"Noć bogova" na sceni Nikšićkog pozorišta
Objavljeno: Nedjelja, Jun 18, 2017 - 10:37

U utorak, 20. juna na sceni Nikšićkog pozorišta, u 20h, biće izvedena  predstava "Noć bogova", najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mira Gavrana, u režiji Marka Manojlovića.

Foto : privatna arhiva

Kao u većini komada napisanih od druge polovine 20. vijeka ne postoji jasno žanrovsko određenje. Ako bi morala da se izmisli žanrovska kovanica za ovu predstavu, to zvuči otprilike: tragikomedija sa elementima farse u okviru političkog teatra. Ili kako se obično to opisuje, dosta slobodnim terminom – 'životna predstava „.
Gavranov dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt vijeka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom svijeta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga...

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismijavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

U predstavi  igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić. Organizator ovog događaja je JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaznice će biti u prodaji od petka, 16. juna, i mogu se kupiti svakog dana na biletarnici Nikšićkog pozorišta (od 10h do 20h) po cijeni od 5 eura, a za rezervacije možete pozvati na broj 068 461 310.

Kostimograf predstave je Maja Mirković.
 

Ukupno ocjena: 17

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 11:47
Dani Austrije u Crnoj Gori: Nepoznati Evropljani u Nikšiću do 30. oktobra

Dvodnevnom radionicom na Filološkom fakultetu u Nikšiću prof. dr Rudolfa de Ćilija sa Univeriteta u Beču, i izložbom fotografija Kurta Kajndla "Nepoznati Evropljani“ u galeriji "Ilija Šobajić“ otvoreni su „Dani Austrije u Crnoj Gori“, manifestacije koju  peti put organizuju austrijska ambasada i Studijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta, u saradnji sa Humboltovim društvom za njemačko-crnogorsku kulturnu saradnju i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić.

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 09:27
Počelo snimanje serije "Grudi"

Snimanje nove igrane TV serije „Grudi”, u režiji Marije Perović, počelo je danas u OŠ "Olga Golović" i u gimnaziji "Stojan Cerović".

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 07:56
Gradska kuća: Promocija knjige „Vaspitanje za razvoj humane i dostojanstvene ličnosti“

U Gradskoj kući večeras u 19h održaće se promocija knjige „Vaspitanje za razvoj humane i dostojanstvene ličnosti“ prof. dr Rada Delibašića.

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 07:46
Nikšićko pozorište: Predstava za djecu “Akrobatika matematika”

Akrobatsko – poetska predstava za djecu “Akrobatika matematika” u izvođenju trupe Ars longa iz Beograda, biće izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta danas u 10h i 12h.

Utorak, Oktobar 17, 2017 - 17:41
Produžen konkurs za nagradu “Milčik YVAA 2017”, imena finalista poznata u novembru

Imena troje finalista za nagradu “Milčik YVAA 2017”, po izboru stručnog žirija, biće objavljena devetog novembra, saopšteno je iz Instituta za savremenu umjetnost. Mjesec dana kasnije biće izabran pobjednik.