"Noć bogova" na sceni Nikšićkog pozorišta
Objavljeno: Nedjelja, Jun 18, 2017 - 10:37

U utorak, 20. juna na sceni Nikšićkog pozorišta, u 20h, biće izvedena  predstava "Noć bogova", najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mira Gavrana, u režiji Marka Manojlovića.

Foto : privatna arhiva

Kao u većini komada napisanih od druge polovine 20. vijeka ne postoji jasno žanrovsko određenje. Ako bi morala da se izmisli žanrovska kovanica za ovu predstavu, to zvuči otprilike: tragikomedija sa elementima farse u okviru političkog teatra. Ili kako se obično to opisuje, dosta slobodnim terminom – 'životna predstava „.
Gavranov dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt vijeka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom svijeta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga...

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismijavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

U predstavi  igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić. Organizator ovog događaja je JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaznice će biti u prodaji od petka, 16. juna, i mogu se kupiti svakog dana na biletarnici Nikšićkog pozorišta (od 10h do 20h) po cijeni od 5 eura, a za rezervacije možete pozvati na broj 068 461 310.

Kostimograf predstave je Maja Mirković.
 

Ukupno ocjena: 35

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Maj 22, 2018 - 19:06
Yugoslavia fest u Nikšiću od 25. do 27. maja

Ovogodišnju sezonu festivala u Nikšiću otvaraYUGOSLAVIA FEST koji spaja umjetnost, kulturu, ekologiju i zdrave stilove života, ali promoviše i spaja tradicionalne i moderne vrijednosti.

Utorak, Maj 22, 2018 - 11:30
Cinema 213: Evo šta je na današnjem repertoaru

U bioskopu Cinema 213 danas se prikazuju četiri filma.

Utorak, Maj 22, 2018 - 08:07
Jubilej umjetničkih sekcija

Umjetničke sekcije Ekonomsko–ugostiteljske škole iz Nikšića, literarna, dramska i recitatorska, jubilej, deset godina od kada uspješno rade, proslavili su predavanjem „Odnos filma i umjetnosti“, a gost je bio Obrad Nenezić,dramaturg, scenarista, pisac. 

Ponedjeljak, Maj 21, 2018 - 14:32
Rokumentarni dani od 8. do 11. juna

Druga revija muzičkog dokumentarnog filma – Rokumentarni dani održaće se od 8. do 11. juna u Nikšiću.

Ponedjeljak, Maj 21, 2018 - 07:46
Ovog ponedjeljka u Cinemi 213 četiri filma

Današnji repertoar bioskopa Cinema 213 čine četiri filma.