"Noć bogova" na sceni Nikšićkog pozorišta
Objavljeno: Nedjelja, Jun 18, 2017 - 10:37

U utorak, 20. juna na sceni Nikšićkog pozorišta, u 20h, biće izvedena  predstava "Noć bogova", najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mira Gavrana, u režiji Marka Manojlovića.

Foto : privatna arhiva

Kao u većini komada napisanih od druge polovine 20. vijeka ne postoji jasno žanrovsko određenje. Ako bi morala da se izmisli žanrovska kovanica za ovu predstavu, to zvuči otprilike: tragikomedija sa elementima farse u okviru političkog teatra. Ili kako se obično to opisuje, dosta slobodnim terminom – 'životna predstava „.
Gavranov dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt vijeka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom svijeta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga...

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismijavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

U predstavi  igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić. Organizator ovog događaja je JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaznice će biti u prodaji od petka, 16. juna, i mogu se kupiti svakog dana na biletarnici Nikšićkog pozorišta (od 10h do 20h) po cijeni od 5 eura, a za rezervacije možete pozvati na broj 068 461 310.

Kostimograf predstave je Maja Mirković.
 

Ukupno ocjena: 28

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Mart 24, 2018 - 13:14
Cinema 213: Pogledajte koji filmovi su na repertoaru ove subote

Prvog dana vikenda u bioskopu Cinema 213 čeka vas raznovrstan repertoar.

Subota, Mart 24, 2018 - 07:53
Nikšićko pozorište: Film "Neka zvijer krepa"

U sali Nikšićkog pozorišta večeras sa početkom u 20h, u okviru manifestacije "Dani Frankofonije", biće prikazan film "Neka zvijer krepa", reditelja Kloda Šabrola.

Petak, Mart 23, 2018 - 16:21
U Tehnopolisu prezentovani kulturno-istorijski spomenici Zagrada

Kako bi javnost upoznali sa kulturno–istorijskim spomenicima Zagrada, u nikšićkoj Župi, ali i podstakli ih da ista budu što prije valorizovana TK “Montenegro” je u Tehnopolisu organizovao prezentaciju koju je pripremila NVO “Nikšići”, udruženje koje je osnovano prije tri godine i koje se zalaže za obnovu lokaliteta Dubrava.

Petak, Mart 23, 2018 - 10:42
Danas u bioskopu Cinema 213 četiri filma

Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 naći će se četiri filma.

Petak, Mart 23, 2018 - 08:01
Nikšićko pozorište: Film „Samuraj“

U sali Nikšićkog pozorišta večeras sa početkom u 20h, u okviru manifestacije "Dani Frankofonije", biće prikazan film „Samuraj“, reditelja Žan-Pjer Melvila.