Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava “Sveti i prokleti”

21761739_2022975794601481_467180370083688587_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2017. u 05:48

Na sceni Nikšićkog pozorišta večeras u 20h, biće izvedena predstava “Sveti i prokleti”, inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari, nastala po tekstu i u režiji poznatog dramskog pisca Obrada Nenezića.

Glumačku ekipu čine: Jovan Dabović, Branka Stanić, Filip Đuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović.

Kostimografiju za predstavu uradila je Anastazija Miranović, scenografiju Darko Musić, scenski govor prof. dr Dijana Marojević, a izbor muzike Ivan Zirojević.

Izvanredni dramski tekst Obrada Nenezića koji osvaja od samog početka, dobro uklopljena gluma, scenski govor, kostimografija i scenografija, dostojno su ispričali sagu o velikoj ljubavi, ali i o vrlini, dobru i zlu koji su u osnovi ljudske prirode i svijeta. U središtu autorove pažnje, u šekspirovski postavljenom komadu, ipak je bila ljubav.

„Htio sam da poručim da je u osnovi svega i temeljna vrijednost ljubav. Vidjeli smo koliko se Kosara žrtvuje za čovjeka kojeg voli i koliko se Vladimir žrtvuje za Kosaru. U sve se upliće politika, dvorske intrige. Čini mi se das mo u današnje vrijeme, u globalnom vremenu, izgubili neke temeljne vrijednosti i treba da se vratimo u prošlost i da učimo o tome”, kazao je Nenezić.

“Sveti i prokleti je tragedija inspirisana Vladimirovom i Kosarinom ljubavlju, crnogorskog dramskog pisca Obrada Nenezića. Riječ je o modernoj drami u stihovima podijeljenoj u dvanaest scena. Na legendi o Vladimiru i Kosari, Nenezić gradi čitav jedan svijet ideja, odnosa, karaktera, slamajući pritom sve zablude i tabue, ogoljujući istinu o sramoti i grijehu. On istražuje svijest i porive junaka koji su obilježili ovu legendu, dodajući sporedne likove, određene uticajima kulture i istorijskih okolnosti. Pažnja koju posvećuje naizgled marginalnim likovima koji i u životu i u književnom djelu dobijaju samo epizodne uloge, upotpunjuje mozaik koji se stvara pred očima čitalaca. Autor ovom dramom insistira na motivu čovjeka, bio on dželat ili car”, napisao je recezent knjige mr Goran Radojičić.

Predstava se izvodi u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću i manifestacije „Septembarski dani – Nikšić 2017“.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od 4eura.

Informacije i rezervacije na telefon 068 461 310.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.