"Noć bogova" na sceni Nikšićkog pozorišta
Objavljeno: Nedjelja, Jun 18, 2017 - 10:37
Autor:
onogost.me

U utorak, 20. juna na sceni Nikšićkog pozorišta, u 20h, biće izvedena  predstava "Noć bogova", najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mira Gavrana, u režiji Marka Manojlovića.

Foto : privatna arhiva

Kao u većini komada napisanih od druge polovine 20. vijeka ne postoji jasno žanrovsko određenje. Ako bi morala da se izmisli žanrovska kovanica za ovu predstavu, to zvuči otprilike: tragikomedija sa elementima farse u okviru političkog teatra. Ili kako se obično to opisuje, dosta slobodnim terminom – 'životna predstava „.
Gavranov dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt vijeka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom svijeta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga...

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismijavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

U predstavi  igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić. Organizator ovog događaja je JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaznice će biti u prodaji od petka, 16. juna, i mogu se kupiti svakog dana na biletarnici Nikšićkog pozorišta (od 10h do 20h) po cijeni od 5 eura, a za rezervacije možete pozvati na broj 068 461 310.

Kostimograf predstave je Maja Mirković.
 

Ukupno ocjena: 9

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Avgust 23, 2017 - 09:26
Konkurs za prestižnog Oskara

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, uputilo je poziv domaćim filmskim producentima da do 11. septembra prijave dugometražne filmove za izbor crnogorskog kandidata za 90. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani filmu 2017. godini.

Subota, Avgust 19, 2017 - 07:50
Kasalica o nagrađenom ostvarenju: Bizarna priča o zločinu na obroncima Durmitora

Na upravo okončanom, 23. Sarajevo Film Festivalu, u okviru takmičarskog programa kratkih filmova crnogorski reditelj, rođeni Nikšićanin, Dušan Kasalica je za ostvarenje “Soa” osvojio specijalno priznanje žirija. Tu odluku donijeli su članovi žirija reditelj i scenarista Igor Drljača, rediteljka Milica Tomović i programski menadžer Berlinale Talents Florian Veghorn.

Srijeda, Avgust 16, 2017 - 13:09
Gradska kuća: „Vjekovne spone Norveške i Crne Gore“

U Gradskoj kući večeras će, sa početkom u 19h, biti upriličeno predavanje na temu „Vjekovne spone Norveške i Crne Gore“.

Subota, Avgust 12, 2017 - 13:33
Viluško kulturno ljeto: Podsjećanje na slavne grahovske ratnike

U okviru manifestacije Viluško kulturno ljeto , večeras će, na Ljetnjoj pozornici Spomen doma u Vilusima u 21h, biti upriličeno podsjećanje na slavne pretke Grahovljane učesnike Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

Četvrtak, Avgust 10, 2017 - 07:58
Galerija „Ilija Šobajić“: Izložba grafika Ilije Šobajića

U Galeriji Ilija Šobajić“ večeras će biti otvorena izložba grafika Ilije Šobajića iz fundusa JU "Muzeji i galerije".