Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Noć bogova” na sceni Nikšićkog pozorišta

9
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.06.2017. u 06:08

U utorak, 20. juna na sceni Nikšićkog pozorišta, u 20h, biće izvedena  predstava "Noć bogova", najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mira Gavrana, u režiji Marka Manojlovića.

Kao u većini komada napisanih od druge polovine 20. vijeka ne postoji jasno žanrovsko određenje. Ako bi morala da se izmisli žanrovska kovanica za ovu predstavu, to zvuči otprilike: tragikomedija sa elementima farse u okviru političkog teatra. Ili kako se obično to opisuje, dosta slobodnim terminom – ‘životna predstava „.
Gavranov dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt vijeka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom svijeta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga…

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismijavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

U predstavi  igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić. Organizator ovog događaja je JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaznice će biti u prodaji od petka, 16. juna, i mogu se kupiti svakog dana na biletarnici Nikšićkog pozorišta (od 10h do 20h) po cijeni od 5 eura, a za rezervacije možete pozvati na broj 068 461 310.

Kostimograf predstave je Maja Mirković.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci