, kada će biti organizovano Veče sportskih veterana Nikšića, na kojem će se okupiti upravo oni, ali i sportisti koji ne žive u Nikšiću, ali su obilježili ovaj grad svojim sportskim dostignućima.

„Takođe ćemo 1. oktobra, na dan svečanog otvaranja ”starog Onogošta”, što je početak modernog ugostiteljstva u Nikšiću, prigodnim sadržajima obilježiti taj datum. Na dan završetka urbane obnove Trga jednim prigodnim programom osvrnućemo se na njegov život i mijene, daćemo, naravno, jedan program kojim ćemo se pokušati odužiti utemeljivačima i kreatorima novog Nikšića – knjazu i kasnije kralju Nikoli Petroviću i inženjeru arhitekti Josipu Sladeu“, nagovijestio je Vujačić neke od budućih događaja u sklopu pomenute manifestacije.

U ime organizatora, ispred Hotela „Onogošt“ Milica Abramović kazala je da će do kraja godine biti aktiviran rad Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića i nastavljena lijepa tradicija ove manifestacije.

„Kao malo koji grad na ovim prostorima, Nikšić je zavičaj mnogih izuzetnih umjetnika, književnika, sportista…, i svi oni su baš ovdje u Onogoštu ispisivali zavidnu hroniku kulturnog života grada. Dakle, hotel „Onogošt“ zaista predstavlja svjedočanstvo jedne bogate kulturne istorije Nikšića i Crne Gore, pa tako danas, oslanjajući se na tu tradiciju, u obavezi smo da kroz organizovanje manifestacije kao što je „Dobri duh Onogošta – Nikšić“ nastavimo da njegujemo ovu bogatu tradiciju i da organizujemo manifestaciju ove vrste, a samim tim i snažnije da doprinesemo kulturnom preporodu grada“, navela je Abramović.

A predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića Radovan Raco Mijanović podsjetio je da je 22 godine otkad je to Društvo počelo sa radom, kao i na njegove dosadašnje predsjednike, privrednika Boška Bubu Golovića i doktora Sloba Nikčevića.

„Meni je i čast i zadovoljstvo što se nalazim posle njih na jednoj ovakvoj funkciji i da pokušam da donekle bar učinim dostupnim ono što u ovom gradu treba prikazatim kao i da, zajedno sa onima koji su u Upravnom odboru ili tim našim forumima, zajednički uradimo što više i pokažemo nešto više i da učinimo ovaj grad sigurno pristupačnijim građanima, da se o našem gradu čuje ono što je bilo i ono što će biti i ono što jeste danas Nikšić“, zaključio je Mijanović. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Nema slikara i nema pisca sa kojim Radovan Zogović nije polemisao, nema one pojave u društvu koju nije iskomentarisao, istakla je profesorica književnosti, Aleksandra Vuković Kuč na predavanju pod nazivom "Prkosi i polemike Radovana Zogovića" koje je održano sinoć u Nikšiću.